Verdidebatt

Ber Solberg temme splittende krefter

Etter å ha brukt muskler for å presse Sylvi Listhaug ut av regjering, plasserer Knut Arild Hareide ansvaret statsministeren for en mer anstendig debatt.

Timene etter at innvandringsminister Sylvi Listhaug selv trakk seg for å berge regjeringen, starter kampen om ettertiden. Etter at regjeringskrisen ble avverget, er det ennå ampert mellom politiske aktører.

– Men nå må det bli slutt på polariserende og splittende utspill, var meldingen fra Knut Arild Hareide, lederen for nøkkelpartiet i de siste dagenes drama om regjeringens liv.

– Denne saken har ikke handlet om å vinne eller tape, men om anstendighet. Den må gjelde oss alle, sa KrF-leder Hareide i Stortinget.

Og ansvaret? Det har ifølge KrF-lederen statsministeren.

– Det må bli en annen standard for det offentlige ordskiftet. Jeg stoler på at statsministeren sørger for nettopp det, sa Hareide.

LES OGSÅ: KrF: Listhaug gjorde det rette

Lettelse i fløyen

Da meldingen om Listhaugs avgang kom like etter klokken åtte i går tidlig, pustet man lettet ut i KrFs kontorfløy. KrF slapp presset det ville være å sitte med nøkkelen i et hardt stortingsdrama – og til slutt muligens måtte felle Solbergs regjering.

Dagen i forveien hadde Hareide bedt Solberg «ta grep» for å avverge regjeringskrise. Frykten hos de blåblå for å tape alt ble reell. Innvandrings- og justisministeren takket selv av.

– Det ble ingen mistillitsavstemning. Kan du i ettertid si noe om du virkelig hadde latt Solberg-regjeringen falle, Hareide?

– Naturlig nok drøftet vi alle sidene av denne saken. Men vi fikk aldri vite hva vi ville gjort, fordi utfordringen aldri kom. Derfor vil det aldri bli noe nøyaktig svar på dette, svarer KrF-lederen.

LES OGSÅ: Bondevik hyller «sterk» Hareide

Språklig hevn

Den verbale hevnen fra Listhaug kom bare halvtimen etter at Listhaug hadde publisert sin avgang på Facebook. På pressekonferansen sin hamret hun løs – også på KrF: Et parti «totalt uten ryggrad, uten styring og uten noen vei videre».

Overfor Vårt Land tidligere på dagen betegnet den sterkt innvandringskritiske Christian Tybring-Gjedde KrFs opptreden som «en sjofel og ukristelig handling».

– Hva sier du til disse utbruddene?

– Det var jo akkurat denne typen uttalelser som Erna Solberg ba oss alle om ikke å komme med da hun avsluttet sitt innlegg i Stortinget i dag. Jeg ber nå om en mer anstendig debatt. Derfor her jeg ikke behov for å kommentere uttalelsene, svarer Hareide.

Hareides minirevy

Han uttrykker forståelse for at Listhaug har opplevd tøft kjør. Men forventningen er likevel «verdighet og anstendighet» overfor Stortinget, påpeker KrF-lederen.

– Men vi kunne ikke uttale noe annet enn at vi ikke hadde tillit sittende justisminister. I mange saker har statsråden bevisst valgt å provosere – og dermed trekke ned den politiske debatten, sier Hareide.

Fra talerstolen i Stortinget kom han med en minirevy over saker over ord og handlinger som Listhaug har provosert med: «Gullstol», «godhetstyrrani» – og krenking av kirkeasyl. Da Listhaug i NRK påsto at Hareide «sleiket imamer opp etter ryggen» skapte det også sår.

Menig Listhaug

Men alt i dag er Listhaug formelt menig stortingsrepresentant – og en del debattfrontene i salen.

– Hva skal få oss til å tro at dette blir en fredeligere fremtid: Du vil møte samme Listhaug i fritt svev i Stortinget?

– Statsministeren må ta ansvar for de som sitter i regjering – og for dem som sitter her på Stortinget. Men jeg ser frem til spennende debatter med Listhaug.

– Du har vært «Tøffe-Hareide» – selv om Frp beskylder deg for ikke å ha ryggrad?

– Slik saken endte, er det ingen som har vunnet og ingen som har tapt i Stortinget.

– Men presset fra KrF har jo fått sendt en Frp-justisminister på gangen?

– Nei, det var hennes egen opptreden som gjorde at avgangen ble riktig. Det er ikke vi som har gjort noe her. Ansvaret for dette ligger ett sted: Den opptreden og den retorikken Listhaug har stått for – og det ansvaret må hun ta.

LES OGSÅ: Solberg: Hun kan bli statsråd igjen

Syversens ord

KrFs landsstyre og stortingsgruppe fremsto enstemmig i konklusjonen om at de ikke hadde noen tillit til Listhaug. Men sentralt og lokalt var partiet splittet om til slutt å gå så langt som å felle hele Solberg-regjeringen.

Blant dem som advarte mot å skape regjeringskrise, en av KrFs store profiler de siste stortingsårene: Hans Olav Syversen. Via Facebook stemplet han noe slikt som et «historisk sideskifte» for partiet.

– De i partiet som identifiserer seg med Syversens melding puster vel ut?

– Ut fra vårt verdiståsted var det viktig å si noe om hva slags politiske ordskifte vi bør ha. Saken handler også om ikke å nøre opp under holdninger som kan være farlige for samfunnet vårt. Skal jeg oppsummere, tror jeg folk vi si at dette var riktig, men at ingen kjenner glede i dag.

– Listhaug-saken har satt spor hos mange i partiet ditt. Kan den har økt skepsisen til å samarbeide med eller gå inn i Solberg-regjeringen?

– Alle slike runder setter sitt preg. På en dag som dette skal jeg ikke spekulere om samarbeid. For landsstyret i KrF var det viktigst å vurdere spørsmålet om Listhaug ut fra hva som faktisk var riktig. Og bidra til en mer anstendig debatt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt