Religion

– Dette er sharialov

Rødt-politiker Mimir Kristjansson er svært kritisk til Kjell Skartveits ønske om å forme lover etter kristen etikk.

– Det er akkurat dette sharialov er. Det vedtas religiøse lover som skal gjelde for hele samfunnet, med hellige tekster som utgangspunkt, sier ­Mimir Kristjansson om at Kjell Skartveit mener at kristen­ etikk bør være førende for Norges lover. Skartveit begrunner det med at kristendommen er den eneste­ gyldige sannheten.

Sovjetisk tangegods

Mimir Kristjansson er lokalpolitiker for Rødt i Stavanger, og tidligere nyhetsredaktør i Klassekampen.

– Bibelen er ikke noe mer sann i objektiv forsand enn det mitt livssyn er. Å vedta at en tro er sannhet på statlig nivå er ekstremt farlig, mener Kristjansson.

Han mener Skartveits standpunkt kan minne om Sovjetunionens tilnærming til at det bare finnes én sannhet.

– Jeg kommer selv fra en politisk tradisjon der det har vært flørting med diktatur. Tanken om at du har monopol på det sanne i et samfunn er en veldig farlig tanke, sier han.

– Hvordan hadde du klart deg i et samfunn der lovene var basert på kristen etikk?

– Jeg tror ikke jeg klarer å overholde et kristent lovverk. Jeg har barn utenfor ekteskapet. Ikke tror jeg på Gud heller, hvilken plass finnes for de som ikke tror? Hvilke straffereaksjoner skal være mot syndere? Hvis jeg var kristen tror jeg at jeg ville tenkt at det var opp til Gud å straffe syndere, ikke staten, sier Kristjansson.

LES OGSÅ: Rødt snakker ikke i takt om revolusjon og kommunisme

– Ikke for væpna revolusjon

I et tenkt tilfelle der Skartveit fikk gjennomslag for å endre loven etter det han mener er sannheten, så kunne han vært villig til å lempe på demokratiske prinsipper for å få det til.

Rød Valgallianse fikk kritikk for å åpne for væpnet­ revolusjon. Kristjansson mener den ­kritikken ikke treffer partiet Rødt. Nå er det ­«demokratisk revolusjon» som er ordlyden i partiets prinsipprogram.

– Rødt er 100 prosent forpliktet til det norske demokratiet. Vi ønsker en grunnleggende forandring av det norske samfunnet, det er det vi legger i revolusjon. Nå er det er snakk om at Rødt skal vinne valg, sier han.

LES OGSÅ: Rødt beholder kommunisme i prinsipprogrammet

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion