Nyheter

Den omdiskuterte kirken i Sola skal nå bygges

Kommunen bekrefter at Sola får ny kirke til tross for protest fra innbyggerne.

Det ble bestemt allerede i 2015 at Sola skulle få sin sjette kirke, og selv etter uenighet blant innbyggerne, er det nå bekreftet at kirken vil bli bygget.

Og allerede på fredag begynner byggingen, melder Stavanger Aftenblad.

– Vi kjenner på en enorm takknemlighetsfølelse for at det endelig skjer, sier daglig leder Siri Bloch Lindtveit i Sola menighet til avisen.

Mange bruksområder

Den nye kirken, kjent som «Solakrossen kirke», blir ansett som en kulturkirke, og prosjektleder Per Skretting formidler til Vårt Land at den kommer til å bli et samlingspunkt for alle som bor i Sola.

– Dette blir en sentrumskirke i tilknytning til nytt rådhus og kulturhuset. En del av rommene er tiltenkt å kunne brukes til konserter, kafédrift og ulike fritidsaktiviteter. Kirken skal ha en åpen profil, og målet er at den skal bli brukt så mye som mulig, sier Skretting.

LES MER: Har fem kirker – bygger én til

Dyr kirke

Solakrossen kirke vil koste omtrent 91 millioner kroner, og det har ikke forekommet noen prisreduksjon selv etter oppropene fra innbyggerne.

– Prislappen vi først fikk var noe høy, så den prisen vi har i dag er forhandlet ned i samarbeid med totalentreprenøren for oppdraget. Det kan ikke kuttes noe mer nå uten at det går utover de helt grunnleggende funksjoner og krav i reguleringsplanen.

– Vi fikk en bestilling, i form av et politisk vedtak om at vi skal bygge ny kirke i Sola sentrum, da jobber vi ut fra den bestillingen. Administrasjonens arbeid har ikke blitt forstyrret av de uenighetene som er mellom politikerne og motstanderne av ny kirke, sier prosjektlederen.

Foreløpig fremdriftsplan tilsier at bygget skal være ferdigstilt høsten 2020, ifølge Skretting.

LES OGSÅ: Ønsker ikke aggressiv evangelisering

Omstridt

I 2016 det ble opprettet en facebookgruppe for å protestere mot den planlagte kirken. Gruppa fikk så pengemidler av Human-Etisk Forbund til en meningsmåling blant innbyggerne.

Undersøkelsen er besvart av 300 innbyggere i Sola, og den visste at hele 66 prosent ikke ønsket å bruke fellesmidler til ny kirkebygg.

– Jeg finner det uansvarlig og svært lite fremtidsrettet av de styrende politikerne å bygge en stor og råflott kirke i Sola sentrum, sier initiativtakeren bak facebookgruppen Jone Lea til Stavanger Aftenblad.

LES MER: Human-Etisk Forbund støtter kirkemotstandere med penger

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter