Nyheter

– Befester livssynsåpent samfunn

Paraplyorganisasjoner er glade for at trossamfunn med 50 medlemmer får trosstøtte. Men de hadde håpet flere partier ville stille seg bak det nye lovforslaget.

Generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd er tilfreds med at Stortinget nå vil samle seg om et minstekrav på 50 medlemmer for å få tilskudd som livssynssamfunn.
– Det er i tråd med vårt primærstandpunkt, men vi skulle gjerne sett at det ble satt enda lavere. Selv med et krav på 50 medlemmer, vil noen små trossamfunn måtte finne andre overbygninger for å finansiere virksomheten, sier Hermansen.
Onsdag formiddag ble det klar at regjeringspartiene landet en avtalepakke med Frp om landets nye livssynspolitikk. Frp får igjennom forbud mot overnatting i SFO og grep mot utlandsfinansiering av trossamfunn.

– Forutsigbart

Hermansen mener den nye loven gjør at finansieringen for Norges Kristne Råds medlemmer blir mer sikker og forutsigbar, og sier han er glad for at innspillene fra Norges Kristne Råd er lyttet til.
– Det viktigste i det nye lovverket er den tydelige forankringen for at det er viktig å ha et livssynsåpent samfunn. Det er gledelig at det nå er etablert et flertall for den nye loven, selv om det kunne vært ønskelig med en enda bredere støtte i Stortinget, sier Hermansen.

– Historisk

Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn sier resultatet knesetter prinsippet om Norge som et livssynsåpent samfunn.
– Lovforslaget er også langt bedre enn høringsutkastet fra 2017. Der var blant annet antallsgrensen satt til 500 for å få støtte. Vi foreslo en grense på 100, men er godt fornøyd med et minimumsantall på 50, sier Joys.
– Dagens forslag øker likebehandlingen av trossamfunn, i forslaget fra 2017 forelå det to ulike finansieringsmodeller – for samfunn i og utenfor Den norske kirke, sier Joys, som i likhet med Hermansen hadde ønsket seg et enda bredere forlik på Stortinget.
– Det ville gitt større forutsigbarhet på sikt. Om man hadde fått med flere opposisjonspartier, som ikke er uvanlig i slike saker, ville det vært enda bedre, sier Joys, som sier hun ser på lovforslaget som historisk viktig.
– Det er 50 år siden forrige lov på feltet. Siden den gang er mangfoldet blitt større, og kirke og stat har skilt lag. I 1969 stod bare 3 prosent av befolkningen utenfor statskirken. Nå er tallet på over 30 prosent, sier Ingrid Rosendorf Joys.

LES MER OM POLITIKERNE OG NY LIVSSYNSPOLITIKK:
Nå snekrer Ropstad og co «hemmelig» enighet med Frp om fremtiden for Livssyns-Norge
Frp gikk ut av regjering - slik kunne de og Ap sette regjeringens livssynspolitikk i spill
Her er hovedbitene i Ropstads nye livssynspakke – Den norske kirke nummer én i ordning for støtte

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter