Nyheter

Den første tvangsutsendte asylfamilien fikk nei

Den første omgjøringsbegjæringen fra familiene til de tvangsutsendte asylbarna er behandlet i Utlendingsnemnda. Familien fikk et enstemmig nei og får ikke komme tilbake til Norge.

Det er Utlendingsnemnda (UNE) som behandler omgjøringsbegjæringene fra de tvangsutsendte asylfamiliene, som får behandlet saken sin på nytt selv om de befinner seg i utlandet.

Spørsmålet er om barnas tilknytning til Norge er så sterk at den bør veie tyngre enn kriteriene som gav familien avslag i utgangspunktet.

Den første saken er allerede behandlet og familien fikk nei, opplyser UNE. Familien får dermed ikke komme tilbake.

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med familiens fullmektig.

LES OGSÅ: Refser regjeringens asylbarnforskrift

Fortløpende

30 familier faller innenfor den nye forskriften og kan søke på nytt. 20 har allerede sendt inn omgjøringsbegjæring til UNE.

– Vi har lagt til rette for at UNEs nemnder kan avgjøre sakene fortløpende, så snart nødvendig informasjon fra familiene er mottatt og sakene ellers er best mulig opplyst. Én sak er foreløpig avgjort i nemndsmøte, og vi tar sikte på å behandle flere saker de kommende ukene, skriver UNE i en pressemelding.

UNE mener alle familiene trolig får svar innen september i år.

– Dette avhenger av at UNE har mottatt nok informasjon til å avgjøre sakene, skriver de i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Alt for lite penger til de utsendte asylbarna

Forventer flere avslag

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har ikke hatt noe med denne saken å gjøre, men sier de ikke blir overrasket dersom flere familier får avslag.

– Vi erfarer at UNE vurderer barnas tilknytning til Norge veldig restriktivt. Kriteriene med fire og et halvt års oppholdstid og ett års skolegang er nesten blitt objektive kriterier, noe som kaster tvil over om det faktisk foretas en skjønnsmessig vurdering av tilknytningens styrke og kvalitet i saker som har bodd kortere i Norge, sier Siril Berglund, rådgiver i NOAS.

Hun tror flere familier kan få et nei.

– Flere familier oppfyller ikke vilkårene etter UNEs praksis. Derfor er det ikke overraskende om flere familier får avslag, sier Berglund.

Hun jobber selv tett med flere av de tvangsutsendte familiene, men understreker at hun ikke kjenner til familien som nå har fått avslag og at hennes kommentarer derfor er generelle.

– Det kan være andre grunner til at denne familien har fått nei, sier hun

NOAS bistår flere av de tvangsreturnerte familiene som får søke om å komme tilbake til Norge. Sakene til familiene de har hjulpet er ennå ikke behandlet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

To familier har ikke fått beskjed

De tvangsutsendte asylbarna og foreldrene deres befinner seg i mange ulike land og organisasjoner og myndighetene har måttet spore opp familiene for å fortelle dem om muligheten for at saken deres kan bli omgjort. Hittil har 28 av 30 familier fått beskjed. To familier vet ennå ingenting. I alt gjelder dette 63 barn.

– Vi arbeider for og regner med at vi kommer i kontakt med de to gjenværende familiene ganske raskt. Dette arbeidet har høy prioritet hos oss, sier Aleksander Åsheim, fungerende avdelingsdirektør i Utlendingsdirektoratet som skal spore opp de siste familiene.

Direktoratet bruker flere ulike metoder for å spore opp familiene og barna.

– Vi går gjennom saksmappene deres for å finne kontaktinformasjon både i Norge og utlandet, og bruker også eventuelle nettverk i Norge. I tillegg kan vi få bistand fra utenriksstasjonene dersom det er behov for det, forteller Åsheim.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter