Nyheter

Bent Høie svarer: – Urimelig å skyve barn og unge foran seg

Helseminister Bent Høie mener kristenlederne som går ut mot ham skyver barn og unge foran seg. – I hovedsak opplever jeg at de ikke tåler at deres standpunkt møter motstand, sier han.

17 kristne ledere har signert et opprop mot helseminister Bent Høie som Vårt Land publiserte torsdag.

De reagerer på at Bent Høie kalte Andreas Håtveits uttalelser om at homofilt samlevende ikke bør kunne være ledere i KRIK som en «livsfarlig beskjed». Han påpekte at seksuell legning er en hovedårsak til at barn og unge vurderer å ta livet sitt.

De 17 reagerer på dette fra helseministeren og spør: er vår teologi livsfarlig, Høie?

– Det har jeg ikke sagt. Men jeg mener det er livsfarlig når ungdomsledere som er forbilder så tydelig som det vi fikk demonstrert i denne saken gir uttrykk for at barn og unge med en homofil legning ikke er velkomne i en organisasjon, sier han.

· LES OGSÅ: – Den måten Høie veldig lettvint omtaler kristen tro og teologi på, syns jeg er ganske farlig

– Skyver barn foran seg

Høie mener kronikkforfatterne dytter barn og unge foran seg i debatten – blant annet når de sier at han stigmatiserer kristne barn og unge med sine uttalelser om livsfarlig syn. Det er urimelig, mener han. Hans reaksjon dreier seg ikke om teologi, men om følgene av Håtveits uttalelse, etter hans syn.

– Det handler ikke om at deler av de kristne i Norge mener at ekteskapet skal være reservert for par av to ulike kjønn. Det handler om det kraftige signalet en uttalelse som Håtveits sender til alle barn og unge som er aktive i denne organisasjonen.

– Tåler ikke motstand

Han mener homofile barn og unge i slike organisasjoner blir satt i en eksistensiell skvis – der de enten må velge troen eller det grunnleggende menneskelige behovet for kjærlighet.

Når dette skjer i deres viktigste miljø, der de bruker så mye av sin tid, kan det være skadelig, fastholder Høie. Han mener kronikkforfatterne i virkeligheten ikke liker at noen gir dem motstand på teologiske standpunkter.

– Jeg har ingenting imot at folk har et annet syn på teologi enn jeg selv har, men det som også er klart er at man må tåle at det standpunktet blir utfordra og at det er en åpen debatt. Her opplever jeg i hovedsak at de ikke tåler at det kommer motstand mot standpunktet deres.

· LES OGSÅ: «Stereotype kjønnsroller utgjør den største likestillingsutfordringen for barn»

Teologisk uenig

– Er det riktig av deg i din posisjon å gå inn i en slik debatt, du skal være «alles» helseminister?

– Ja, det er jeg. Men jeg mener det er viktig for meg å formidle uroen som er knyttet nettopp til at mennesker med en annen seksuell legning har en høyere risiko for selvmord, spesielt de som er i religiøse miljøer.

Høie legger ikke skjul på at han er teologisk uenig med kronikkforfatterne, og sier «jeg forbeholder meg retten til å forsøke å argumentere for mitt syn og prøve å få flere til å bli enige med meg.»

– De skriver i dette innlegget at de ikke kan endre teologi. Vel. Flertallet i Den norske kirke har et annet standpunkt. Den norske kirkens teologi er ikke mindre verdifull. Det de mener er at de ikke VIL endre teologi. Jeg mener jo selvsagt at de burde gjøre det også, men jeg respekterer at de har rett til å ikke gjøre det, sier han.

Skiller ikke

Høie er klar over at Håtveit og de kristne lederne snakker om ledere på for eksempel KRIK-leir, ikke om barna som deltar.

– Barn og unge i den organisasjonen vil ikke nødvendigvis forstå skillet mellom at man ikke er velkommen som leder om man lever i et homofilt samliv, men man er helt velkommen som barn med homofile følelser, sier han.

Høie reagerer kraftig på en formulering mot slutten av innlegget om «at i motsetning til Høie, mener vi at det samlede kristne budskapet er gode nyheter for alle mennesker.»

– Jeg aner ikke hvor de har det fra at jeg mener at den kristne troen ikke er en god nyhet for mennesker. Tvert imot, jeg er kristen selv. Jeg har lagt fram en egen folkehelsemelding der blant annet det å tro er et av de gode rådene man kan gi andre. Men det betyr ikke at alt som foregår i troens navn er bra.

. ERNA SOLBERG: «Vi må tåle at minoriteter har standpunkt som strider mot de rådende samfunnsnormer

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter