Rundt et langbord på Kulturhuset i Oslo sitter en konsentrert gjeng og oppdaterer Den norske kirkes nettsider på smarttelefonene sine.
– Hvorfor er ikke Oslo klart? Klokken er snart fem på halv to, sier Kristin Skjøtskift. Hun står som tredjekandidat for Åpen folkekirke i Oslo, og sitter ved siden av Kjersti Jåvold Landmark, som er fjerdekandidat.
I 2015 fikk Åpen folkekirke inn fem kandidater fra Oslo, så både Skjøtskift og Landmark burde ha gode muligheter for å bli valgt.
– Men jeg er ikke sikker på at jeg blir valgt inn på en fjerdeplass, på grunn av personstemmene, sier Landsmark.
– Og ut ifra valgkampen vi har drevet i Oslo, burde vi få seks kandidater, skyter Åge Petter Christiansen inn. Han er lokallagsleder i Åpen folkekirke i Oslo, og sjettekandidat på listen i Oslo bispedømme.
Åpen folkekirke har stått på stand foran Oslo domkirke alle dager det har vært mulig å forhåndsstemme.
LES MER: Her er resultatene – bispedømme for bispedømme
Positiv til Bønnelista
Før valgvaken har resultatene fra Hamar, Borg og Tunsberg bispedømmer blitt publisert på kirkens hjemmesider. I alle tre bispedømmene har Åpen folkekirke fått inn 4 kandidater, mens Nominasjonskomiteen har fått to og Bønnelista én.
Dermed har Åpen folkekirke holdt seg på samme nivå som ved sist valg, mens Bønnelista har tatt ett mandat fra Nominasjonskomiteen. Det er Odd Einar Dørum, femtekandidat i Oslo, Åge Petter Christiansen og Sveinung Moesgaard Skjesol, lokallagsmedlem, fornøyd med.
– Det er bra at de blir representert. De gjør jo det vi ønsker ved å stille med partiliste, sier Dørum.
Sveinung Moesgaard Skjesol tror Bønnelista vil få en kandidat i alle bispedømmer der de stiller.
– De kom inn i Hamar, og da kommer de inn overalt, sier han.
– Hamar er jo et godt og folkelig bispedømme uten for mange konservative, sier Åge Petter Christiansen, og humrer.
LES MER: Leder i Åpen folkekirke er fornøyd med valgresultatet
Glad for Agder
Men på valgvaken kommer den virkelige jubelen først da resultatene fra Agder tikker inn. Der har Åpen folkekirke vunnet ett mandat, slik at de nå får fire representanter. Også her får Nominasjonskomiteen to mandater, mens Bønnelista får ett.
– Det er bedre enn min prognose! jubler Odd Einar Dørum.
– De har jobbet så hardt og vært så synlige i valgkampen. Dette fortjener de, sier Kristin Skjøtskift.
Valgmedarbeider Heinke Foertsch er særlig glad på vegne av Kai-Steffen Østensen, som er førstekandidat i Agder.
– Når det gikk så dårlig i kommunevalget der, er det fint at det gikk så bra i Kirkevalget, sier hun.
Odd Einar Dørum er så begeistret at han vil komme med en erklæring til Vårt Lands lesere, sier han:
– Det er fullt mulig å bli ruset på noe annet enn vin.
Men Åge Petter Christiansen er ikke helt enig.
– Neste gang må vi få resultatene på kvelden, sånn at vi kan ta oss en skikkelig fest, sier han.
Resultatet
Stemningen synker litt da resultatene fra Bjørgvin og Nidaros kommer. Begge steder har Åpen folkekirke tapt ett mandat. Og resultatene fra Oslo, Møre, Nord-Hålogaland og Sør-Hålogaland lar fremdeles vente på seg.
– De sier jo alltid at det er så lange avstander når ting tar tid i Nord-Norge, sier Karin Elin Berg, som er førstekandidat i Borg.
– Men det er jo lange avstander, sier Kjersti Jåvold Landmark.
– Ja, har du vært der? Spør Heinke Foertsch, valgkampmedarbeider for Åpen folkekirke.
– I Tromsø, det var langt nok, svarer Landmark.
Knapt flertall
Men så, endelig, blir resultatet fra alle bispedømmer lagt ut på kirken.no. Et lite halvminutt er det stille. Det scrolles.
– Vi har mistet en kandidat i Oslo, sier Åge Petter Christiansen.
Men Åpen folkekirke beholder flertallet blant leke representanter i Kirkemøtet, om enn med bare ett knapt mandat.
– De er 38 og vi er 39, sier Kristin Skjøtskift.
Sveinung Moesgaard Skjesol, som sitter med excel-oversikten, opplyser at det betyr at Åpen folkekirke har mistet tre mandater totalt. Men siden Bønnelista har fått ni mandater, betyr det at Nominasjonskomiteen har mistet seks.
– Jeg er kjempefornøyd med dette nasjonalt. Dette må vi nesten forvente. Vigselsordningen mobiliserte mange velgere for fire år siden. Det viktigste er at vi beholder flertallet blant leke representanter i Kirkemøtet, og at det denne gangen er blitt en diskusjon om hva slags demokrati vi skal ha i Den norske kirke, sier Åge Petter Christiansen.
LES MER: Menighetsrådsmedlem frykter topptung kirke
Mistet i Oslo
Gjengen rundt langbordet er nok mest skuffet over å ha tapt et mandat til Nominasjonskomiteen i Oslo. Heinke Foertsch gir Nominasjonskomiteen mye av skylden for den lave valgdeltagelsen.
– Velgere sier at de ikke vet hva de ulike listene står for, og at det derfor er vanskelig å stemme. Men det er jo lett å vite hva vi står for. Nominasjonskomitélisten, derimot, er en merkelig konstruksjon, og det forvirrer velgerne, sier hun.
Fjerdekandidat Kjersti Jåvold Landmark er på sin side mest spent på hvilke kandidater som blir valgt inn i Kirkemøtet. Det blir først kjent 20. september, da endelig resultat, iberegnet personstemmer, offentliggjøres.
Senere i høst blir det også kjent hvem de ansatte i Den norske kirke har stemt på. Kirkelige ansatte har tross alt 21 representanter. I tillegg kommer de 12 biskopene.
– Åpen folkekirke har aldri hatt flertall i Kirkemøtet. Det flertallet har vi skapt sammen med saksallierte. Det tror jeg vi vil gjøre denne perioden også, sier Odd Einar Dørum.