Nyheter

De fronter USAs nye og stygge, hvite ansikt

Med god hjelp fra president Donald Trump har ekstreme «hvit makt»-rasister fått voldsom blest den siste uken. Men hvem leder an disse som nå marsjerer i amerikanske byer?

Mannen med svart skjold til venstre på bildet er James Alex Fields Jr. Etter at bildet ble tatt sist lørdag, kjørte Fields en bil rett inn i en gruppe motdemonstranter mot den rasistiske marsjen i Charlottesville i Virginia. En kvinne ble drept, 19 mennesker skadet.

20 år gamle Field Jr. symboliserer det man kan kalle USAs nye og stygge, hvite ansikt. Det består hovedsakelig av sinte, hvite menn med ytterliggående nasjonalistiske, rasistiske og nazistiske holdninger. Mange er organiserte, men enda flere er bare løst tilknyttede tilhengere av «hvit makt».

LES MER: Hvit makt skremmer

Vanguard America

Logoen på skjoldet til 20-åringen James Alex Fields Jr. tilhører Vanguard America, en åpenlys fascistgruppe. Mange lignende, relativt små og ytterliggående grupper er nå på offensiven i USA, inklusive Ku Klux Klan og flere nynazistgrupper, ledet an av National Socialist Movement (NSM).

En nyetablert gruppering i fjor, Proud Boys, er anti-muslimsk, anti-liberal og pro-Trump, men ikke like militant og opptatt av hvit overlegenhet.

Vanguard America hevder på nettsiden sin at «Amerika er under angrep», og at «hvis dagens trend fortsetter, vil hvite amerikanere bli en minoritet i nasjonen de bygget. Det er på tide å ta stilling».

På frammarsj

Overbevist om at den hvite rase er kulturelt og genetisk overlegen, men i ferd med å bli fortrengt av innvandring og multikulturalisme, er nå et knippe hvite menn blitt paradefigurer for «hvit makt»-rasister på frammarsj.

Flere er inspirert av europeiske fascistbevegelser, slik det blant annet er dokumentert av Southern Poverty Law Center.

De er dessuten oppmuntret av USAs 45. president, Donald Trump, som verken har politisk vilje eller etisk og demokratisk ryggmarksrefleks til å sette opp nødvendige grensestolper mot nynazisme, fascisme og voldelig rasisme.

LES MER: Trump fronter ytre-høyre-meninger

Richard B. Spencer:

Det er langt fra bare er lavt utdannede «rednecks» som utgjør den nye hvite nasjonalismen. 39-åringen Richard B. Spencer har bak seg ufullførte doktorgradsstuder i litteratur, og er blitt den fremste lederskikkelsen i det ytterliggående alternative høyre. Da Trump vant valget hilste Spencer andre hvite, amerikanske nasjonalister med «Heil Trump» og løftet høyrearm.

Richard Spencer
Richard Spencer er fremste lederskikkelse i det ytterliggående alternative høyre. Foto: David J. Phillip, AP/NTB scanpix 

Spencer kjemper for et «arisk hjemland» for den hvite rase, og krever «fredelig etnisk rensing» for å stoppe «dekonstruksjonen» av den europeiske kulturen. Han leder National Policy Institute, et senter for å fremme rasistisk ideologi. Spencer planlegger besøk til Sverige i november, i samarbeid med Nordisk alternativhöger.

David Duke:

Den tidligere Ku Klux Klan-lederen David Duke er kanskje det mest kjente ansiktet ytterst på den rasistiske høyresiden. 67-åringen er en reinspikka nynazist som benekter Holocaust og hevder at «i det moderne Amerika har jødene ledet bestrebelsene på avkristning». Han har like fullt vært innvalgt i delstatsforsamlingen i Louisiana.

David Duke
David Duke er tidligere Ku Klux Klan-leder og åpent nynazist. Foto: Shaban Athuman, AP/NTB scanpix 

Duke takket på Twitter Trump for presidentens «ærlighet og mot» etter pressekonferansen tirsdag, der presidenten igjen la skyld på begge sider etter sammenstøtene i Charlottesville. I valgkampen drøyet Trump lenge før han distanserte seg fra den ekstreme Dukes ivrige støtte.

Matthew Heimbach:

25-åringen Matthew Heimbach er en av de unge, fremadstormende rasistene. Han var blant arrangørene i Charlottesville, og har hatt lederposisjoner i flere antisemittiske og nasjonalistiske grupperinger.

I 2012 startet og ledet han borgevernsgruppen Vestlig sivilisasjon ved Towson-universitetet i Maryland, der han senere startet Hvit studentunion. Da sa Heimbach blant annet at «homofile, muslimer og grupper for svart overlegenhet skal ikke lenger få kidnappe våre universitetsområder».

Matthew Heimbach
Matthew Heimbach har hatt flere lederposisjoner i antisemittiske og nasjonalistiske grupperinger. Foto: Steve Helber, AP/NTB scanpix 

Året etter understreket han at det ikke bare handler om å fikse et system som er blitt urettferdig for de hvite, men om å «velte bordet, gå til tempelet, og si at dette er en forbrytelse mot Guds lov, og skape et nytt hjemland for hvite rundt om i hele verden». Heimbach er uttalt antisemitt.

Jason Kessler:

Den 33 år gamle bloggeren og aktivisten Jason Kessler ledet kampanjen i Charlottesville mot rivingen av rytterstatuen av borgerkrigsgeneral Robert E. Lee. Kessler og andre «hvit makt»-tilhengere utnytter fjerningen av denne og andre misbrukte minnesmerker til å oppildne nasjonalister og rasister til protest.

Jason Kessler
Jason Kessler leder an mot riving av statuen av sørstatsgeneralen i Charlottesville. Foto: Joshua Replogle, AP/NTB scanpix 

Kessler er uteksaminert fra Universitetet i Virginia. Han ble først kjent i offentligheten da han i fjor startet en kampanje for å få avsatt det eneste svarte byrådsmedlemmet i Charlottesville, viseborgermester Wes Bellamy, som han anklager for å være anti-hvit.

Da Kessler 14. mai ledet en gruppe nasjonalister i protest mot å fjerne Lee-statuen i Charlottesville, tente de fakler og satte fyr på kristenkors i ren Ku Klux Klan-stil.

Christopher Cantwell:

36-åringen Christopher Cantwell er en selverklært fascist som fra sitt hjemmestudio lager et talkshow han kaller Radikal agenda. Den tidligere narkohandleren har uten særlig hell prøvd seg både som komiker og politiker. Nå har han fått et publikum ved å legge ut på nettet podkaster med et svært drøyt, voldelig og rasistisk budskap.

Cantwell sier at raskekrig er unngåelig. Han hevder at svarte har lavere IQ og hang til å bruke vold, mens «jødene sprer kommunisme og ikke er til å stole på». Etter at han var aktiv blant nynazistene i Charlottesville sist helg, har både Facebook og Instagram slettet Cantwells kontoer.

Michael Hill:

66-åringen Michael Hill har paradoksalt nok bakgrunn som professor ved et historisk svart universitet, før han i 1994 etablerte League of the South. Han regnes som den viktigste representanten for den intellektuelle, men rasistiske fraksjonen av de såkalte ny-konføderalistene, som på sikt vil ha løsrivelse av sørstatene.

Hill er de siste par tiårene blitt stadig mer ekstrem, med prat om våpen og rasekrig, og dannelse av en paramilitær enhet. Han kaller svarte et problem for sørstatene, mens «organisert jødedom er roten til mesteparten av problemene sørstatene er påført de siste 100 årene».

Bradley Dean Griffin:

Bradley Dean Griffin er kommentator og nettdebattant for den hvite nasjonalistbevegelsen. Er en slags brobygger mellom ekstreme, sørlige nasjonalister og den mer intellektuelt orienterte alt-right-bevegelsen.

Som universitetsstudent rundt tusenårsskiftet ble Griffin voldsomt opptatt av hvit nasjonalisme, inspirert av boken til den omstridte republikaneren Pat Buchanan: The Death of the West: How Dying Populations and Immigrant Invasions Imperil our Culture and Civilization.

Griffin har sagt at han «ønsker å skape en jødefri, etnisk hvit stat i Nord-Amerika».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter