Religion

‘Dette gir flashback til 70-tallet’

– Holder de på med dette ennå? spør Arne Berggren etter å ha lest Humanistisk Ungdoms satiriske religionskritikk i brosjyren How to Jesus.

– Vi vil påpeke viktigheten av kritisk tenkning, og her tuller vi med folks bokstavtro, sier leder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

I kampanjen How to Jesus tar ungdomsorganisasjonen for seg miraklene i Bibelen og forteller i tegneserieform hvordan du selv kan utføre dem.

Ufrivillig komisk

– Det eneste som får meg til å le er at de holder på med dette ennå. Det gir flashback til 70-tallet og Hedningesamfunnet og Gateavisas kødding med kirken og kristendommen. Det blir et ufrivillig, komisk vitnesbyrd om en pubertal opposisjon mot konfirmantleiren. Spesielt morsomt eller farlig blir det ikke, sier TV-produsent Arne Berggren.

Han mener de burde benyttet sjansen til å fortelle hva Humanistisk Ungdom står for.

– Samfunnet er fullt av unge mennesker som tørster etter noe orntli'. Det blir feil å møte det behovet med pubertal russeavishumor, sier Berggren.

Han mener de blir sittende fast i «det anti-religiøse som har spist organisasjonen Human-Etisk Forbund innenfra».

– De er mot kirken, men vi vet ikke helt hva de er for, sier Arne Berggren.

Ikke-rasjonelt

– Vitenskapen gir ikke noe godt svar på om det finnes en gud eller ikke. Men vitenskapen kan bevise at du synker om du prøver å gå på vannet, sier Lysne.

Han registrerer at folk i vår tid i økende grad velger å basere seg på ikke-rasjonell tenkning.

– Det gjelder ikke bare religion. Det finnes innenfor det økende fokuset på konspirasjonsteorier, vaksinemotstand, alternativ medisin og klimaskepsis. Jeg registrerer at folk ofte velger å tro på ting som ganske enkelt kan motbevises. Folk må tro på hva de vil, men vi etterlyser et kritisk-vitenskapelig blikk på mange fenomener – ikke bare når det gjelder religiøs tro, mener Lysne.

«Vi i Humanistisk Ungdom verdsetter kritisk tenkning og vitenskapelige fremgangsmåter. Nå skal vi vise deg hvordan det egentlig skjedde. Hvis Jesus kan, så kan du!» heter det i brosjyren, som i tillegg tar for seg vinunderet i Kana, fortellingen om Jesus som går på vannet og oppvekkelsen av døde.

Undersøkelser viser at hver femte nordmann tror på miraklene i Bibelen.

– Vi mener det er viktig å motarbeide vrangforestillinger. Vi jobber for myteknusing, folkeopplysning og kritisk tenkning overfor alle fenomener som ikke er basert på vitenskap, sier Lysne.

Mild ironi

Stipendiat og humorforsker ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, John Magnus R. Dahl, humrer litt over mirakel-tegneserien.

– Dette er klassisk, litt mild ironi – men med et klart mål om å latterliggjøre troendes tillit til disse miraklene. Dette fungerer nok best for å styrke tilhørigheten for de som allerede er overbeviste om at mirakeltro er dumt og uvitenskapelig. Det er lett å le av noe sammen med de som ler av det samme, sier Dahl.

Den retoriske funksjonen er at mottakeren får en sympati med avsenderens budskap, og styrkes i det man allerede er enig i.

– God humor kan øke sjansen for å nå frem med et budskap, og kan være vel så viktig som støyende slagord. I vårt samfunn har kristendommen tapt noen skanser, frontene er ikke så sterke som før – da fungerer mild ironi ofte bedre enn aggressivitet, sier John Magnus R. Dahl.

Festlig

Standup-komiker Terje Sporsem har tullet mye med tro, blant annet i forestillingen Religion.

– Dette temaet er det jo ganske vanlig å tulle med. Det tar tak i de mest kjente miraklene til Jesus og viser hvordan det kan gjøres av folk flest. Å bryte ned kjente hendelser i Bibelen til noe hverdagslig er jo en fin måte å si «kanskje han ikke var så full av mirakler allikavel!», sier Sporsem.

– Er det morsomt?

– Jeg synes det var ganske festlig. Ikke hysterisk, men man drar jo på smilebåndet. Jeg tror nok ikke tanken har vært at dette skal være så kjempegøy, men mer at man bør stille noen spørsmål ved en del av tingene som står i Bibelen.

Slik kan du, i følge Humanistisk Ungdoms kampanje, selv gå på vannet.

Moses og ørkenvandringen

Sporsem merker seg at porsjonene blir på 1,3 gram når to fisker og fem brød skal deles på 5000.

– Jeg hadde jo en greie i forestillingen min Religion der jeg snakket om Moses og ørkenvandringen. Vi regnet oss frem til at han og israelittene gikk 17,1 meter hver dag. Når det er sagt; Jeg vet om flere influensere som sikkert hadde følt seg litt mett etter en slik bit, sier komikeren.

– Hvem treffer denne humoren?

– Det er alltid vanskelig å vite. Men Humanistisk Ungdom vet vel hvem de eventuelt appellerer til, så jeg vil tro de treffer.

Komikeren har merket seg at «kristne ikke tar harselas så veldig tungt».

– Å tulle med Jesus har vært gjort i mange år og er gjort av så utrolig mange forskjellige. Det hadde vært gøy å se om oppfølgeren vil handle om ting som skjedde med Profeten Mohammed. Da snakker vi nyskapende og modig vervekampanje! ler han.

LES MER:

Roser Human-Etisk Forbunds religionskritikk

«Human-etikere prioriterer «folkeopplysning»

---

HUMANISTISK UNGDOM

  • Humanistisk Ungdom er en norsk ungdomsorganisasjon som står for et sekulærhumanistisk livssyn. Den ble opprettet etter initiativ fra Human-Etisk Forbund, men formelt uavhengig.
  • Nå lanserer de kampanjen How to Jesus, der de i tegneserieform viser hvordan du selv kan «utføre» Jesu mirakler.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion