Benjamin Netanyahu lever på lånt tid

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lever på lånt tid etter valgnederlaget. Nå venter rettslig høring og trolig tiltale.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lever på lånt tid etter valgnederlaget. Nå venter rettslig høring og trolig tiltale.

Med 99,8 prosent av stemmene talt opp, er nederlaget smertelig klart for Benjamin Netanyahu og hans høyreparti Likud.

Likud måtte nøye seg med 31 av de 120 representantene i Knesset, og Netanyahus tidligere støttespillere i de høyrenasjonalistiske og ultraortodokse partiene fikk heller ikke nok stemmer til å kunne berge ham.

Tidligere forsvarssjef Benny Gantz og sentrumsalliansen Blått og hvitt ble valgets vinnere og sikret seg 33 representanter. Heller ikke de har nok støtte fra andre partier til å kunne danne regjering.

Nye konstellasjoner må til, noe Netanyahu raskt innså da resultatene begynte å tikke inn. 69-åringen inviterte til regjeringssamarbeid mellom Likud og Blått og hvitt og foreslo at han selv og Gantz kunne bytte på å være statsminister.

Gantz avviste forslaget tvert og understreket at statsministerposten er hans.

Absurd spill

– Netanyahu driver et absurd og helt gjennomsiktig spill, mener kommentatoren Yossi Verter i den israelske avisa Haaretz.

– Han later som om det er han som kontrollerer situasjonen, men bløffen er helt åpenbar, mener han.

President Donald Trump, som har sluttet helhjertet opp om Netanyahu, blant annet ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og de syriske Golanhøydene som israelsk territorium, har alt vendt den israelske statsministeren ryggen, mener Verter.

– Trump hater tapere, han forakter dem faktisk, skriver han.

Samtaler

Søndag innkaller Israels president Reuven Rivlin Gantz og Netanyahu til samtaler, sammen med lederne av de øvrige partiene i Knesset.

Alt tyder på at Gantz vil få oppdraget med å danne regjering, og Blått og hvitt-lederen har da 28 dager på seg til å forhandle fram en styringsdyktig koalisjon.

Om det trengs, kan presidenten forlenge denne fristen med 14 dager.

Løpet kjørt

For Netanyahu er løpet dermed kjørt. Hans håp var et raskt gjenvalg, samt at støttespillerne hans i Knesset skulle vedta en lov som sikret ham immunitet mot straffeforfølgelse.

Israelsk politi har siktet Netanyahu for bestikkelser, bedrageri og økonomisk utroskap, og Israels riksadvokat Avichai Mandelblit har anbefalt at det tas ut tiltale.

2. og 3. oktober må Israels lengst sittende statsminister møte til rettslig høring, og den vil etter at å dømme bli etterfulgt av en formell tiltale.

– Festen er over. Det blir ingen immunitet mot straffeforfølgelse, overprøving av høyesterettskjennelser, ingen utsettelse av høringen eller sparking av riksadvokaten, konstaterer Verter, som mener at alle veier nå leder til fengsel for Netanyahu.

Fakta om valget i Israel

  • Statsminister Benjamin Netanyahu skrev i desember ut nyvalg etter at forsvarsminister Avigdor Lieberman og hans parti Yisrael Beiteinu forlot regjeringskoalisjonen.
  • Netanyahus høyreparti Likud gikk seirende ut av valget 9. april og fikk 35 av de 120 plassene i Knesset.
  • Støtten fra de høyrenasjonalistiske og ultraortodokse partiene var imidlertid ikke nok til at Likud på nytt kunne danne koalisjonsregjering etter at Lieberman og hans parti sa nei.
  • Lieberman krever at ultraortodokse må avtjene verneplikt på lik linje med andre israelere, noe flere av Likuds støttepartier nekter å gå med på.
  • Etter flere ukers tautrekking vedtok Knesset 30. mai å oppløse seg selv og utlyse nok et nyvalg, som ble holdt tirsdag 17. september.
  • 99,8 prosent av stemmene er nå talt opp og den sentrumsorienterte felleslista Blått og hvitt, under ledelse av tidligere forsvarsminister Benny Gantz, ser ut til å ha sikret seg 33 av de 120 representantene i Knesset.
  • Statsminister Benjamin Netanyahus høyreparti Likud ser ut til å ha mistet sju mandater og ender opp med 31 representanter.
  • Felleslista, bestående av fire arabiske partier, har fått 13 representanter.
  • Ultraortodokse Shas og Torah-partiet har fått henholdsvis ni og åtte representanter, og Avigdor Liebermans Yisrael Beiteinu har også fått åtte.
  • Tidligere justisminister Ayelet Shakeds parti Yamina får sju representanter, Labour-Gesher får seks og venstrealliansen Demokratisk union får fem.
  • Ingen av blokkene har foreløpig støtte fra 61 representanter og det skal nå forhandles om en styringsdyktig koalisjon. (NTB)