Klima

Budsjettsmil dekker klabbeføret

Både i KrF og Venstres ordlegger man seg fortsatt optimistisk etter forhandlingsmøter. Men på bakrommet er det økende uro.

– Tar jeg på brillene, kan det hende det nærmer seg noe. Men jeg kan ikke stå her og si at jeg ser noen avslutning på kort sikt, sa KrFs Hans Olav Syversen i lette ordelag etter ukens første forhandlingsmøte.

Det kom to dager etter det forrige, søndag kveld. Mandag rikket partene seg ikke. Overfor Vårt Land sa flere kilder at fremdriften var atskillig dårligere enn under de krevende forhandlingene i fjor.

Et nytt tilbud fra regjeringen er lovet først onsdag – men trolig kommer det ikke før utpå kvelden. Det er etter at de fire partiene har hatt sitt ukentlige gruppemøter.

LES OGSÅ: KrFs familiekrav skaper strev

Siste frist: Søndag klokken 18.00

Dermed tikker tiden mot en avgjørende helg med nervepress og kanskje nattlige møter. For nå er endelig frist satt:

De fire partiene forsøker å få til en endelig avtale innen søndag klokken 18.00.

– Det er en viktig deadline, uttalte KrFs Syversen i går.

Han er også leder i Stortingets finanskomité, og ansvarlig for fremdrift. Fra utsiden øker andre partier presset. Ap-leder Jonas Gahr Støre tok ordet i Stortinget i går og minnet om at samarbeidspartienes ansvar for en ryddig budsjettprosess.

LES OGSÅ: Langt til målsnøret i budsjetthriller

Urolige på bakrommet

På bakrommet snakker sentrale politikere i KrF og Venstre mer om plan B: Hva slags trekk skal til om alt sporer av?

Håpet er at Høyre og Frp legger det man på «budsjettspråket» kaller «flere penger på bordet» – i et merkbart omfang – onsdag kveld. KrF vil ha millionløft for familier, skole og distrikter.

For Venstres del er det helt avgjørende at regjeringen bidrar til løsning på flokene om grønt skatteskifte. Der sier Frp tungt nei til å øke bensinavgift.

LES OGSÅ: Sp med budsjettpakke mot prestekutt

Minnet om samarbeidsklimaet

Da Venstre-talsmann Terje Breivik kom ut av møterommet tirsdag, minnet han om at prosessen også handler om det borgerlige samarbeidsklimaet:

– Det er ekstremt viktig at den avtalen vi signerer på er knakende bra for klimaet og for samarbeidsklimaet på borgerlig side, sa han til pressefolk.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima