– Kristin Miles tolkning av statsministeren er en søkt tolkning, og den er åpenbart feilaktig, sier biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug. Han rister i uttalelsene fra generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbud (HEF) som i Vårt Land på torsdag mente at statsministeren har tatt en helomvending i spørsmålet om aktiv påmelding til skolegudstjenester.
Bakgrunnen for uttalelsen til Mile er et ferskt brev fra Solberg hvor statsministeren gir HEF en avklaring på hva hun mener om skolegudstjenesteordningen. «Dagens system for opplæring skolen og deltakelse i skolegudstjenester ligger fast», skriver Solberg i meldingen som er datert tirsdag denne uken. Generalsekretæren i HEF tolker meningsinnholdet slik:
– Det er i hvert fall et konkret uttrykk for at retningslinjene fra Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet ligger fast. Det må bety at hun anbefaler aktiv påmelding til skolegudstjenester, sa Mile til Vårt Land.
LES OGSÅ: Solberg gir ikke etter for Human-Etisk Forbunds ønske om skolegudstjeneste
Ikke bindende
I Stortingets spørretime 16. november sa imidlertid Erna Solberg at hun mener det er mer naturlig med avmelding enn påmelding til skolegudstjenesten. Mile kan av den grunn ikke hevde at statsministeren nå hevder det motsatte, slår biskop Halvor Nordhaug fast.
– Jeg reagerer sterkt på at Mile prøver å ta statsministeren til inntekt for HEFs syn, sier biskopen.
At aktiv påmelding til gudstjenestene er en del av retningslinjene, mener han også er feil.
– Retningslinjene sier bare at det skal være fritak for elever. Fjorårets brev fra Utdanningsdirektoratet som anbefalte påmelding er ikke å forstå som en del av retningslinjene, men nettopp som en anbefaling som man kan velge å følge eller ikke, sier Nordhaug, og viser til Bergen kommune som i fjor gikk ut og anbefalte avmelding som metode.
LES OGSÅ: Må velge mellom skolegudstjeneste eller besøk i buddhistisk tempel
DELTA PÅ VERDIDEBATT: 'Kyrkja må samarbeide meir med skulen, ikkje mindre'
Ikke til å misforstå
– Trengs det en ytterligere avklaring fra statsministeren om hva som gjelder?
– Nei, jeg synes Solberg var veldig klar. Hun betrakter skolegudstjenestene som naturlig del av skolens tilbud til elever, og er tydelig på at dette er noe hun ønsker at flest mulig tar del i. Det legges det også opp til med dagens skolegudstjeneste. Man inviterer alle, og så har man mulighet til å velge selv om man ønsker å delta eller ikke, sier Nordhaug.
Generalsekretær Kristin Mile står imidlertid fortsatt på sitt.
– I brevet fra statsministeren bruker hun mye plass på å beskrive det gjeldende regelverket, og viser blant annet til Utdanningsdirektoratets veiledningsmateriell om tema. I disse retningslinjene, som ikke er et lovkrav, anbefaler direktoratet aktiv påmelding, noe som fortsatt er gjeldende anbefaling fra dem. Da må jeg også gå ut ifra at statsministeren mener dette når hun sier at dagens system ligger fast, sier Mile.
LES OGSÅ: Human-Etisk Forbund blir ikke klok på Solbergs svar
Aktiv påmelding
Det var i november i fjor at Utdanningsdirektoratet kom med følgende melding: «Vi anbefaler at skolene organiserer deltagelse ved at elevene aktivt melder seg på, og at det bør være samtidig påmelding til gudstjenester og alternative tilbud.»
– En aktiv påmelding vil gi skolen en trygghet om at elever og foreldre er godt informert og vil få bedre informasjon om hvilke alternativer som finnes, sa Cathrine Børnes, avdelingsdirektør i juridisk avdeling i Utdanningsdirektoratet (Udir), til Vårt Land.
Bakgrunnen for endringen var et råd fra HEF, som ønsket en slik påmeldingsordning.
Avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet Hilde Austad sier at man skal forstå Udirs brev om påmelding slik:
– Dette er en anbefaling som skolene kan velge å følge.
LES OGSÅ: Human-Etisk Forbund kritiserer Solberg for religionsfavorisering