Nyheter

Bekymret helsetopp: Norge står overfor skjebneuker i pandemien

Assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen sier til Dagbladet at de neste tre–fire ukene vil vise om Norge kan miste kontrollen over koronapandemien.

Etter oppblomstring i smittetall den siste tiden, har regjeringen varslet brems i gjenåpningen av Norge. Nå advarer assisterende helsedirektør Stene-Larsen mot at situasjonen kan komme ut av kontroll, skriver Dagbladet.

– Det som gjør oss bekymret er at det virker som en del mennesker, og særlig yngre, følger så dårlig opp smittevernreglene at vi er redde for å miste oversikten, sier han til avisen.

Helsetoppen sier frykten er at det foregår smitte i det skjulte. Han mener de neste tre–fire ukene vil være avgjørende.

– Det som er problemet er når det blir mye smitte, og kapasiteten til å teste og oppspore overskrides. Når det skjer er det kort vei til at vi mister kontrollen, sier Stene-Larsen.

Bekymret kulturbransje

Norske konsertarrangører frykter at også 2021 blir et vanskelig år preget av koronarestriksjoner. De ber myndighetene opprettholde støtteordningene.

Flere arrangører VG har snakket med frykter at sommeren 2021 vil bli vanskelig på grunn av koronarestriksjoner og svekket økonomi etter årets mange avlysninger.

– Det som uansett er sikkert, er at 2021 blir et svært krevende år for bransjen. Da vil konsekvensene av den tapte festivalsommeren 2020 slå inn for fullt, noe som bare forsterkes av at også julekonsertene henger i en tynn tråd, i hvert fall med den inntjeningen aktørene er vant til og avhengige av, sier Tone Østerdal i Norske konsertarrangører til VG.

Rune Lem i konsertarrangøren Live Nation sier at han jobber i en bransje som er lagt ned. Han håper en vaksine kan gi åpning for konserter på vårparten i 2021. Lem slår fast at det ikke vil hjelpe å åpne for inntil 500 personer på arrangementene, men at støtteordninger fram til situasjonen er normal er det eneste som kan redde arrangørene.

Kulturminister Abid Raja sier at regjeringen følger situasjonen tett, og varsler at regjeringen i slutten av august vil komme tilbake til hvordan ordningene vil se ut utover høsten.

Nye tall

Det var registrert 9.638 tilfeller av koronasmitte i Norge ved midnatt natt til mandag, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Det er en økning på 39 tilfeller det siste døgnet. Økningen er noe mindre enn den har vært de siste dagene. Søndag var økningen 48 tilfeller og lørdag var den på 83 nye tilfeller. Siden fredag er det altså 170 nye smittetilfeller.

Tallene er hentet fra Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Til sammen 15 personer var fredag innlagt på sykehus med påvist koronavirus. Det er én mer enn torsdag, viser tall fra Helsedirektoratet. Av de 15 som er innlagt, ligger 2 pasienter i respirator. Tallene oppdateres ikke i helgen.

FHI har registrert 256 koronarelaterte dødsfall her i landet.

LES OGSÅ:

Vårt Land om fest-smitte: Skjerp dere!

Gudstjenester ble avlyst i Indre Østfold: – Vi tar smittesituasjonen på alvor

Landet som nedkjempet korona på rekordtid

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter