Nyheter

Ber om 250 millioner til ekstratiltak: – Koronaviruset har ført til merkostnader

Ideelle organisasjoner har satt i gang ekstratiltak for isolerte eldre, barn og unge, og rusavhengige. Nå håper de staten kan ta en del av regninga.

– I denne krisen, som i alle kriser, er det de som er mest sårbare fra før, som blir enda mer sårbare, sier Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

Kirkens Bymisjon er én av mange ideelle organisasjoner som har innført ekstratiltak for sårbare grupper i koronakrisen. Det har ført til en økning i kostnader.

– Akkurat nå gjelder det å handle raskt fordi liv og helse står i fare. Men på et eller annet tidspunkt må regningen gjøres opp for ekstratiltakene vi må sette i gang, sier generalsekretæren.

Tilskuddspott

Virke – handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon – vil at ideell og frivillig sektor kan søke prosjektstøtte til ekstraordinære tiltak rettet mot særlig sårbare grupper i koronakrisen.

De ber om at Kommunalministeren bevilger penger til en øremerket tilskuddspott på 250 millioner kroner, administrert av Helsedirektoratet.

– Det må gis penger til organisasjonene slik at de kan gå i gang med å organisere og koordinere den dugnadsånden som nå er i befolkningen, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.

Virkes forslag får støtte av Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen.

Bymisjonen

– Noen av områdene hvor vi ser endringer i behov, er eldre syke og isolerte; barn og familier; og våre gatenære møteplasser, sier generalsekretær Firing Hvambsal.

– Hvordan ser ekstratiltakene ut?

– Nå oppsøker vi de eldre for å levere mat og for å finne ut hvordan de har det. For barn er vi blant annet mer tilgjengelige på chat, og vi tar også med barn ut for å få frisk luft, sier Firing Hvambsal.

– Hva med kafeene og møtestedene deres?

– De kan vi ikke bruke på vanlig måte. Noen av stedene vil nå bli brukt til å ha en og en-samtaler. Vi har også noen steder hvor veldig få personer av gangen kan hvile.

Frelsesarmeen

Arbeidsdagene i Frelsesarmeen forløper ikke som vanlig, forteller Frode Woldsund, regionleder for Frelsesarmeens rusomsorg. Dagsentrene kan ikke ha åpent som normalt. På behandlingsinstitusjonene er fellesarealene låst.

– Vi er spesielt bekymret for de som går mye ut på evig etter ny dose. Vi er tett på dem.

Rus

Stengingen av grensene, kombinert med landsomdekkende karantener, har ført til at rusmisbrukere ikke får tak i narkotikaen de er vant til å bruke.

Dette har ført til store abstinensutfordringer ifølge Woldsund, som sier Frelsesarmeen er i løpende dialog med Legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

– Vi har sagt at vi må være mer pragmatiske og at vi må kunne gi substitusjonsbehandling mer enn vanlig, sier Woldsund.

Ekstratiltak

Woldsund sier koronaviruset har ført til en økning av ekstravakter og overtidsarbeid. Noen steder har Frelsesarmeen også utvidet tilgjengeligheten til å gjelde helger, noe de ikke får kompensasjon for.

– Jobbes det mer enn vanlig?

– Ja. Vi møter nye utfordringer hele tiden. Vi har blitt nødt til å utarbeide nye prosedyrer hver eneste dag.

– Hva synes du om Virkes forslag om en tilskuddspott?

– Det er bra hvis det kommer noen midler, men vi har ikke hatt fokus på dette akkurat nå. Vi gjør det som trengs, så får vi se på penger i ettertid. Men det er klart at koronaviruset har ført til merkostnader for oss.

Virke

– Kan ikke tilskuddspotten virke som at ideelles virksomheter benytter koronakrisen til å karre til seg penger?

– Nei, overhodet ikke, sier direktør for Virke ideell og frivillighet, Inger Helene Venås.

LES MER:

Blå Kors jobber på spreng for å gjenåpne kafeen med nye frivillige. Terje savner sitt faste tilholdssted

Vil ha egen krisepakke til de ideelle organisasjonene: – Hva med dem som hjelper de svakeste?

Frivillige frykter koronarestriksjoner vil koste dem 750 millioner kroner i tapte gaveinntekter

---

Tilskuddspotten

  • Koronakrisen har ført til økt arbeidsinnsats for frivillige arbeidere.
  • Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon har satt i gang ekstratiltak for blant andre rusavhengige og ensomme eldre i karantene.
  • Virke ber om at Kommunalministeren bevilger penger til en tilskuddspott på 250 millioner kroner, som organisasjoner kan søke på, og at organisasjonenes merutgifter blir dekket av kommunene.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter