Nyheter

Bondevik frykter strid mellom atommakter

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik frykter eskalert konflikt mellom India og Pakistan etter indiske flyangrep i Kashmir.

Bilde 1 av 2

Flere voldelige angrep den siste tiden har økt spenningen i omstridte Kashmir, der de to nabolandene India og Pakistan har vært i konflikt og kjempet om kontroll siden 1972.

– Dette er den lengstvarende asiatiske konflikten, der alvoret forsterkes av at det er to atommakter som står på hver sin side i en konflikt som påfører stor menneskelig lidelse, sier Kjell Magne Bondevik, arbeidende styreleder ved Oslosenteret.

Sikkerhetsutvalget i Pakistan har vedtatt en uttalelse der de fordømmer tirsdagens indiske angrep og varsler gjengjelder. Kina og EU oppfordrer begge land til å vise tilbakeholdenhet.

Budbringer i konflikten

Bondevik har i kraft av å være tidligere statsminister engasjert seg i en slags budbringerrolle i konflikten, invitert av den pakistanske tenketanken Pakistan House. Før nyttår besøkte han både den pakistanskkontrollerte og indiskkontrollerte delen av Kashmir, og hadde møter med Pakistans president Arif Alvi og landets utenriksminister, Shah Mehmood Qureshi.

Etter å ha deltatt på en konferanse om Kashmir i regi av Pakistan House i Islamabad mandag, Indian State brutalities in Occupied Jammu & Kashmir, skulle Bondevik igjen møte den pakistanske utenriksministeren.

– Mitt initiativ skjer i forståelse med pakistanske myndigheter. Via blant andre den indiske fredsforkjemperen Sri Sri Ravi Shankar får jeg også formidlet et budskap inn til indiske myndigheter og statsminister Narendra Modi, sier Bondevik.

Flyangrep mot terrorleir

Tirsdag gjennomførte det indiske luftforsvaret en rekke angrep rettet mot det som skal ha vært en terrorleir til den pakistanske gruppen Jaish-e-Mohammad i den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir.

– Et svært stort antall Jaish-e-Mohammad-terrorister, ledere og jihadister som trente på selvmordsangrep, ble eliminert, hevder minister Vijay Gokhale i Indias utenriksdepartement, etter at Pakistan anklaget naboene for å ha krenket pakistansk luftrom.

Angrepet blir sett på som en hevnaksjon etter at opprørsgruppen Jaish e-Mohammed 14. februar drepte minst 40 indiske soldater i et angrep i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir.

Pakistansk terrorstøtte?

India hevder Pakistan støtter Jaish e-Mohammed, noe som blir avvist av Pakistan. Bondevik sier han ikke har mulighet til å bedømme de motstridende påstandene.

– Jeg er opptatt av å bevare en nøytralitet for å holde åpne kanaler til begge sider. Pakistanske myndigheter fordømmer og tar avstand fra disse terrorhandlingene, men her er det påstand mot påstand, sier Bondevik.

Det synes langt fram for å få partene til forhandlingsbordet, og Bondevik frykter at det forestående indiske valget i mai vil gjøre det enda vanskeligere å få en tilnærming mellom partene.

– Valget er et kompliserende element. Vi vet av erfaring at en ytre fiende kan være greit å ty til når det nærmer seg valg. Da blir det desto vanskeligere å inngå de nødvendige kompromisser, sier Bondevik.

Utløser neppe krig

Pakistanske myndigheter bekreftet tirsdag at indiske fly tok seg inn i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir, men hevder ingen ble drept og at lite infrastruktur ble skadet.

– Kan konflikten eskalere til krigslignende tilstander?

– I verste fall kan den det, og det er det vi advarer mot. Vår appell til partene er å avstå fra voldelige tiltak som kan trappe opp konflikten, og i stedet komme til forhandlingsbordet. Det finnes ingen militær løsning. Det samme budskapet kommer blant annet fra presidenten i USA og den saudiske kronprinsen, sier Bondevik.

Han tror uansett partene er såpass ansvarlige at de ikke vil drive konflikten opp til et nivå som utløser regulær krig.

– India er opptatt av å understreke at dette er en konflikt som må løses bilateralt og at de ikke ønsker innblanding utenfra. Min melding er at de i så fall må ta noen egne initiativ, men det har ikke skjedd hittil, sier Oslosenterets Kjell Magne Bondevik på telefon fra Islamabad.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter