Ble betalt for å frikjenne sukker

Interne dokumenter tyder på at sukkerindustrien i USA betalte forskere for at de skulle tone ned faren ved sukker og kaste mistanken på mettet fett.

– At matvareindustrien har profitt som sitt hovedmotiv overrasker ingen. Og det ville være naivt å tro at tilbakeholdelse av forskningsresultater ikke forkommer i Norge, sier Mone Eli Sæland ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Publisert Sist oppdatert

Nylig publiserte forskeren Stanton Glantz interne dokumenter fra sukkerindustrien i USA, som tyder på at sukkerselskaper over 50 år har hatt stor påvirkning på hva forskere har kommet fram til om hva slags mat som kan føre til hjertesykdom.

– Sukkerindustrien har klart å spore av diskusjonen om sukker i flere tiår, sier Glantz, som er professor i medisin ved University of California, til The New York Times.

En gruppe sukkerselskaper kjent som Sukkerforbundet i USA, betalte på 1960-tallet tre Harvard-forskere for å publisere en gjennomgang av forskningen på sukker, fett og hjertesykdom. Hvilke forskningsrapporter som skulle brukes, ble håndplukket av sukkerselskapene. Artikkelen som ble publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine, argumenterte for at sammenhengen mellom sukkerinntak og hjertesykdom var minimal, og rettet mistanken mot mettet fett.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP