Kultur

De holder de døende i hånda

– Det vi håper, er at det norske samfunnet gjør ting riktig nå, slik at det ikke blir bruk for oss i krisehåndteringen.

Det sier Even Strømman. Han er nasjonal tilrettelegger for Røde Kors Våketjeneste, et nettverk av frivillige som sitter hos døende som ikke har noen andre.

De har innstilt aktiviteten midlertidig av smittevernhensyn, men Strømman sier de vil stille opp hvis det skulle bli behov.

– Jeg kan tenke meg at våkerne vil være de første til å støtte opp rundt helseinstitusjonene, fordi vi har erfaring og kunnskap. Men i utgangspunktet har jeg tro på at institusjonene vil klare å områ seg, og jeg håper og tror at vi i Norge ikke havner i samme situasjon som vi har sett i andre land.

Trygghet

Røde Kors Våketjeneste er et tilbud for de som ikke har noen andre.

– Vi er en tjeneste for de som ikke har noen hos seg. Vi er medmennesker, som skal holde den døende i hånda.

– Hvorfor er det godt at noen andre er der?

– Det er en trygghet i møte med uro, frykt og håpløshet. Det våre frivillige opplever, er mennesker som vet at de skal dø. Og da er det ikke bare en sykdom eller skavank som skal dø, men hele personen. Kroppen vet det – den skrur seg av litt etter litt – men sinnet vet det også, og mange er urolige for hva som kommer. Vi kan ikke trøste eller bidra i situasjonen, men vi kan være der som medmennesker.

Rettighet

Strømman understreker at Røde Kors Våketjeneste ikke skal være en erstatning for det vanlige helsetilbudet, og han sier de frykter tilbudet kan bli en hvilepute for kommunene.

– Mitt ønske hadde vært at vi ikke var nødvendige, sier han, og forteller at de samarbeider tett med helsetjenesten og kommunene der det ikke finnes noe alternativ, og der den dødende ikke har pårørende som kan stille opp.

Siden starten i 2015 har likevel tjenesten blitt stadig mer brukt. De frivillige har vært involvert i 350 tilfeller. I omlag 120 har de vært til stede i selve dødsøyeblikket.

I samme tidsperiode har helsepersonell gått ut i pressen og etterlyst bedre bemanning på sykehjemmene for å ivareta døendes rettigheter. Særlig har de etterlyst såkalte fastvakter, det vil si en person som er fast hos den døende i de siste levedøgn eller timer. Faktisk finnes det en egen FN-erklæring om døendes rettigheter, der heter det at 'jeg har rett til å slippe å dø alene'.

Pause

Etter koronavirusets utbrudd har Røde Kors Våketjeneste tatt pause, for å beskytte både de frivillige og institusjonene mot smittespredning.

– Vi testet systemet vårt, og konkluderte med at det er så mange hensyn å ta, at det blir for vanskelig å gjennomføre. Men hvis det kommer et sterkt behov, vil vi selvsagt stille opp. Og vi blir de første til å gå i gang igjen når dette er over.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur