Nyheter

Ber lokalpolitikerne bruke makten

– Politikerne har abdisert i utformingen av byrom, sier SV-leder Audun Lysbakken. Moralsk hysteri, mener Heidi Nordby Lunde i Høyre.

Audun Lysbakken sitter på en benk på busskuret ved Stortorvet i Oslo. Et av flere eksempler han mener kan kalles «fiendtlig arkitektur». Partilederen har fulgt debatten som har gått om fenomenet «fiendtlig arkitektur» med stor interesses etter at Vårt Land først omtalte saken i mai. Nå mener han lokalpolitikere må være seg ansvaret bevisst.

– Er det en ting kommunepolitikerne skal gjøre er det å ta kontroll over utviklingen av byene våre, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Vel tilbake på Stortinget fra ferie har planleggingen til høstens valgkamp smått startet for Sosialistisk Venstreparti.

– Det er et symbol på et samfunn som blir kaldere ved å behandle mennesker som har det vanskelig som et problem du kan feie bort, sier han.

LES OGSÅ: Fjerner «fiendtlige» armlener

– Underlig debatt

Stortingspolitiker for Høyre, Heidi Nordby Lunde, mener debatten om «fiendtlig arkitektur» er blåst opp. Hun skjønner lite av at armlener og skrå busskur kan kalles «ekskluderende» i det offentlige rom.

– Jeg synes det er underlig at dette dukker opp nå. Det er tre benker i Bjørvika, men hvor mange benker er det ikke i hele Oslo? Er det da fiendtlig å sette opp armlener på noen få benker når det finnes tusenvis av andre benker i Oslo? Hvorfor skal man skape moralsk hysteri på bakgrunn av noen få benker? spør Nordby Lunde.

Hun mener hjelp til de svakeste ikke hører hjemme ved å regulere arkitekturen i byrommet.

– For å gi hjelp til de som trenger det mest, må ikke vi politikere sørge for benker for at de som sover utendørs skal bruke dem til overnatting. I motsetning til kritiske journalister, har jeg sjekket opp med Velferdsetaten i Oslo kommune. De kunne rapportere om at det har vært ledige kortids- og langtidsplasser hver eneste natt de siste ukene, sier hun.

LES OGSÅ: – Kan bli valgkampthriller, dette minner om tiggerforbudet

– Sosial renovasjon

I et blogginnlegg spør hun om det er greit at en narkoman sprøyter seg selv i lysken på en offentlig benk foran en barnefamilie. Utspillet gjør Lysbakken opprørt.

– Det er et veldig godt eksempel på at høyresiden er opptatt av å drive sosial renovasjon foran å drive sosial politikk. Vi er blitt et land med et blått styre som vil jage bort fattigdommen i stedet for å gjøre noe med den, sier Lysbakken, mens han vandrer med Vårt Land i Oslo sentrum for å vise frem arkitekturen SV-lederen ikke liker.

Nordby Lunde mener Lysbakken er på «villspor».

– Jeg tenker han har en helt skrudd oppfatning om hva som er verdighet. Det er faktisk forbudt å urinere på offentlig sted, er det inkluderende? Da må vi først ta en diskusjon om hva som er inkluderende i et byrom, sier hun.

LES MER: Drankere fikk designe parken

Uenig med Melby

Onsdag denne uken besluttet det delkommunale selskapet Bjørvika byutvikling i Oslo å fjerne flere av sine armlener på benker i sentrum etter at debatten hadde rast denne uken. Lysbakken mener byrådet i Oslo har vært altfor defensive i saken, etter at miljøbyråd Guri Melby (V) uttalte at hun hadde liten tro på å detaljregulere byggeselskapene.

– Mye av dette er regulert gjennom avtaler kommuner har med private byggefirmaer og da må det gå an å stille krav, og det mener jeg er politikernes jobb å gjøre, sier Lysbakken.

– Bjørvika utvikling vedtok til slutt å fjerne noen av armlenene, viser ikke det at dialog og debatt er tilstrekkelig?

– Jo, men jeg tror vi skal huske på at nå har media skrevet mye om det i løpet av kort tid. Når debatten dør ut, er spørsmålet om dette vil få varige konsekvenser? sier Lysbakken.

LES MER: Byråd Guri Melby åpner for mer ­samarbeid om parker

Vil ha offentlige aktører

Han mener hovedårsaken til at denne­ arkitekturen har fått vokse seg frem over tid skyldes at de private byggefirmaene har fått bygge.

– Mange kommersielle næringslivsaktører har en interesse av en by som fremstår som så renovert som mulig. Det er fordi politikerne har abdisert og det er de enkelte utbyggerne som får bestemme altfor mye, sier han.

Flåsete holdning, repliserer Nordby Lunde.

– Alle som har vært i kontakt med Oslo plan- og bygningsetat føler at denne byen er gjennomregulert. Så er spørsmålet om vi skal gjøre det sånn at private­ aktører må tilpasse byggene sine til at folk skal kunne overnatte på gata? sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Valgkampsak i kommunevalget

Lysbakken understreker at saken først og fremst er et kommunalt ansvar, og oppfordrer samtlige lokalpolitikere om å ta saken opp til høstens valg.

– Det er politikerne som til syvende og sist har makten om hvordan byrommet skal være, sier Lysbakken.

Heidi Nordby Lunde sier hun ikke er imot en debatt om hvordan byrommet i fremtiden skal utformes.

– Dette sikkert en av flere saker i kommunevalget, og hvis SV vil gå til valg på at folk skal oppføre seg, er jeg klar til å ta en debatt om det. Hvis man vil ha en by hvor vi inkluderer alle, må vi faktisk respektere hverandre på en ordentlig måte, sier hun.

LES MER: Fiendtlig arkitektur er på frammarsj

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter