Nyheter

Den «gule» KrF-toppen fikk vite Hareide-avgang i hemmelig møte – sa noe helt annet utad

I et hemmelig møte ville ikke frontprofilen for de «gule» i partistriden, Hans Fredrik Grøvan, høre på varskoet om at Knut Arild Hareide ville gå av.

I boken Hareides fall skildrer Emil André Erstad en Grøvan som drev like mye spill overfor KrFs grasrot som partiets to nestledere: Opptrådte utad som de ikke hadde kjennskap til at Hareide ville gå av om han tapte.

– Et spill for galleriet, sier Erstad.

Han er også krass mot Grøvans gule kampanje og mener bestemt at den sikret blå seier i fjor høst.

Så sent som onsdagen før det ekstraordinære landsmøtet sa Grøvan til pressen at han «la til grunn» at Hareide ville fortsette som leder, uansett resultat. Men han visste noe annet.

I boken bretter Erstad ut en hendelse to uker i forveien, der Grøvan i klartekst får vite om Hareides planer om å gå.

Hareide: «Kven skal då leie partiet, Hans Fredrik?»

Hareide tok et eget møte med Grøvan. Han hadde nemlig ikke vært på et sentralstyremøte der Hareide hadde fortalt at han ville gå om han tapte. Møtet skjedde i et «anonymt» møterom på Stortinget – og nestleder Kjell Ingolf Ropstad var også på plass.

Diskusjonen varte i følge Erstad «en god stund». Grøvan skulle skjønne konsekvensene og Hareide skal ha sagt:

«Du leier an i eit alternativ, men kven skal då leie partiet, Hans Fredrik?».

Grøvan skal ha møtt motstand også fra Ropstad. Men Hareide skal ha utfordret hardest. Erstad skriver:

«Kva ville eigentleg skje med partiet viss Grøvan vann? Det var ingenting i møtet som tydde på at Grøvan tok kritikken innover seg».

Grøvan vil ikke snakke om Hareides bok

I tiden da Hareide holdt sin tale om veivalget, var Grøvan i USA. Da han var tilbake, ble alternativet om ikke å velge hverken rød eller blå side lansert.

Grøvan ble en tydelig talsmann for å forbli i opposisjon – det gule alternativet. Før «skjebnelandsmøtet» 2. november hadde fylkesårsmøtene valgt såpass mange gule delegater at de ville ha en vipperolle ved den endelige avstemningen.

Grøvan har lest Erstads bok, men vil overfor Vårt Land uttale seg om innholdet i den.

– Jeg vil ikke kommentere dette i det hele tatt, sier han.

«Så ville jo Knut Arild gå av, om Grøvan hadde vunnet»

Erstad var Hareides nærmeste rådgiver under retningsstriden. I boken «Hareides fall. 36 dagar som endra norsk politikk» gir han en subjektiv fremstilling av dramaet.

Eks-rådgiveren bretter blant annet ut ukjente konfrontasjoner mellom Hareide og Ropstad, han anklager KrFs daværende nestledere for svik og mener de drev et spill for galleriet. For nestlederne sa ikke utad, selv om de sent i september ble fortalt: At Hareide ville gå om han tapte.

Erstad mener Grøvan var en del av dette spillet:

– Hvorfor han sa det, vet jeg ikke. Men han visste sannheten, og han gikk ut og sa noe annet, sier Erstad, som poengterer:

– Jeg har respekt for at Grøvan ikke ville inn i regjering. Han hadde en solid argumentasjon. Men det var jo den situasjonen vi ville bort fra. Og så ville jo Knut Arild gå av, om Grøvan hadde vunnet fram også, påpeker Erstad.

Et alternativ som «var blå light»

Bokforfatteren mener Grøvan fremsto som en av de mest kritiske til det Hareide gjorde – og som gikk ut med mest høylytt kritikk.

– Og så valgte han en middelvei som for oss ikke framsto som noen middelvei, men et alternativ som var «blå light». Og det var kanskje enda verre, mente vi. I dag er jeg ikke så sikker på det, men den gangen tenkte vi at det var verre, sier Erstad.

Det lå lenge i kortene at de fleste KrF-delegatene som foretrakk Grøvans alternativ, sekundært ville lande på blå side i den endelige avstemningen.

– Det han gjorde, sikret blå seier. Det viser jo de endelige tallene, sier Erstad.

LES MER OM BOK-AVSLØRINGENE:

---

POLITISK DRAMA

  • Lørdag er det ett år siden KrFs skjebnelandsmøte. Da var høststriden om KrFs sidevalg over.
  • Retningskampen endte med tap for Knut Arild Hareide. I januar i år gikk ­Hareide derfor av som ­partileder, Kjell Ingolf ­Ropstad overtok og ledet partiet inn i Erna Solbergs flertallsregjering.
  • Emil André Erstad (28) fra Radøy i Nordhordland var Knut Arild Hareides nærmeste rådgiver under retningskampen. Han er tidligere KrFU-leder, stortingsrådgiver og er i dag kommunikasjonssjef i Den norske Helsingforskomité.
  • Onsdag ga han ut boken Hareides fall. 36 dagar som endra norsk politikk. Dagens KrF-ledelse er sparsom i sine kommentarer til boken.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter