Nyheter

Ber: Vis gjestfrihet mot flyktninger

Et samlet kirkemøte ser ut til å gå inn for en resolusjon om flyktningsituasjonen.

– Like tung som antisemittismen er fremmedfrykten. Den norske kirke er blitt en del av et godhetsregime mot disse onde kreftene. Det betyr at Den ­norske kirke som folkekirke må utfordre folketendenser som fører til undertrykkelse og marginalisering av de fremmede.

Det sa biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, i sitt innlegg på Kirkemøtets generaldebatt onsdag kveld.

Dagen etter tok Karl Johan Kirkebø fra Nord-Hålogaland bispedømme på nytt tak i Sommerfeldts uttalelser, og poengterte at flere av kirkemøtemedlemmene under generaldebatten hadde reagert på et internt fokus på årets saksliste.

Etter det kom forslaget om at Kirkemøtet kommer med en resolusjon i et internasjonalt spørsmål, nemlig flyktning­spørsmålet.

LES OGSÅ: Levende folkekirke lever

Gjestfrihet

Forslag til resolusjon ble lagt frem av saksordfører og Oslo-biskop, Kari Veiteberg, lørdag morgen med tittelen: Vis gjestfrihet!

I resolusjonen blir både folk, menigheter og statsminister oppfordret til å vise gjestfrihet, være modige og engasjerte.

– I lys av dagens nyheter om situasjonen i Syria blir denne resolusjonen bare enda viktigere, sa Veiteberg fra talerstolen.

Etter at forslaget ble lagt frem var det flere som gikk opp på talerstolen for å støtte resolusjonen og komme med språk­lige forbedringer. Noen ville også gjøre endringer i innholdet­.

– Jeg får en følelse av at det er veldig mange flere situasjoner vi kunne sagt noe om. For eksempel situasjonen i Pale­stina, sa Finn Ragnvald Huseby fra Hamar bispedømme.

LES MER: Kirken må ta tilbake sin egen autoritet

Bred enighet

Det innspillet møtte imidlertid motstand fra ulike hold. Både Jan Olav Olsen fra Agder og Telemark bispedømme, Rikke Elisabeth Kopperstad fra Møre bispedømme og Atle Sommerfeldt var blant dem som frarådet mot å utvide resolusjonen til å gjelde flere situasjoner.

Resolusjonen skal endelig vedtas i løpet av dagen i dag, mandag.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter