Nyheter

– Disse tallene er fabelaktige!

Elsa-Britt Enger har stått på hver dag siden juli for Miljøpartiet De Grønne.

Jubelen brøt løs hos Miljøpartiet De Grønne da valgdagsmålingen kom. Elsa-Britt Enger var en av dem som slapp jubelen løs.

– Dette har jeg jobbet veldig hardt for hver dag siden juli, sier Enger, som sitter i styret for partiet i Oslo og er pensjonist og aksjonist på heltid.

Hun mener de gode tallene viser at folk i Norge har våknet opp og er klar for et skifte. Selv har hun vært miljøbevisst siden 1970-tallet, og ble glad da hun fant Miljøpartiet De Grønne og meldte seg inn for seks år siden.

Da tallet for Asker kommer, 7,5 prosent, jubler Enger nok en gang.

– Asker er jo en sånn Høyre-kommune, sier hun.

By etter by

I målingen får partiet på 5,4 prosent på landsbasis, og er større enn både KrF og Venstre. På MDGs valgvake i Oslo var det øredøvende jubel etter hvert som tallene ble lest opp for flere byer. 6,2 prosent i Kristiansund. Over 7 prosent i Bergen og Stavanger. 9,8 prosent i Trondheim. På Nesodden er partiet oppe i 16 prosent. I Bærum viser målingen 6,8 prosent.

I Oslo får MDG på valgdagsmålingen 8,8 prosent, og konferansieren kaller hovedstaden motoren i det grønne skiftet. Enger er enig, og understreker at det kanskje viktigste med dette valget, er at det har stor betydning for stortingsvalget om to år.

På TV-skjermen kommenterer valgforsker Bernt Aardal at både Venstre og SV går tilbake, og at MDG trolig tar velgere fra dem. Det betyr at det ikke nødvendigvis er så stor framgang for miljøsaken. Enger smiler lurt:

– Han skjønner ikke det at de ikke er miljøvennlige. Venstre har klistret seg opp mot de blå, sier Enger.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Lo av 10 prosent

2. kandidat for MDG i Oslo, Harald August Nissen, er også veldig fornøyd med tallene i valgdagsmålingen, og med 8,8 prosent i Oslo.

– Vi satte et mål for et halvt år siden om 10 prosent oppslutning i Oslo. Da lo man internt i partiet. Men nei – vi måtte være så hårete i våre mål, sier Nissen.

Han viser til at undersøkelser har vist før at partiet har et potensial. Nå kan det se ut som om noe av dette er i ferd med å vise seg i stemmeurnene.

– Partiet fungerer så bra nå. For første gang er vi et parti, en organisasjon som vinner valgkamp også. Og dette bygger på frivillig innsats. Folk har tatt seg fri fra jobb en dag i uken for å jobbe for oss.

– Valgforsker Bernt Aardal sier at MDG i Oslo trolig tar velgere fra miljøpartier som Venstre og SV. Hvordan ser du på det?

– Vi må gi Aardal litt mer tid. Dette er noe nytt. Det norske landskapet har endret seg, sier Nissen.

Han mener at MDG kan fylle et rom og ta velgere som ikke har funnet seg helt til rette med SV og Venstre. Selv om begge partier har en miljøprofil, er Venstre et liberalistisk parti, og SV et sosialistisk.

– Dessuten må man ikke bare se på hvordan stemmene fordeler seg, men også hvordan agendaen settes. Vi ser at Høyre og Ap nå har en mer grønn retorikk enn før. MDG kan være et parti som gjør at grønn politikk fyller mer av den politiske agendaen, på samme måte som Frp har klart å sette preg på politikken også som et mindre part, sier Nissen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter