Kirke

Mener tiden er inne for å drøfte samlivsetikk i Frikirken

Denne uken diskuterer pastorer i Frikirken hvordan de best kan møte homofile, uten å endre på sin konservative teologi. – Vi går ikke langt nok, mener pastor Per Eriksen.

– Jeg synes ikke premissene for diskusjonen vi skal ha på pastorsamlingen er riktige. Jeg mener Frikirken må våge å snakke om teologien i homofilispørsmålet. Det har vi aldri våget å gjøre tidligere, sier Per Eriksen.

Pastoren i Fredrikstad frikirke er blant deltakerne på Frikirkens pastorsamling, som startet i Stavern tirsdag ettermiddag.

Der skal pastorene blant annet diskutere samlivsetikk bak lukkede dører. Men ikke for å endre teologi i samlivsetiske spørsmål, forteller synodeformann Jarle Skullerud.

– Vi skal snakke om hvordan Frikirken kan møte mennesker med ulik seksuell orientering på en best mulig måte, gitt teologien vår, sier han.

Synodeformannen i Frikirken holder tirsdag ettermiddag talen «hvordan kommunisere godt om vanskelig temaer?»

– Jeg ønsker å legge et godt grunnlag for de vanskelige samtalene vi skal ha under pastorsamlingen, sier Skullerud.

LES MER: Veien ut i lavkirkeligheten.

Diskusjon

Frikirkens samlivssyn tilsier at ekteskapet er en ordning som er forbeholdt mann og kvinne. På kirkesamfunnets nettsider står det at «Frikirken er ikke imot homofile, men anser at det å leve i homofilt samliv eller leve ut sin homofile legning er imot Guds ord».

I en artikkel i Vårt Land fra i fjor uttalte Frikirken sentralt at de ikke ønsker at homofilt samlevende skal være ungdomsledere, forbedere eller smågruppeledere. Likevel finnes det ulike praksiser internt i menighetene.

Frikirke-menigheten Kraftverket i Oslo er for eksempel mer liberal enn «moderkirken».

– Homofile kan inneha alle funksjoner i Kraftverket, men de kan ikke gå inn i vigslede stillinger. Kraftverket er en del av Den Evangelisk Lutherske Frikirke, og å ordinere homofilt samlevende vil bryte med Frikirkens lære. Det ønsker ikke Kraftverket å gjøre i dag, sa 
pastor Kjetil Gilberg til Vårt Land i fjor vinter.

– Jeg er selvsagt spent, men forventer ikke all verden. Kanskje jeg blir overrasket? Det viktigste er at denne saken endelig beveger seg opp til overflaten hos lederne i Frikirken, uttalte Gilberg til Vårt Land tirsdag.

LES MER: Mener det samme, men har ulik praksis.

Forventer uenighet

Under pastorsamlingen i Stavern skal pastorene selv diskutere samlivsetiske spørsmål.

– Jeg har ikke så store forventinger til samtalen vi skal ha, men håper å bli positivt overrasket. Jeg er redd for at dialogen låser seg, sier pastor Per Eriksen.

Han mener Frikirke-pastorene heller burde drøfte teologien som ligger til grunn for samlivsetikken.

– Det er som om Frikirken ikke vil diskutere saken fordi man mener man har det rette svaret i utgangspunktet. Faren blir at man ikke tar spørsmålet alvorlig nok, sier han.

Eriksen har selv blitt bedt om å holde et innlegg under onsdagens drøfting.

– Der kommer jeg til å si at dette er noe vi må diskutere. Jeg kommer til å si at jeg har et annet syn på homofili enn det Frikirken har, og fortelle om min egen reise. Jeg mente det var opplagt hva Bibelen sier om homofili, men forsto at jeg rett og slett hadde tatt feil. Vi må våge å stille disse spørsmålene, sier Eriksen.

– Er du representativ for pastorkollegiet i Frikirken?

– Jeg har en sterk følelse av at jeg er i mindretall. Men jeg har støtte fra noen andre pastorer, blant annet Kjetil Gilberg i Kraftverket. Samtidig er det vanskelig å vite hva de andre pastorene egentlig mener, nettopp fordi vi aldri har diskutert dette skikkelig. Min magefølelse sier at menighetene ofte er mer liberale enn pastorene, sier Eriksen.

LES MER: Normisjon og Frikirken ber om aborttilgivelse.

Ønsker åpen samtale

Synodeformann Jarle Skullerud sier det ikke er aktuelt for Frikirken å endre syn på samliv.

– Nei, det er det ikke. Men det er helt sikkert noen i pastorkollegiet som mener Frikirken ikke går langt nok.

– Hvilke forventninger har du til drøftingen om samlivsetikk?

– Jeg forventer en god og åpen samtale der ulike momenter rundt samlivsetiske spørsmål blir tatt opp. Det vil nok være meningsnyanser og uenigheter i pastorkollegiet, men jeg tror likevel vi kan ha en god samtale, svarer Skullerud.

Drøftingen skjer på initiativ fra synodestyret i Frikirken, forteller han.

– Det er viktig at vi som kirke ikke er tause på dette temaet. Vi burde kanskje ha snakket mer om dette tidligere. Fokuset vil ligge på hvordan vi kan møte folk med ulik legning bedre enn vi gjør i dag, med den samlivsteologien vi har. Vi skal også drøfte hvordan vi kan diskutere samlivsetikk i menighetene lokalt.

LES MER: Lav kvinneandel i Frikirken: – Vi trenger mer enn festtaler.

Viktig

Knut Helge Høyland er hovedpastor i Grimstad frikirke. Han sier han er glad for at Frikirken nå skal diskutere samlivsetikk.

– Det er et tema som er utfordrende og vanskelig, men som vi vet berører mange i våre menigheter. Fordi dette kan være et sårt tema, har vi kanskje unngått å snakke så mye om det tidligere. Jeg har ingen andre forventninger enn at vi skal ha en god og åpen dialog, sier han.

– Mener du pastorene burde diskutere teologi, og ikke bare hvordan Frikirken skal møte mennesker med ulik legning?

– Jeg har ikke helt oversikt over programmet. Men begge disse momentene er viktig å drøfte, sier Høyland.

---

Frikirken

  • Den evangelisk lutherske frikirke (Frikirken) har omlag 20.000 medlemmer.
  • Består av 82 menigheter.
  • Stiftet i 1877.
  • Menighetene er selvstendige, og styres av valgte eldsteråd. De er likevel også medlemmer av Frikirken sentralt.
  • Synoden er kirkesamfunnets øverste myndighet, og består av representanter fra alle menighetene. Synoden har ansvar for fellesarbeidet og vedtar lover og regler for kirkesamfunnet.
  • Kilde: Frikirken.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke