Nyheter

DNB utelukker ikke egne tilbud til muslimer

Kundegrunnlaget vokser, Norge får stadig flere muslimer.

Norge får stadig flere muslimer som følge av innvandring og tilstrømning av asylsøkere som får opphold.

Statistisk sentralbyrås (SSB) siste opptelling viser at islamske trossamfunn representerer den nest største religionen i Norge. Ved årsskiftet var 148.000 muslimer medlemmer i et islamsk trossamfunn i Norge – dette innebærer en økning på 7.200 medlemmer, eller 5,1 prosent, fra 2015.

Utover denne gruppen er det ukjent antall muslimer som ikke er medlem i et trossamfunn. SBB og Kirkeforskning anslo i 2013 at det var nesten 200.000 muslimer i Norge.

DNB vurderte

Norges største bank, delvis statseide DNB, gjorde i 2007 en undersøkelse blant muslimske kunder – var det god butikk å starte med islamske lån? Banken konkluderte med at det ikke var godt nok kundegrunnlag på dette tidspunktet.

I dag sier informasjonsdirektør Even Westerveld at DNB ikke har umiddelbare planer om å rulle ut islamsk finans:

– Vi har ikke dette til vurdering akkurat nå, men utelukker ikke at det kan bli aktuelt å vurdere denne typen tilbud senere.

LES OGSÅ: Religionsforsker ber norske banker tilby muslimske lån

Ikke rente

I bransjeorganisasjonen Finans Norge forteller informasjonsdirektør Tom Staavi at de ikke kjenner til etterspørsel etter såkalte islamske rentefrie lån:

– Hvorvidt vi skulle sett slike tilbud, er et vanskelig spørsmål. Det er mange sider ved dette som bør diskuteres. Uten at jeg har alle svarene, er det en regula-torisk side her som påvirker hva som er mulig å tilby. Dessuten bør man vel også problematisere produktet, dette handler jo om å beregne rente på en annen måte enn å kalle det rente, og hva det gjør med for eksempel produktets transparens.

Endre lovverk

Finanstilsynet opplyser at dagens lovverk må endres om utenlandske finansinstitusjoner skal få lov til å etablere seg i Norge og tilby islamske finanstjenester.

– Finansieringsvirksomhet er konsesjonspliktig i henhold til finansforetaksloven. Norske myndigheter har så langt ikke tatt stilling til hvilken konsesjonsplikt som eventuelt utløses av «bankvirksomhet» etter ­islamske prinsipper, sier seksjonssjef Ole-Jørgen Karlsen i Finanstilsynets avdeling for bank- og forsikringstilsyn.

LES OGSÅ: Slik kjøper muslimer bolig uten å ta opp lån

Ikke svar

Islamsk Råd Norge (IRN) er en paraplyorganisasjon for 43 organisasjoner med 60.000 medlemmer.

IRN hadde i går ikke mulighet til å svare på spørsmål om Civita-rapporten.

LES OGSÅ: Slik fornorskes muslimske gravskikker

Mer fra: Nyheter