Nyheter

– Trump er ekstrem

Donald Trump har lenge kommunisert meninger som kun finnes på ytre høyre, sier USA-ekspert.

Førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole mener at de siste dagers mildt sagt sjokkerende uttalelser fra USAs ­president, ikke forteller noe vi ikke visste fra før.

– Han var den som i 2011 videre- førte birther-konspirasjonen om Barack Obama, når andre på høyresiden fant ut at det kanskje var lurest å slutte med det. Han bygde sin valgkamp i 2015 på ­rasistiske ytringer og oppfordret på noen av sine valgkamp-møter til vold mot de som protesterte mot ham. Trump er ­ekstrem, og hans velgerbase er ­ekstrem, ­mener Restad.

LES MER: Hvit makt skremmer

Snudde

Det var først to ­dager etter de voldelige hendelsene i Charlottesville (se faktaboks) at Trump tydelig fordømte de ­høyreradikale gruppene som hadde demonstrert i byen. Men så, på en pressekonferanse tirsdag, snudde han igjen, og sa at «alle sider» måtte ta ansvar.

– Dere snakker om en ­alt-right-bevegelse. Men det finnes også en alt-left-bevegelse, og noen av dem var bevæpnet med køller. Hadde den siden også skyld? Jeg mener det, sa Trump på en kaotisk pressekonferanse som egentlig skulle handle om infrastruktur.

Alt-left

Alt-left kommer til å bli mye brukt nå, sier Are Tågvold Flaten, redaktør for nettstedet amerikanskpolitikk.no. Betegnelsen har blitt brukt av høyresiden for å beskrive anti-Trump demonstranter og Black Lives Matter-aktivister. Men det har oftest blitt brukt for å beskrive anti-fascistgrupper, kjent som antifa. De har mobilisert under ytre høyre-samlinger, som noen ganger har eskalert til voldelige sammenstøt, skriver Washington Post.

Refleks.

Jeg er ikke ferdig, fake news, sa Trump til en av reporterne tirsdag. Tågvold Flaten beskriver det han kaller Trumps ryggmargsrefleks i sin krig med mediene. Trump føler seg urettferdig behandlet, må gå mot strømmen, og liker ikke å bli fortalt hva han skal si.

– Han fordømte rasistiske hatgrupper – under press – for så å komme tilbake og si det var delt skyld. Han klarer ikke la være. Men han må se seg selv i speilet og på uttalelsene han har kommet med. Dette er ikke fake news, det er hans egne ord og handlinger, sier Flaten. Han tror dette er nok et eksempel på at Trump ikke har klart å legge valgkampen bak seg, og ta steget inn i rollen som president.

– Det forventes dessuten at en president i slike øyeblikk hever seg over uenighet og er samlende. Men da han ble spurt om han skulle til Charlottesville, svarte Trump at han eier en av de største vingårdene i landet, i området.

Blir fordømt

Donald Trumps handlemåte de siste dagene er blitt fordømt av partifeller og motstandere.

– Det må være tydelig. Forestillingen om et hvitt overherredømme er frastøtende. Slike fordommer er imot alt det landet vårt står for. Det er ikke rom for moralsk tvetydighet, skrev lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, på Twitter.

Men høyreekstreme takker ham. Tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke, skrev følgende på Twitter: «Takk, president Trump, for din ærlighet og ditt mot til å si sannheten om Charlottesville og fordømme venstre-terroristene i BLM/Antifa».

Agenda

Hilde Restad mener det er tydelig at disse ytterliggående kreftene føler seg stadig modigere i sine uttalelser.

– Det er jo ikke rart, de har støtte i Det hvite hus, sier hun.

At de siste dagers hendelser får konsekvenser for Trumps presidentskap, svarer Are Tågvold Flaten definitvt ja på. Det er hva slags konsekvenser som er spørsmålet, mener han.

– Det gjør det ikke lettere for ham å gjennomføre sin politiske agenda. Han gjør det enda vanskeligere for seg selv.

Hilde Restad understreker at Det republikanske partiet har omfavnet Trump, og ledes av ham.

– De har gått fra å være et konservativt parti til å være et radikalt parti, og er nå avhengig av en radikalisert velgerbase som tror fakta er fake news. De har redd opp en skikkelig ubehagelig seng for seg selv å ligge i, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter