Nyheter

Anklager om «svik» og abortoppgjør i bokdrama om KrFs skjebnehøst

Anklager om svik fra nestlederne og tøffe telefonkrangler med Knut Arild Hareide brettes ut i Emil André Erstads bok om KrFs retningsvalg.

Bilde 1 av 2

Erstad var Hareides nærmeste rådgiver i det historiske dramaet om KrFs veivalg, en prosess som kunne veltet dagens regjering og som splittet KrF. I ferske Hareides fall forteller Erstad blant annet om:

• Hareides hemmelige plan, lagt i god tid før Hareides historiske tale.

• Sterk abort-advarsel fra Hareide til Ropstad – og konfrontasjoner dem imellom.

• Hvor «selvutslettende» han mener Hareide var overfor nestlederne, nesten helt inn i skjebnelandsmøtet.

«Svik», er ord Erstad bruker både om nestleder Kjell Ingolf Ropstad og kollegaen Olaug Bollestad.

Boken er den første fra innsiden i KrFs dramatiske sidevalg og handler om de 36 dramatiske dagene etter Hareides tale frem til det ekstraordinære landsmøtet 2. november i fjor. Men boken avslører også oppspillet.

Listhaug gikk og Hareide tok en telefon til Støre

Det at KrF tvang Sylvi Listhaug ut av regjeringen, fikk Hareide til å sette i gang løpet for å snu partiets kurs. Han var ifølge Erstad i virkeligheten ikke lettet over at Listhaug hadde gått av. Det kunne nemlig skape et press på KrF om å gå inn i Solberg-regjeringen.

Den morgenen det ble kjent at Listhaug gikk, tok han ifølge Erstad en telefon til Jonas Gahr Støre. Ap-lederen skal ha svart: «Knut Arild, av og til skal du ikke bare tenke på det som er lurt – men også på det som er riktig».

Derfra var det ikke tvil hos Hareide hva han skulle gjøre med partiet, men om når han skulle gjøre det. Hareide trengte flere møter med Støre, også for å sikre at Aps øverste ledelse syntes ideen om samarbeid var god.

Disse samtalene tok Hareide alene, fordi det var for risikabelt å involvere noen av nestlederne i møtene med Ap. Deretter ble det ifølge Erstad lagt en plan: Først lansere Hareides bok, deretter holde en tale med klart og tydelig råd og til slutt: Et ekstraordinært landsmøte.

Fikk se Hareide-tale Ropstad «sank sammen»

I august – før Hareides dramatiske tale om veivalget – informerte han nestlederne Bollestad og Ropstad om sitt eget retningsvalg: Anbefale å gå til venstre side.

Dagen før Hareides berømte tale ble det drama på bakrommet. Bollestad og Ropstad fikk se utkastet til hva Hareide hadde tenkt å si. Erstad skriver:

«Kjell Ingolf sokk saman då han hadde lese manuset, og såg ut som han ikkje visste kva han skulle seie. No forstod han alvoret. Han vart heilt stille, men så byrja han å spørje forsiktig: ‘Vi veit jo kor du står, men må du seie det så sterkt, Knut Arild?’».

Sendte rådgivere på gangen avslørte hemmeligheten

I samme møte ble Erstad og rådgiverne Dag Ivar Belck-Olsen, kommunikasjonssjef Mona Høvset og Erstad sendt på gangen. Ansikt til ansikt med Ropstad og Bollestad avslørte Hareide del to:

«Bak den lukka døra fortalde Knut Arild at han kom til å gå av som partileiar dersom rådet hans ikkje vart følgt. Han bad dei strengt om å halde informasjonen for seg sjølv, men han ville dei skulle vite det».

Da var uenigheten i toppen «fundamental». Fra den dagen visste nestlederne – i hemmelighet – at Hareide ville trekke seg, selv om de holdt tett overfor grasrota og tillitsfolk. I retningskampen snakket de to som om Hareide ikke hadde truet med dette.

Slik fryktet Hareide en blå offensiv

I tiden etter talen var Hareide, Erstad og de andre nærmeste rådgiverne fryktet at Erna Solberg og kommentatorer i presse ville gå tungt inn og anklage Hareide for å skape politisk kaos i landet.

– Knut Arild frykta dette scenarioet sterkt, skriver Erstad.

Om Solberg fyrte av en bredside mot Hareide, «kunne de velte heile prosjektet vårt». Men fra Høyre var det stille. De trodde Høyre var tatt på senga. Erstad avslører at det var nå utmeldte Hilde Ekeberg som fikk oppgaven å koordinere innsatsen på rød side.

«Selvutslettende» overfor nestlederne

Forfatteren tegner et bilde en Hareide, som var altfor myk og ettergivende overfor nestlederne. Eksempelvis turte ikke Hareide å feire rekordveksten i medlemmer alene:

«Eg ville at Knut Arild skulle feire dei nye medlemene med eit kakebilete på Facebook, men endå ein gong vart ideen kontant avvist i frykt for kva nestleiarane ville synast. Det enda i staden opp med at Olaug og Kjell Ingolf kravde å få bli med på biletet saman med Knut Arild».

Det var noe «selvutslettende» med Hareides konsesjoner til de to under striden:

«Den Knut Arild som Harald Eias karikatur hadde portrettert, var no i ferd med å ta over plassen til den Knut Arild som hadde sagt at nok er nok».

Erstad ble nærmest sprø av de hyppige oppfordringene fra Hareide om at han skulle si til alle som spurte at han og Kjell Ingolf fremdeles var kompiser. Erstad utbrøt:

«Men det er jo ikkje sant. Han går bak ryggen din og forhandlar avtalar med statsministeren, Knut Arild.»

Ropstad hadde snakket Hareide ba rådgiveren holde tett

En morgen satt Ropstad overraskende på Hareides kontor og skal ha fortalt Erstad at «Inst inne håpar eg at Knut Arild vinn. Du veit jo det, Emil.»

Erstad fikk høre at Ropstad ikke var klar for å skifte leder, at han selv ikke var klart for å ta over og at han ønsket at Hareide skulle fortsette. Hareide fikk umiddelbart vite om hendelsen og mente Ropstads ord var oppsiktsvekkende. Han ba Erstad holde tett.

Dette kunne nemlig bli helt avgjørende for retningskampen. Hareide kunne til slutt stille ultimatum av typen: Enten velges Ap-samarbeid – eller står partiet uten leder. Det var ikke planen, men en mulighet.

Forteller om opplevelse av «svik»

Men ikke lang tid etter satt Ropstad og Bollestad i hemmelig møte med Erna Solberg og Høyres topper på Statsministerens kontor. I følge VG skal de to den gang ha fortalt at Hareide ville gå av – og Høyre hadde minnet om Aps akilleshæl i forholdet til KrF: Abortloven.

Da avisen avslørte dette hemmelige møtet – over to uker etter skjebnelandsmøtet – het det at Hareide visste om samtalen. Da reagerte Erstad kraftig:

«Eg vart forbanna. For det første burde eg ha visst om det. For det andre vitna det om veikskapane i Knut Arilds leiarskap, tenkte eg. At han ikkje makta å sette ned foten for nestleiarane sine. Tenk å la eigne nestleiarar, som ope har gått ut mot deg, konspirere og legge slagplanar med Norges statsminister».

At Ropstad – som hadde sagt at han håpet Hareide skulle vinne – snudde rundt og trakk abortsaken inn i den blå kampanjen, anser Erstad som «et svik». Han bruker også «svik» om måten Bollestad formidlet rådet fra ledertrioen om hensyn til mindretallet under Rogaland KrFs dramatiske fylkesmøte.

«Likbleik» Hareide tok senere hardt telefonoppgjør

Første gang Ropstad trakk inn abortsaken i kampen for blå seier, var på misjonshuset Betlehem i Bergen. Erstad forteller: «Eg kika bort på Knut Arild. Han var likbleik».

Boken skildrer konfrontasjoner mellom Hareide og Ropstad som inntil nå ikke har vært kjent. I en opphetet telefonsamtale kom Hareide med sterke advarsler mot å bruke abortloven tungt i den blå kampanjen.

«Han prøvde å få han til å forstå at dette ville skape eit bilete av Kjell Ingolf som ein konservativ mørkemann (...) Han ville få opinionen mot seg, slik Dagfinn Høybråten hadde gjort då han vart partileiar».

Også da nestledere og Hareide igjen var på kollisjonskurs om retningslinjer foran delegatvalget i Rogaland. Erstad og Hareide fryktet kupp fra blå side, de nærmest forhandlet om utkast fra generalsekretæren. Det var hektisk telefonaktivitet mellom Knut Arild og nestlederne. Ved ett tilfelle skal Hareide ha vært så tydelige provosert at han tordnet i telefonen.

Sluttdrama og nøling på hotellrommet

På et hotellrom på Gardermoen kvelden før skjebnelandsmøtet, satt Hareide og Erstad sammen med generalsekretær Hilde Frafjord Johnson og sekretariatsleder Dag Ivar Belck-Olsen. Erstad skildrer:

«Vi kom til å tape, med mindre nokon av dei som la seg til å sove rundt om på hotellet, vakna med ei lysande lyspære over hovudet neste morgon».

Det virket som om Hareide «var paralysert». På rommet ble det drama. De hadde lister med delegatnavn og telefonnummer. Erstad mente sjefen burde oppsøke usikre, «om han så måtte opp på hotellrommene». Hareide ville ikke.

Hareide hadde helt til da ennå ikke fortalt det som nestledere og rådgivere visste: At han ville gå av om han tapte:

«Han var redd for å stille ultimatumet offentleg. Korleis ville partiet reagere (...) Kunne det skape frontar og sår som ikkje ville kunne lækjast etter landsmøtet?»

På rommet oppsto det intens diskusjon om Knut Arild burde stille ultimatum. En formulering kom på plass.

Men effekten uteble. Det manglet fire delegater – og det ble et historisk tap.

Knut Arild Hareide vil ikke kommentere saken før boken gis ut – Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad kjenner seg ikke igjen i Erstads bok og er intervjuet i denne sideartikkelen.

LES MER OM KRF:

• Dramaet i fjor: Blå side vant skjebnevalget i KrF

• KrF tapte stort i «røde» innlandet og Trøndelag: – KrFs veivalg ble skadelig for oss

• Bok omtaler presset i KrF-prosessen - Bollestad «svimte av på badet»

• Bollestad i historisk tale til Høyres landsmøte: Derfor valgte jeg Erna Solberg

• Knut Arild Hareide var viktig for at KrFs landsstyremøte endte splittet. Blå skal ha reagert med frustrasjon.

---

POLITISK DRAMA

  • Emil André Erstad (28) fra Radøy i Nordhordland er tidligere KrFU-leder. Han var i to perioder fra 2016 til 2019 Knut Arild Hareides nærmeste rådgiver på Stortinget.
  • Dermed var han Hareides høyre hånd under retningskampen i fjor. I dag er han kommunikasjonssjef i Den norske Helsingforskomité.
  • I dag gir Erstad ut boken Hareides fall. 36 dagar som endra norsk politikk. Det er en subjektiv bok om de dramatiske dagene KrFs retningskamp pågikk.
  • Retningskampen endte med tap for Hareide – og Erstad. I januar i år gikk Hareide derfor av som partileder, Kjell Ingolf Ropstad overtok og ledet partiet inn i Erna Solbergs flertallsregjering.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter