Søndag deltok flere titusen mennesker på innvielsen av katedralen som ble påbegynt i 2010. Den er ikke ferdig før i 2024. Folkets frelse-katedralen er navnet på det gigantiske gudshuset.

Innvielsen markerte samtidig at det er hundre år siden staten Romania ble opprettet.

LES OGSÅ: Ortodoks maktkamp eskalerer

Kontroverser

Katedralen har allerde kostet 1,1 milliarder norske kroner, og det vil bli brukt atskillig mer penger før den er ferdig. 75 prosent av kostnadene er dekket av offentlige milder.

Dette har skapt bråk.

Mange mener at statens penger kunne blitt brukt bedre enn på denne megakirken. Ortodokse kirkeledere argumenterer med at Romania «trenger en repsesentativ, nasjonal katedral som symboliserer tro, frihet og folkets verdighet».

LES OGSÅ: Trues av splittelse

Falleferdig

Romania trenger sårt til midler til den falleferdige, offenlige infrastrukturen.

– Kostnadene er jammen høye, men kirken har i alle fall vist at de kan bygge et slikt bygg. Våre valge politikere er helt ute av stand til å bygge motorveier, sier Georgina, en kvinne uten etternavn som deltok på innvielsen.

120 meter

Katedralen dekker et område på 14.000 kvadratmeter. Når den er ferdig blir det Romanias nest høyeste bygning og den høyeste, ortodokse katedralen i verden med et klokketårn som rager 120 meter opp i luften, skriver den engelske avisa The Guardian på sine nettsider.

Fem tusen mennesker vil den romme.