Nyheter

Biskop ber om asylhjelp

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug rosar Solberg-regjeringa for å asylavlaste EU. – Men sjølvsagt kan Norge ta fleire.

– Kvifor vel dei fire store partia alle å seie nei til fleire relokaliserte flyktningar, biskop Halvor Nordhaug?

– Det skuldast kanskje valkampen som er i kjømda? Eg veit ikkje om fleire flyktningar til Norge er noko «god sak» for desse partia.

Dei fire største partia, Arbeiderpartiet, Høgre, Senterpartiet og Framstegspartiet, seier alle nei til å etterkome Italias bøn, melde Vårt Land i går.

Italia slit med å handtere vel 200.000 asylsøkjarar og migrantar. Men bønene om avlastning blir sagt fram for dauve øyre i Norge.

– Norge kan ikkje sei ja til å ta i mot fleire no. Vi har både oppfylt den ekstra kvoten med kvote­flyktningar og dei ekstra som kom via EUs relokaliseringsordning. No må Norge bruke ressursar på dei som skal integrerast, få dei ut i utdanning og jobb, sa parlamentarisk leiar i Senterpartiet, Marit Arnstad, til Vårt Land tysdag.

LES MEIR De fire store partiene asylstenger Norge

Avlaste

Den avvisande haldninga til dei fire store provoserer biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme.

– Norge skal ha ros for tidlegare å sagt ja til EU om å ta ekstra flyktningar frå Italia og Hellas, og for slik å ha avlasta desse to landa. Men dette må ikkje hindre oss frå å halde fram med å vere rause, seier biskopen, og legg til:

– Er det éitt land som er i stand til å gå den andre mila, ja, så er det Norge. Vi har sterke sosiale og økonomiske ressursar.

I 2015 kom det rekordmange éin million flyktningar og migrantar til Europa. Hausten for snart to år sidan blei difor EU samde om at dei 28 medlemslanda skulle ta i mot 160.000 asylsøkjarar frå særleg Italia og Hellas for å avlaste to hardt prøva land som tok i mot særs mange.

Men relokaliseringstavtalen har smuldra opp. Hittil er berre 21.000 sendt vidare til eit tredjeland. EU er sterkt splitta for både Polen og Ungarn nektar å ta ein einaste ekstra asylsøkjar.

Medan Italia prøver å handtere dei som kom i 2015, har landet fått nesten 90.000 nye asylsøkjarar og migrantar hittil i år. Totalt husar Italia no vel 200.000 menneske som har kome i båt over Middelhavet.

I Hellas strevar styresmaktene med å handtere vel 60.000 flyktningar som stranda i landet etter at EU signerte ein avtale med Tyrkia i fjor, ein avtale som seier at Tyrkia skal stoppe flyktningar som vil til Hellas.

Vise veg

– Norge ligg langt nord i Europa, og får difor få asylsøkjarar om dagen. Men vår geografiske plassering må ikkje hindre oss i å ta i mot menneske som treng vern, seier biskop Nordhaug.

– Kvifor skal Norge seie ja til å avlaste Italia og Hellas?

– Situasjonen er svært kritisk og kallar på solidaritet. Vi kan vise resten av Europa at vi er villige til å stille opp for dei to landa.

LES MEIR Listhaug rullar ut folkeskikkurs

Sut

I Italias er landets politiske leiarar villige til å prøve uvanlege tiltak for å få andre europeiske land til å stille med hjelp. Italia har trua med å dele ut visum til dei som kjem båt over havet slik at dei kan reise vidare nordover i Europa. Landet har også trua med å stengje italienske hamner for private hjelpeorganisasjonar som plukkar opp menneske på havet, menneske som i all hovudsak kjem med gummibåt frå Libya.

Biskop Nordhaug sit i Bergen og følgjer nyhendemeldingane frå Middelhavet. Han har ei stor sut:

– Tenk om Italia går til det steget at dei seier at nok er nok, og sluttar å gå ut på havet for å redde dei som prøver å ta seg over.

Døde

Minst 2.361 menneske har mista i forsøket på å ta seg sjøvegen til Europa frå januar til juli i år, melder Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter