Med 99,8 prosent av stemmene talt opp, er nederlaget smertelig klart for Benjamin Netanyahu og hans høyreparti Likud.

Likud måtte nøye seg med 31 av de 120 representantene i Knesset, og Netanyahus tidligere støttespillere i de høyrenasjonalistiske og ultraortodokse partiene fikk heller ikke nok stemmer til å kunne berge ham.

Tidligere forsvarssjef Benny Gantz og sentrumsalliansen Blått og hvitt ble valgets vinnere og sikret seg 33 representanter. Heller ikke de har nok støtte fra andre partier til å kunne danne regjering.

Nye konstellasjoner må til, noe Netanyahu raskt innså da resultatene begynte å tikke inn. 69-åringen inviterte til regjeringssamarbeid mellom Likud og Blått og hvitt og foreslo at han selv og Gantz kunne bytte på å være statsminister.

Gantz avviste forslaget tvert og understreket at statsministerposten er hans.

Absurd spill

– Netanyahu driver et absurd og helt gjennomsiktig spill, mener kommentatoren Yossi Verter i den israelske avisa Haaretz.

– Han later som om det er han som kontrollerer situasjonen, men bløffen er helt åpenbar, mener han.

President Donald Trump, som har sluttet helhjertet opp om Netanyahu, blant annet ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og de syriske Golanhøydene som israelsk territorium, har alt vendt den israelske statsministeren ryggen, mener Verter.

– Trump hater tapere, han forakter dem faktisk, skriver han.

Samtaler

Søndag innkaller Israels president Reuven Rivlin Gantz og Netanyahu til samtaler, sammen med lederne av de øvrige partiene i Knesset.

Alt tyder på at Gantz vil få oppdraget med å danne regjering, og Blått og hvitt-lederen har da 28 dager på seg til å forhandle fram en styringsdyktig koalisjon.

Om det trengs, kan presidenten forlenge denne fristen med 14 dager.

Løpet kjørt

For Netanyahu er løpet dermed kjørt. Hans håp var et raskt gjenvalg, samt at støttespillerne hans i Knesset skulle vedta en lov som sikret ham immunitet mot straffeforfølgelse.

Israelsk politi har siktet Netanyahu for bestikkelser, bedrageri og økonomisk utroskap, og Israels riksadvokat Avichai Mandelblit har anbefalt at det tas ut tiltale.

2. og 3. oktober må Israels lengst sittende statsminister møte til rettslig høring, og den vil etter at å dømme bli etterfulgt av en formell tiltale.

– Festen er over. Det blir ingen immunitet mot straffeforfølgelse, overprøving av høyesterettskjennelser, ingen utsettelse av høringen eller sparking av riksadvokaten, konstaterer Verter, som mener at alle veier nå leder til fengsel for Netanyahu.