En film som skulle vise lindringen soldater under første verdenskrig fant i Bibelen har blitt nektet visning av den britiske kinokjeden Empire Cinemas, skriver den britiske avisen The Guardian.

Veto på religion

Filmen skulle vises på 125 kino­skjermer spredd utover hele landet i anledning den årlige feiringen av slutten på første verdenskrig 11. november 1918.

Ifølge Bible Society, som har produsert filmen, sa kinoreklameselskapet Pearl & Dean i utgangspunktet ja til å distribuere filmen. I en e-post sendt til Bible Society forrige måned, skrev reklame­selskapet at kinokjeden Empire Cinemas ikke ­ønsket å vise filmen.

«Grunnen til dette er kontrakten vi har med våre fremvisere, der de har lov til å legge veto på alle slags religiøse eller politiske reklamer, skrev Pearl & Dean i e-posten.

Lei seg

Til The Guardian sier Paul Woolley, ­administrerende direktør i Bible Society, at ­Bibelen ikke er et religiøst dokument bare for kristne eller et «religiøst liv», men en bok for alle.

Direktøren viser til at det er historisk fakta at Bibelen var en hovedbestanddel i utrustningen til britiske soldater, og at den for mange var en kilde til håp.

– Selvfølgelig står Empire Cinemas fri til å ­bestemme om de ønsker å vise filmen eller ikke, men vi er lei oss for at publikum ikke vil få ­sjansen til å reflektere over rollen Bibelen har i fortid og nåtid, sier Woolley til The Guardian.

Ingen Fader Vår

Administrerende direktør i Pearl & Dean sier selskapet informerte Bible ­Society om at kinoene hadde retten til å la være å vise enkelte typer kampanjer eller kategorier.

For tre år siden var Church of England involvert i en konflikt med tre kinokjeder som nektet å vise en 60-sekunders film som inneholdt Fader Vår. Grunnen var at den «risikerte å opprøre eller fornærme publikum».