Nyheter

Derfor stiller de opp for kirken

Tidligere stortingstopp er glad for at hun endelig kan prioritere frivillighetsarbeid for kirken. Organisasjonssjefen i NMSU vil minske avstanden mellom kirken og bedehusene.

Les alt om Kirkevalget 2019 her.

Den tidligere Senterparti-profilen Magnhild Meltveit Kleppa (70), står i år på menighetsrådslista til Hjelmeland sokn. Etter 20 år i Oslo, og seks år i Stavanger, er hun tilbake på hjemlige trakter. Hun har tidligere vært varamedlem i et menighetsråd, men nå er hun for første gang klar for å være vanlig medlem, hvis hun blir valgt inn.

Lysten til å gjøre en innsats for kirken, har imidlertid alltid vært der, forteller Kleppa når vi kontakter den tidligere politikeren og fylkesmannen i Rogaland.

– Jeg er glad i kirken. Foreldrene mine forpaktet prestegården her på Hjelmeland, så jeg vokste opp med kirken – men også bedehuset – som nærmeste nabo. Jeg gikk på søndagsskolen, og har siden hatt med meg troen gjennom hele livet. Fordi jeg vet at det er behov for frivillig innsats nettopp på slike arenaer, så var det fint å kunne melde meg til tjeneste for Hjelmeland sokn.

– Hva vil du jobbe spesielt for i menighetsrådet, hvis du blir valgt inn?

– At flere her i Hjelmeland finner sin plass i kirken.

I april hadde Magnild Meltveit Kleppa ansvaret for en menighetskveld, hvor hun løftet fram historien til en jente fra Hjelmeland som i 1907, da hun var 19 år, bestemte seg for å bli misjonær i Kina.

– Historien om denne jenta, og hennes senere virke som misjonær, var en viktig del av min barndom. At det var stor interesse, og godt fremmøte, til et slikt arrangement, fortalte meg at det er plass til ulike typer arrangementer i kirken, sier kvinnen som var sosialminister fra 1997 til 2000, og parlamentarisk leder fra 2005 til 2007.

LES MER: Knallhardt ut mot Åpen folkekirke

Sterkere skille

Organisasjonssjef i den kristne barne- og ungdomsorganisasjonen NMSU, Dorrit Vignes Isachsen, hadde sittet i menighetsråd i to perioder i Stavanger (en som medlem og en som varamedlem), da hun nå nylig flyttet til Finnøy – og straks sa ja til å stå på menighetsrådslista til Hesby sokn.

– Jeg måtte jo stille opp! Også yngre mennesker må ta ansvar når det gjelder menigheten sin, og jeg mener at menighetsrådet med sine ansvarsområder og rolle i lokalsamfunnet, er et viktig organ.

Etter at hun selv stiftet familie og fikk barn, har hun på menighetsrådsmøter snakket varmt om familiens rolle i kirken. I sin nye menighet på Finnøy, er det også en annen sak hun er opptatt av.

– Min opplevelse er at det er blitt et sterkere skille mellom kirken og bedehusene på Finnøy enn det var i oppveksten min. Dette synes jeg er dumt. Jeg vil prøve å gjøre mitt for å gjøre avstanden minst mulig, sier 34-åringen som også stiller til valg i bispedømmerådet.

Andre på menighetsrådslister

• Erik Lunde er menighetsrådskandidat i Lund sokn. Lunde er forfatter og teolog, og har hatt diverse lederverv i KrF siden 1996.

• Gunnar Wik står på menighetsrådslista til Bergen domkirke. Wik er Ten Sing-pioner fra Bergen Ten Sing. Han har vært landsstyreleder i Norges KFUK-KFUM, og har sittet i Bergen bystyre for Arbeiderpartiet.

• Odd Johan Overøye er menighetsrådskandidat i Byåsen sokn. Han er komponist og førsteamanuensis ved NTNU-institutt for musikk. En rekke av Overøyes titler for kor er publisert ved Norsk Musikkforlag og Cantando Musikkforlag. Fra 2015 er han tilknyttet det amerikanske musikkforlaget Walton Music.

• Olav Slagsvold er kandidat til menighetsrådet i Vang sokn.

Han er saksofonist, dirigent og arrangør, utdannet ved NTNU med bachelorgrad i musikkvitenskap og i utøvende jazz. Har medvirket på en rekke plateinnspillinger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter