Nyheter

– Bevisst feilinformasjon om IMF

Indremisjonsforbundets verdidokument som ble brukt som grunnlag for mediedekning av ansettelser ved folkehøyskolen på Sjøholt, er ikke gyldig. – Mediene har feilinformert, sier professor Ola Honningdal Grytten.

Professor Ola Honningdal Grytten.

– Jeg reagerer fordi flere medier bevisst har gitt unyansert eller til og med feilinformasjon om saken, som har gått utover både ansatte og elever ved IMFs skoler. Så skal det legges til at noen har vært mer nyanserte enn andre. Ikke minst Sunnmørsposten har vært villige til å trykke motforestillinger til sin egen fremstilling, sier Ola Grytten, professor ved Norges Handelshøgskole.

Det var først i et debattinnlegg i Sunnmørsposten at Grytten, som for ordens skyld ikke er tilknyttet Indremisjonsforbundet, kritiserte mediedekningen av ansettelsespraksisen til Indremisjonsforbundets nye folkehøyskole på Sjøholt i Ålesund.

To dokumenter

Bakgrunnen for kritikken er at noen medier har vist til formuleringer fra indremisjonsskolenes forrige verdidokument når de har omtalt saken. Det gamle verdidokumentet, som gjaldt fram til 2013, beskrev en «svært alvorlig samfunnssituasjon» – med henvisning til blant annet homofile parforhold, samboerskap, gjengifte: «Organisasjonen forventer at den ansatte lever i pakt med de bibelske ideal for ekteskap og samliv, også når det gjelder forholdet til samboerskap, skilsmisse, gjengifte og homofili. Å leve i strid med disse idealer vil få konsekvenser for ansettelsesforholdet til organisasjonen».
Det nye verdidokumentet inneholder derimot kun én setning om samlivsform: «Det livslange, monogame ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv, og det forventes at alle lever i samsvar med dette.»

– Fikk sjokk

I innlegget skriver han at han først fikk sjokk over nyheten om at Indremisjonsforbundet skal starte folkehøyskole på Sjøholt der alenemødre, fraskilte og personer født utenfor ekteskap ikke var velkommen som ansatte. Grytten ringte generalsekretær Erik Furnes og spurte hvor disse reglene er nedfelt. Svaret var at de har ingen slike regler for sine skoler. Han bekreftet også at de har fraskilte, enslige forsørgere og personer født utenfor ekteskap blant sine ansatte.
– Jeg har personlig snakket med ansatte innenfor alle disse tre kategoriene. Samtlige bekrefter at de opplever ImF som en svært god arbeidsgiver, som tar godt vare på dem i deres situasjon. 
I innlegget i Sunnmørsposten skriver han at han «sitter på dokumentasjon» om at flere medier «fikk vite før saken ble trykket at de benyttet et foreldet og ugyldig dokument». 
– Nå burde flere medier komme med dementi og beklage massiv og skadelig feilinformasjonen de har utbasunert til skade for andre personer, og som kan true disse skolenes eksistensgrunnlag. Hvis ikke bør dette bli en sak for Pressens faglige utvalg, mener han.

– Misforståelse

Hanna Relling Berg er leder for Norsk redaktørforening og ansvarlig redaktør for Sunnmørsposten, som er blant avisene Grytten retter kritikk mot. Hun bestrider påstanden om at hun var orientert om at det sirkulerte to verdidokumenter, slik Ola Honningdal Grytten påstår i sitt innlegg.
– Det er positivt feil. Dokumentet var i vår redaksjon, men ikke hos noen som jobbet med den aktuelle saken. Jeg ble kjent med dokumentet først i ettertid. Og det var heller ingen grunn til at dokumentet skulle vært forelagt meg på det tidspunktet. Det Grytten påstår om dette må basere seg på en misforståelse, sier hun.
I en presisering til leserinnlegget skriver Grytten at det er riktig at Sunnmørspostens sjefsredaktør først i ettertid ble gjort oppmerksom på at de brukte feil og foreldet verdidokument.
– Vår oppgave er å formidle de ulike meningene, og det har vi gjort, ikke minst har ImF fått stor plass til å belyse saken fra sin side. Jeg ser at vi kunne vært mer nyanserte når det gjelder fremstillingen av at det forelå to forskjellige dokumenter, men der har også ImF vært utydelige i sin kommunikasjon, sier Hanna Relling Berg.

LES MER:

• Reaksjoner på verdidokument

Frykter omdømmetap for kristne folkehøgskoler

---

IMFs Verdidokument

  • Indremisjonsforbundets verdidokument som ligger til grunn for ansettelser på deres nye folkehøgskole på Sjøholt, har fått stor plass i mediene den siste uken.
  • Nå går professor Ola Honningdal Grytten sterkt ut mot mediehåndteringen i et innlegg i Sunnmørsposten.
  • Han påpeker at dokumentet er foreldet, og at mediene bevisst har feilinformert.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter