Nyheter

DELK: Forberedt på krav om erstatning

Stiftelsen Rettferd for taperne krever at DELK-skoler blir uavhengig gransket. Kirkesamfunnet er forberedt på at det kan komme søksmål fra tidligere elever.

– Sannsynligvis har det offentlige unnlatt å føre tilsyn. Det er viktig å få fram, sier Tor Bernhard Slaathaug, generalsekretær i Stiftelsen Rettferd for taperne.

Organisasjonen krever en offentlig, uavhengig gransking av hva som har skjedd på Det evangelisk-lutherske kirkesamfunns (DELK) skoler.

Før publisering av denne artikkelen har ikke DELK svart på Vårt Lands spørsmål om hvordan de reagerer på kravet om gransking.

Sendte brev

Tirsdag gikk styret i Stiftelsen ut og krevde en offentlig, uavhengig gransking av hva som har skjedd på skolene. Sist uke sendte DELK ut brev til 2.300 tidligere elever som har gått på deres skoler fra midten av 50-tallet og fram til 1990.

Der beklager kirken at elever har blitt trakassert og mobbet av lærere, og at utenatlæringen i kristendomstimene var for streng. De erkjenner at noen elever har fått «sår» og helvetesangst av dette. Også i 1995 kom det en beklagelse fra kirkeledelsen.

– Dette er en sak som smerter, også for meg som har kjente og kjære i kirkesamfunnet. Ut fra min kjennskap kan noe av det som skjedde mot elevene være overgrep. Derfor er det også viktig med gransking, sier Slaathaug, som selv har vært elev ved en DELK-skole.

LES OGSÅ: Barn fikk helvetesangst – kirke beklager for andre gang

Lytte

Erstatning var ikke tema i brevet sist uke. Tor Bernhard Slaathaug har tatt opp dette med kirkesamfunnet i ettertid. Fra sin tid som DELK-elev har han ikke alvorlige senskader som kvalifiserer til oppreisning.

På spørsmål om hvorfor kirken ikke har skrevet om erstatning i brevet, svarer tilsynsmann i DELK, Rolf Ekenes, at kirken først og fremst vil «lytte til realitetene i saken slik den oppleves av de tidligere elevene».

– Vi ønsker å invitere til samtale der de deler sin historie, sier Ekenes.

– Var frykt for erstatningssaker en grunn til at dere ikke nevnte erstatningsmulighet i brevet?

- Nei, det var det ikke. Vi ville lytte til historiene og vise at vi har en så åpen holdning som mulig, uten frykt for eventuelle konsekvenser, sier han.

Rettferdsvederlag

Både i kirkens forsoningsutvalg som arbeidet med brevet, og i rådsmøtet, øverste lederorgan i kirken, har temaet om erstatning oppe.

Enhver står fri til å søke såkalt rettferdsvederlag fra staten. Vederlaget skal være et plaster på såret for skade eller ulempe som det offentlige er ansvarlig for.

Statens sivilrettsforvaltning, som forvalter ordningen på vegne av Stortinget, har sett på beklagelsene som DELK sendte i 1995 og nå i 2018.

«Søknader på bakgrunn av privatskolers strenge religionsutøvelse har ikke ført til innvilgelse av rettferdsvederlag», skriver fagdirektør Wenche Bjørland til Vårt Land i en e-post.

LES OGSÅ: Kan bli mobba fordi dei er kristne

I Steinars navn

Utdanningsdirektoratet peker også på at det offentlige heller ikke kan klandres av «følgene av denne utøvelsen, uavhengig av type følge». Det vil i klartekst si at staten ikke har opptrådt kritikkverdig overfor DELK-elever som har opplevd mobbing, mangler eksamen eller har dårlige karakterer fordi kristendomsundervisningen krevde så mye pugging.

Tor Bernhard Slaathaug er uenig og mener at DELK-elever kan kreve rettferdsvederlag på lik linje med elever fra andre skoler.

– Man må se på handlingene som skjer på skolen, ikke bakgrunnen for dem. Det er uvesentlig om de skjer i Jesu navn eller Steinars navn. På DELK-skolene var det handlingen som var feil, sier Slaathaug.

Fond

Tilsynsmann Rolf Ekenes kjenner ikke til at andre kristne friskoler har parallelle historier der erstatning er utbetalt.

– Er dere forberedt på å betale flere hundre tusen?

– Vi har verken nevnt noe beløp eller satt av penger til dette. Som de fleste kirkesamfunn må vi ha mulighet til å håndtere slike utfordringer. Vi driver virksomhet i skole og kirke med mange ansatte, så vi har fond og buffere for å håndtere krisesituasjoner, sier Rolf Ekenes.

LES OGSÅ: Kristen friskole isolerte mobbere

7 millioner

Hvis hundre av de 2.300 som har fått brevet ber om å få det laveste beløpet som vanligvis gis til rettferdsvederlag – 70.000 kroner – må DELK betale ut sju millioner kroner. Om fem hundre krever det samme, blir det 35 millioner kroner.

Etter at Ekenes har fått sitater fra intervjuet og sett talleksemplene, ønsker han å svare slik på om de er forberedt på store summer:

– Som de fleste små kirkesamfunn har vi ikke økonomi til å håndtere utfordringer i en slik størrelsesorden. Det er krevende å fastslå klare årsaker til at mennesker har hatt det vondt, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter