Klima

Derfor er kjøtt et problem

Verden produserer så mye kjøtt at det er et miljøproblem.

Ifølge FN stammer 18 prosent av de globale klimagassutslippene fra matproduksjon basert på dyr. Når forskere spør, er det mange som ikke helt tror at kua kan være et miljøproblem.

– Problemet er at den globale besetningen av storfe er enorm. Metangassen som dyrene slipper ut, er ikke noe mer hokuspokus enn CO2, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Han legger til at det krever mer areal, vann og fôr å produsere kjøtt enn mat som kommer direkte fra planteriket.

– Vil du helst at folk skal slutte å spise kjøtt?

– Vi er opptatt av reduksjon. Til nå har kjøttforbruket økt. Hvis alle kutter kjøtt én til to dager i uken og gjør litt, har det større virkning enn at et fåtall blir vegetarianere.

LES OGSÅ: Frister deg med masse kjøtt

Forvirrende

En studie fra 2013 tyder på at norske menn og kvinner ikke har så sterk tro på at lavere kjøttforbruk gir mindre miljøproblemer i verden. 51 prosent svarte at de har redusert strømforbruket som følge av miljøproblemene, men 14 prosent sa at de spiser mindre kjøtt av samme grunn, ifølge studien fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Ifølge SIFO-forsker Annechen Bugge synes mange at helse, miljø og etikk er viktig i valget av mat, men at det er vanskelig å vite hva man bør spise.

– Mange er opptatt av at maten skal være naturlig, uten kunstige tilsetninger og industrielle produksjonsmetoder. Men så er dette komplekse spørsmål, sier Bugge.

Hun legger til at valgene også handler også om prissetting og markedsføring, og at man også lar seg friste i butikken.

LES OGSÅ: En hyllest til reklamen

Skepsis

Bugge ser at mange er bekymret for rester av plantevernmidler og kunstgjødsel i maten. I en undersøkelse svarte 40 prosent at de helst ville begrense inntaket av importerte grønnsaker.

Mange er skeptiske til å spise mer fisk fordi de er usikre på både helse- og miljøeffekten av oppdrettsfisk. I fjor sank salget av hvitt kjøtt da mange ble klar over produksjonsmetoder de hadde lite sans for, og ble bekymret for helseeffekter av kyllingproduksjon.

Men Bugge mener at produktutviklingen har blitt bedre også for fisk.

– Da matbutikkene fikk laksestykker i aluminiumsfolie som man kan legge rett på grillen, økte laksesalget, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima