Nyheter

Bruker skandalerapport om Eritrea

Regjeringen skal revidere asylpraksis for eritreere. Vil lære av britene som bruker dansk skandalerapport.

Eritreere er en stor asylsøkergruppe i Norge – og svært mange får opphold. I år har ni av ti fått ja på asylsøknaden. I fjor var tallet åtte av ti.

Nå vil Solberg-regjeringen undersøke om for mange eritreere blir innvilget asyl. I tilleggsmeldingen om asylutgifter skriver de:

«De fleste fra Eritrea får asyl fordi det er tvil om forholdene ved retur, denne tvilen kommer asylsøkeren til gode. Det kan synes som det er forskjeller i praksis mellom ulike land, blant annet slik at Frankrike og Storbritannia har høy avslagsprosent for asylsøkere fra Eritrea. Regjeringen vil gjennomgå norsk praksis ved behandling av asylsøknader fra eritreere og vurdere om det er grunnlag for endringer i norsk praksis.»

Færre fikk asyl

I mars la det britiske innenriksdepartementet (Home Office) fram en landrapport som sier at eritreere som har flyktet fra landet – for å unngå en årelang militærtjeneste i det som blir karakterisert som «Afrikas siste diktatur» – vil ikke bli straffet om de vender hjem med avslått asylsøknad.

Landrapporten ser ut til å påvirke antall innvilgede asylsøknader i Storbritannia:

• I perioden januar-mars ble 73 prosent innvilget asyl.

• I perioden april-juni ble bare 34 prosent innvilget asyl.

LES OGSÅ: UDI stopper misbruk av asylvern blant eritreere

Ble filleristet

Home Office-rapporten legger særlig én rapport til grunn for de nye retningslinjene; en Eritrea-rapport fra danske Utlændingsstyrelsen som ble lagt fram i november i fjor. Den britiske rapporten siterer den danske hele 39 ganger.

Men kort tid etter at Utlændingsstyrelsens rapport var publisert, ble den sterkt omstridt.

En av rapportens primærkilder – Eritrea-eksperten Gaim Kibreab ved London South Bank University, som var hyret inn av Udlændingestyrelsen for å delta i utredningen – levnet rapporten ingen nåde.

– Dersom jeg hadde fått denne rapporten fra en student, hadde det blitt stryk, sa han til nyhetsbyrået Ritzau.

LES MER: – Norske myndigheter er i ferd med å bli som danskene, sier Kibreab til Vårt Land

Trygg hjemtur

Rapporten mente det var trygt å sende eritreiske asylsøkere til hjemlandet. De risikerte lite ved å sette seg på flyet til Eritrea. Man må bare betale en straffeskat og underskrive et angrebrev.

Gaim Kibreabs dom var nådeløs: Det store flertallet av eritreiske asylsøkere i Danmark risikerer tortur og fengsel dersom de blir returnert til hjemlandet.

Hans brukte følgende ord om Udlændingsstyrelsens arbeid:

– De har ikke feilsitert meg, men de har klippet i budskapet mitt og satt det inn i feil sammenheng for å styrke sine egne synspunkter.

LES OGSÅ: Utenriksdepartementet vil gi funkisperle i Eritrea verdensarvstatus. – Feil tidspunkt, sier Eritreakomitéen.

Ønsket konklusjon

Udlændingestyrelsen svarte med å trekke tilbake den varslede praksisendringen. Rapporten skulle ikke brukes ved behandling av asylsøknader fra eritreere. Men selve rapporten ble ikke trukket.

Til danske Amnestys medlemsblad forteller nå to tidligere analytikere i Udlændingestyrelsen, som begge var med på faktainnsamlingsturen til Eritrea, at ledelsen i det som er Danmarks UDI ønsket en bestemt konklusjon for å kunne returnere flere eritreere.

Ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo jobber en av de fremste Eritrea-kjennerne, Kjetil Tronvoll. Han er like nådeløs som Gaim Kibreab i vurderingen på Udlændingestyrelsen rapport:

– Fullstendig amatørmessig utført. Den mangler kilder og kildekritikk, og er tendensiøs, sier Tronvoll til Vårt Land.

LES MER: Kirkens Nødhjelp gir opp Eritrea

Ble manipulert

Nesten ett år senere sier han som var utenriksminister i den danske regjeringen som bestilte Eritrea-utredningen, at metodene som ble brukt og det endelige innholdet er «problematisk» og «manipulert».

Eks-utenriksminister Martin Lidegaard, som gikk av sammen med Thorning-Schmidt-regjeringen etter valgnederlaget i sommer, sier til avisen Berlingske at det er oppsiktsvekkende at Storbritannia nå bruker den danske Eritrea-rapporten til å nekte eritreere asyl. Han ber derfor statsminister Lars Løkke Rasmussen om å trekke den tilbake:

– Det er en helt uholdbar situasjon. Vi vil ikke bruke rapporten i Danmark fordi vi ikke finner den troverdig, men britene bruker den fordi vi ikke har mot til å trekke den.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Egne vurderinger

Home Office-rapporten blir sterk kritisert av et britisk fagråd. Det uavhengige rådet for tilsynsmyndighet for grensekontroll og migrasjon mener Eritrea-rapporten fra innenriksdepartementet er svekket av alvorlige metodiske svakheter og tillegger den danske rapporten uberettiget stor vekt.

Nå blir de britiske erfaringen med den nye Eritrea-politikken, som gir færre eritreere opphold, studert nøye av Solberg-regjeringen og justisminister Anders Anundsen (Frp).

– Jeg håper regjeringen gjør selvstendige vurderinger når de nå skal se nærmere på hvordan asylsøknader fra eritreere skal behandles, sier ILPI-forsker Kjetil Tronvoll.

– Hva tenker du om Home Offices` bruk av den danske rapporten?

– Det var en overraskelse.

LES MER: Hastebehandler nye asyllover

Trygg retur

Justisdepartementet sendte Vårt Land en redegjørelse på epost da avisen spurte hva regjeringen skal lære av Storbritannias nye eritreerpraksis:

– Vi er kjent med både den danske rapporten og britisk praksis, hvor langt flere nå får avslag på søknad om beskyttelse. UDI og UNE vurderer disse rapportene opp mot andre landinformasjonskilder. Vi er i dialog med eritreiske myndigheter blant annet om retursituasjon for personer som har fått asyl i Europa, og arbeider for mer åpenhet og mer tilgang for uavhengige observatører i Eritrea som sikre god og oppdatert informasjon om situasjonen i landet. Endring i praksis forutsetter at utlendingsmyndighetene føler seg tilstrekkelig trygge på at retur kan skje uten at det er i strid med våre internasjonale forpliktelser.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter