Verden

Betaler erstatning etter feilbehandling

Den amerikanske misjonæren Renee Bach startet et medisinsk senter for underernærte barn i Uganda, uten å ha medisinsk kompetanse. Nå må hun betale erstatning til mødrene til to av de 105 barna som døde.

– Ingen pengesum kan gjøre barna levende igjen, sier Primah Kwagala til NPR. Hun er advokat for to ugandiske mødre som har saksøkt den amerikanske misjonæren Renee Bach.

Vårt Land skrev i august 2019 om misjonæren Renee Bach, som da ble saksøkt for alvorlige feil ved driften av ernæringssenteret hun ledet i fem år i Uganda. Målet var å hjelpe underernærte barn. I stedet endte 105 barn opp med å dø på senteret på grunn av medisinsk feilbehandling.

Beklaget over Skype

Nå har misjonæren inngått forlik i saken mot henne, som har gått for retten i Uganda de seneste ukene. Bach og den veldedige organisasjonen hun leder – Serving His Children – har sagt seg enige å betale nærmere 90.000 kroner til hver av mødrene i erstatning.

Under rettssaken skal Bach ha deltatt på Skype fra USA og beklaget seg overfor mødrene.

– Hun sa unnskyld og at hun var lei seg. Hun sa også at hun ikke ville komme tilbake til Uganda eller involvere seg i noen form for medisinsk praksis i landet lenger, sier Kwagala til NPR.

105 barn døde

Senteret Bach startet i Uganda skulle være et medisinsk senter for underernærte barn. Det fikk raskt rykte på seg for å være et sykehus, og begynte å ta inn pasienter med lidelser som var alvorligere enn underernæring. Selv om Bach ikke hadde noe medisinsk kompetanse, behandlet senteret barn med sykdommer som HIV, tuberkulose, tarminfeksjon og lungebetennelse.

Både ugandisk og internasjonal lov tilsier at underernærte barn med alvorlige medisinske plager – som pusteproblemer, dehydrasjon eller store hevelser – må tas med til sykehus.

Fra 2010 til 2015 skal Bachs senter ha tatt inn 940 underernærte barn. 105 av dem døde. Bach skal selv ha stått for en del av behandlingen.

Etter at amerikanske myndigheter mottok en advarsel fra en tidligere frivillig på senteret, stengte ugandiske myndigheter senteret for fem år siden.

Kalte jobben «Guds kall»

I et større intervju med NPR i august i fjor sa Bach at hun følte at Gud kalte henne til å starte senteret.

– Det var en veldig dyp følelse, en sterk opplevelse. Det er vanskelig å beskrive med ord. Men dette var noe det var meningen at jeg skulle gjøre, sa hun.

Hun sa også at hun tok inn barn med store komplikasjoner fordi det ikke virket som det fantes noe bedre sted for dem å være.

– Mange ganger tok jeg med barna fra sykehus til sykehus. Der sa de at de ikke behandlet underernæring, og at det var best at jeg tok dem tilbake til senteret. Det var ikke ideelt. Men hva gjør man i en ikke-ideell situasjon?

Ifølge en ugandisk barnelege som NPR snakket med, stemte ikke Bachs forklaring med virkeligheten. Ifølge henne fantes det flere gode tilbud for underernærte barn i Uganda på den tiden da Bachs senter var aktivt.

Organisasjonen lagt ned – flere vil saksøke

I forbindelse med forliket har Bachs advokat David Gibbs svart på vegne av misjonæren. Han sier at forliket var til beste for alle involverte parter.

Gibbs fortalte også at den veldedige organisasjonen Serving His Children legger ned på grunn av en kombinasjon av rettssaken, «mediepress» og vanskeligheter med pengeinnsamling i forbindelse med koronapandemien. Han understrekte også at «Bach ikke er involvert i noe mer arbeid i Uganda, grunnet hennes egen sikkerhet».

Primah Kwagala, advokat for de to ugandiske mødrene, sier hun ikke har noen planer om å saksøke Bach på vegne av de andre mødrene som mistet barna sine på senteret.

NPR skriver likevel at amerikanske og ugandiske medlemmer av en aktivistgruppe – No White Saviors – har uttalt at de jobber med flere juridiske saker på vegne av de andre familiene som ble rammet.

LES MER:

Er det greit å gjøre alle folkeslag til disipler?

Nidaros bispedømme inviterer menighetene til konkurranse om å bli best på misjon

Misjonærkallet avgjorde hvor vi skulle bo

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden