Nyheter

Budsjettarbeid i hengemyr

Forhandlingene om statsbudsjettet rikker seg knapt. Saken var ikke en gang til drøfting under borgerlig toppmøte hos Erna Solberg.

Arbeidet for en avtale om statsbudsjettet har kurs for å bli minst like dramatisk som i fjor og faren for krise er ikke minsket. Nå har partene gitt seg selv siste frist ut i neste helg med å lande en avtale. Likevel har de bare tiden og veien.

– Vi er i prosess og satser på at det går fremover skritt for skritt, sa KrFs Hans Olav Syversen etter et forhandlingsmøte torsdag ettermiddag.

Men etter det Vårt Land får opplyst er det knapt noen fremdrift. Først åtte dager etter forhandlingsstart fikk KrF/Venstre et tilbud fra regjeringspartiene, som ble drøftet i torsdagens møte.

LES OGSÅ: KrF provosert av Aps kraftkutt i aborttiltak

Puslete

Etter det Vårt Land forstår, opplevde sentrumspartiene dette som svært puslete, både i kroner og grønne grep. Regjeringspartiene har tidligere brukt like lang tid på både to og tre tilbud.

Dessuten er det fortsatt ingen vei utenom ultimatumet fra Erna Solberg og Siv Jensen: KrF og Venstre må sluke deres eget opplegg for skatteskifte slik det foreligger. Økning i drivstoffavgifter er ikke snakk om.

Høyres forhandlingsleder Svein Flåtten og Frps Hans Andreas Limi bekrefter dette:

– Men et grønt skifte kan bestå av mange andre tiltak også, sier Flåtten.

– Statsbudsjettet er stort og det er andre områder vi er åpne om å forhandle om, sier Limi.

LES OGSÅ: Millioner til hjertesaker kan gå tapt

Toppmøte uten kriseprat

Onsdag kveld avviklet Erna Solberg et av de jevnlige, borgerlige toppmøtene for partilederne. Til tross for budsjettrøbbel, var ikke problemene og ultimatumet om avgifter oppe til drøfting. Det får Vårt Land opplyst.

I lang tid har aktører knyttet til forhandlingene signalisert at de ikke kommer noen vei, uten at partitoppene får hugget over knuter.

LES OGSÅ: Spille alle de borgerlige taper

Arbeidsgruppe uten resultat?

Nettopp for løse floker satte de fire partiene ned en egen arbeidsgruppe om grønne avgifter. Denne hadde ikke noe mandat, men skulle jobbe frem en ny meny av klimagrep til bruk i forhandlingene.

Arbeidet ble avsluttet onsdag. Vårt Land har snakket med involverte i prosessen. De er ikke en gang enige om gruppearbeidet egentlig er avsluttet.

– Har innspillene fra avgiftsgruppa vært til nytte, Syversen?

– Det har vært viktige innspill, men konklusjonene er vi ikke helt i mål med, sier KrFs forhandler.

Eget møte

Han og Venstre-makker Terje Breivik gikk direkte til et eget møte etter forhandlingsøkten. Det er større forskjell på de to alternative budsjettene til Venstre og KrF i høst.

I hvor sterk grad samkjører dere fremstøt foran forhandlingene?

– Vi har selvsagt en dialog på kammerset, svarer Breivik.

– Det er jo ingen Berlinmur her, tilføyer Syversen.

Høyre/Frp og Venstre/KrF jobber nå hver for seg, trolig inn i helgen. Først lørdag regner regjeringspartiene med at det blir et nytt budsjettmøte.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter