Nyheter

De unge vil ha seksualundervisning i kirken

Ungdommens kirkemøte (UKM) vil at Den norske kirke skal ha seksualundervisning om makt, grenser, porno og trygge rom. – Undervisningen skal speile både konservative og liberale syn på sex, sier Fredrik Røste.

– Det viktigste for UKM er at kirken har en positiv seksualundervisning, ikke hva kirken skal mene i samlivsspørsmål. Hele debatten om seksualundervisning i kirken var overraskende lite kontroversiell, sier komitéleder på UKM, Fredrik Røste.

LES MER: Hva skal egentlig kirken si til konfirmantene om sex?

Seksualundervisning

UKM, som i år ble arrangert i Stavanger, ble avsluttet tirsdag ettermiddag. På dagsorden sto blant annet saken «seksualundervisning i kirken». Temaet ble tatt opp i etterkant av at Kirkemøtet i april vedtok en ny strategisk målesetning, nemlig at kirken skal «skape trygge rom», blant annet for å snakke om seksualitet.

UKMs vedtak var klokkeklart: De unge ønsker seksualundervisning i kirken, for eksempel i trosopplæringen eller i konfirmasjonsundervisningen. I vedtaket skriver de at seksualundervisning til nå «har vært mangelvare, og noen steder helt fraværende, i kirken». Derfor ber de Kirkemøtet om å «utarbeide en nasjonal minimumsstandard for seksualundervisning i kirken».

LES MER: #metoo inn i kirken.

To syn

Røste forteller at debatten om likekjønnet vigsel var en elefant i rommet under diskusjonen om seksualundervisning på UKM.

– Representantene på UKM har ulikt syn på samliv og sex. Derfor sier vedtaket vårt at seksualundervisningen skal reflektere kirkens to syn. En konservativ prest må løfte frem liberale perspektiver, og en liberal prest må presentere de konservatives ståsted, sier han.

På samme måte sier vedtaket at seksualundervisningen skal hjelpe ungdom til å velge å vente med sex til ekteskapet, eller til de føler seg klare for det.

– Det vil være ulike syn i disse spørsmålene, men det viktigste er at vi som kirke kommer på banen. Mange tenker at kirken ser negativt på seksualitet i det hele tatt, og det er feil. Kirken har viktige etiske perspektiver å bidra med i seksualitetsdebatten, sier Fredrik Røste.

I trosopplæringen

Tone Louise Stranden er trosopplærer og representerer Oslo bispedømmeråd i Kirkemøtet. Hun stiller seg positiv til UKMs vedtak.

– Jeg trodde seksualitet var en obligatorisk del av konfirmasjonsundervisningen, for det er det i menigheten der jeg arbeider. Det må kirken få på plass, sier Stranden.

Hun mener seksualitet også bør være en del av trosopplæringen før konfirmasjonsalder.

LES MER: I 1968 ville man rive ned grensene for sex. I dag bygges de opp igjen. Hva skjedde?

Allerede på pensum

UKM utfordret også de kirkelige utdanningsinstitusjonene til å la opplæring i seksualundervisning være en obligatorisk del av utdanningsløpet.

Astrid Sandsmark, som er programleder på bachelorgraden Ungdom, Kultur og Trosopplæring (UKT) på MF vitenskapelig høyskole, forteller at seksualitet allerede er et sentralt tema i undervisningen.

– Seksualitet er en viktig del av vår identitet hele livet, men kanskje særlig i ungdomsfasen, der man jobber mye med identitetsspørsmål. Derfor bruker vi mye tid på seksualitet. Vi har ikke fått studentene til å utarbeide konkrete undervisningsopplegg om seksualitet, men veien dit vil ikke være lang, sier Sandsmark.

LES MER: – Vi må slutte å snakke om sex hele tiden.

Ulike former

MF utdanner studenter som skal jobbe over hele Norge, og i mange ulike kirkelige sammenhenger.

– Derfor vil måten man tar opp seksualitet variere veldig. Ulike kirkesamfunn og ulike landsdeler har forskjellig syn på seksualitet, og undervisningen vil nødvendigvis variere deretter, sier Sandsmark.

– Hvordan kan man lage en kirkelig seksualundervisning som kan fungere i hele det kirkelige landskapet, fra NLM til KFUK-KFUM, Tone Louise Stranden?

– Så lenge man legger vekt på at det er viktig at individet finner sine egne grenser for seksualiteten, vil en slik undervisning kunne fungere i alle sammenhenger, uansett bibelsyn. Det viktige er at man forholder seg til de grensene som er viktig for en selv. Det er en visjon alle kan dele, tror jeg, sier Stranden.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter