Nyheter

Biskopene bråsnudde om klokkeringing for Aleppo

Onsdag ettermiddag ville kirkeklokker «kunne danne presedens» og bidra til at katastrofer måles opp mot hverandre. Noen timer etterpå hadde Bispemøtet og Kirkerådet skiftet mening.

– Som en del av den verdensvide kirke oppfordrer vi til forbønn og klokkeringing i solidaritet med Syrias og Iraks lidende folk, sier ledende biskop i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, i en pressemelding som ble sendt ut onsdag kveld.

Bispemøtet og Kirkerådet oppfordrer til ett kvarters klokkeringing i etterkant av gudstjenestene søndag 23. oktober, fra kl 13.00 til 13.15. Biskopene oppfordrer også menighetene i denne søndagens gudstjeneste til å be særskilt for Syria og Irak.

I den originale ringeaksjonen, som ble startet i Finland, ringes det med klokkene hver dag klokken 17, med såkalt klemting – samme ringemønster som brukes ved begravelser.

– Ikke tradisjon for å ringe

Oppfordringen står i tydelig kontrast til den meldingen som Vårt Land fikk fra Bispemøtets generalsekretær, Christofer Solbakken, noen timer tidligere:

– Vi har ikke tradisjon i Norge for å bruke kirkeklokker på denne måten. I praksis er det kun ved kongens død at de brukes slik. Bruker vi klokkene nå, danner det lett presedens, og vi risikerer at katastrofer blir målt og rangert i forhold til hverandre. Det er uheldig, skrev Solbakken til Vårt Land i en tekstmelding.

Han bekreftet at saken var drøftet i plenum i Bispemøtet og i dialog med Kirkerådet. Den siste kontakten mellom Solbakken og Vårt Land fant sted onsdag klokka 15.38.

– Vil slå alarm

Klokka 22 samme kveld la altså Kirkerådet ut pressemeldingen der det oppfordres til klokkeringing for Aleppo.

– Den norske kirke vil være med på å slå alarm om situasjonen for sivile i Aleppo. Derfor ringes det med klokker, sier Kirkerådets leder, Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Bildet endret seg

Ledende biskop i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien forklarer hvorfor de har ombestemt seg.

– Siden beslutningen på tirsdag om å ikke ringe, har bildet endret seg. Vi ble kjent med at denne forbønn- og solidaritetshandlingen samler kirker over hele verden. Det var et avgjørende element for at vi endret beslutningen vår, sier hun til Vårt Land torsdag morgen.

Biskopene allerede var samlet til bispemøte i Oslo, og kunne derfor ta en felles avgjørelse og sammen opprette dialog med Kirkerådet – slik Den norske kirkes regler for klokkeringing sier.

– I onsdagens uttalelse advarer dere mot at klokkeringing kan føre til at konflikter blir rangert og målt opp mot hverandre. Har dere gått bort fra dette standpunktet?

– Det vil alltid være rom for å gjøre nye vurderinger. Vi mener fortsatt at listen skal ligge høyt, det er det ingen tvil om. Tidligere i uken var vi ikke sikre på om dette var anledningen, men situasjonen er ekstraordinær, sier Byfuglien.

Bispemøtet har også formulert en bønn som skal sendes ut til kirkene og som skal brukes under gudstjenestene søndag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter