Kirke

– Dette kan bli viktig for homofile i Frikirken

Både liberale og konservative er fornøyde med diskusjonen under pastorsamlingen på Stavern.

– Det er bra at pastorene faktisk snakker om temaet, og at de holder det på et faglig nivå og går grundig til verks. Men dette er ikke et tema du blir ferdig med på én pastorsamling. Det vil nok ta tid, sier Patrick Carlos Olsen.

Han er homofil og medlem av Oslo-menigheten Kraftverket, som er en del av Frikirken.

Onsdag diskuterte Frikirke-pastorer fra hele Norge samlivsetikk under Frikirkens pastorsamling i Stavern. Synodestyret i Frikirken hadde på forhånd bestemt at innholdet i samtalene skulle holdes internt, og ikke gjengis offentlig.

Men pastor i Fredrikstad frikirke, Per Eriksen, sier han er fornøyd med samtalen med de andre pastorene.

– På lengre sikt håper jeg samtalen vi nå har startet kan føre til en endring i teologi i Frikirken. Jeg tror ikke det vil skje på kort sikt, men det er mulig i et tiårsperspektiv, sier han.

LES MER: Lave forventinger til samlivsdiskusjon i Frikirken.

Positivt overrasket

Per Eriksen hadde i utgangspunktet lave forventinger til samtalen på pastorsamlingen. Frikirkepastorene skulle nemlig ikke diskutere samlivsteologi, men hvordan Frikirken best kan møte mennesker som lever i likekjønnede forhold, gitt teologien Frikirken har i dag. Men Eriksen ble positivt overrasket.

– Det var en respektfull, nysgjerrig og åpen samtale. Det var ingen sterke innlegg med skarpe anklager, sier han.

Pastorene drøftet også teologien rundt likekjønnede parforhold, forteller Eriksen. Det ble utarbeidet dokumenter som pastorene skal ta med tilbake til eldsterådene i menighetene sine.

– Men på sikt håper jeg vi kan snakke om dette i menighetene også, sier Eriksen, som håper samtalen på pastorsamlingen er starten på en lengre prosess i Frikirken.

– Og jeg håper vi kan holde det på et like respektfullt nivå som det vi gjorde i går.

LES MER: Frikirkene mener det samme, men praktiserer ulikt.

Et klassisk syn

Eriksen holdt et innlegg der han presenterte sitt syn på samlivsetikk innledningsvis på pastorsamlingen. Der fortalte han om hvordan han gikk fra å tenke at det var «opplagt hva Bibelen sier om homofili», til «å forstå at han rett og slett hadde tatt feil».

Arvid Hunemo, pastor i Arendal frikirke, var også blitt spurt om å holde et innlegg om sitt syn på pastorsamlingen.

– Jeg står for et klassisk syn på ekteskapet. Jeg er veldig glad for premissene synoderådet la for samtalen vår, og for at det vi snakket om forblir internt mellom oss. Det gjorde det mulig å ha en god og åpen samtale, sier han.

Hunemo er opptatt av at Frikirken skal være et godt sted å være for alle, samtidig som Frikirkens tradisjonelle samlivsetikk skal stå fast.

– Det er en utfordring. Når jeg står for det klassiske synet på ekteskapet, betyr det at jeg må ekstra opptatt av å formidle det på en kjærlighetsfull måte. Det handler om å være raus og tydelig, sier han.

Synodeformann i Frikirken, Jarle Skullerud, skriver i en tekstmelding at hans opplevelse er at pastorene «hadde en god og respektfull samtale som er et godt utgangspunkt å bygge videre på». Han sier imidlertid at det er for tidlig å si noe om veien videre.

LES MER: Veien ut i lavkirkeligheten.

Positivt innstilt

Patrick Carlos Olsen fra Kraftverket menighet er glad for at pastorene nå snakker om samlivsetikk.

– Hva tenker du om at Frikirken først og fremst snakker om hvordan de kan møte homofile gitt dagens teologi, og ikke drøfter selve teologien?

– Jeg tror det er mulig for Frikirken å møte folk på en bedre måte enn i dag, selv om man beholder den eksisterende teologien. Men det er viktig å drøfte dette også teologisk, for med dagens teologi vil kirken aldri kunne inkludere homofile like mye som heterofile, sier Olsen.

Han tror ikke diskusjonen pastorene nå har satt i gang vil få konsekvenser for ham personlig.

– For min del vil det ikke ha så stort utslag, fordi jeg blir så godt tatt imot i Kraftverket. Men jeg tror det kan være viktig for homofile i andre frikirke-menigheter. En god teologisk diskusjon vil kunne åpne opp for flere diskusjoner, sier Olsen.

---

Frikirken

  • Den Evangelisk Lutherske Frikirke (Frikirken) har omlag 20.000 medlemmer.
  • Består av 82 menigheter.
  • Stiftet i 1877.
  • Menighetene er selvstendige, og styres av valgte eldsteråd. De er likevel også medlemmer av Frikirken sentralt.
  • Synoden er kirkesamfunnets øverste myndighet, og består av representanter fra alle menighetene. Synoden har ansvar for fellesarbeidet og vedtar lover og regler for kirkesamfunnet.
  • Kilde: Frikirken.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke