Nyheter

Bedehusfoto fikk pris i Årets bilde

Vårt Lands fotograf Erlend Berge vant 1. pris i Åpen klasse da årets beste bilder ble kåret.

Bilde 1 av 4

– Det er den største anerkjennelsen en kan få innen fotojournalistikk. Det er veldig gøy når et prosjekt en har jobbet så mye med blir anerkjent på denne måten, sier Berge.

«Nostalgisk preg, vakker fargepalett, gjennomført og stilsikker». Slik beskriver juryen bildeserien på åtte bilder fra bedehusland som fredag kveld gikk til topps i Åpen klasse under kåringa av Årets bilde på Litteraturhuset i Oslo. Prisene deles ut av Pressefotografenes Klubb.

Unik kulturhistorie

Vårt Land-fotograf Erlend Berge har det siste året reist Norge rundt for å fotografere bedehus.

– Jeg så at det var viktig at dette ble gjort nå, før det var for sent. Flere av husene jeg fotograferte sist sommer er allerede revet. Jeg er overrasket over at ingen har gjort dette før. Bedehusene og lekmannsbevegelsen har vært en stor del av Norges kulturhistorie, som på mange måter har blitt oversett, sier Berge.

Hvert år avvikles flere titalls norske bedehus. De blir til museum, restauranter og skatehaller. Mange bedehus har allerede stått låste og ute av bruk i flere tiår.

I 1974 var det liv i 2.621 bedehus. Nå vet ingen hvor mange bedehus det er igjen i landet.

LES OGSÅ: Vårt Lands fotograf Erlend Berge drar Norge rundt for å fotografere norske bedehus

Spor etter menneskers liv

Juryen skriver følgende om bildene:

«Fotografen skildrer en tid som snart er forbi og glemt. Historien fortelles gjennom rom og ikke gjennom mennesker. Samtidig er det spor etter menneskers liv, sporene på veien, maten til noen som nettopp har vært der, eller snart skal komme.»

– Som fotograf har dette vært et fasinerende landskap å dokumentere. Jeg ser på tilbakemeldingene at også de som ikke har kjennskap til kulturen fra før er fasinert av estetikken, sier Berge.

Prosjektet er finansiert av Fritt Ord, Kulturrådet, Karina Jensens Minnefond og Vårt Land.

– Er det riktig at denne kulturen er i ferd med å forsvinne?

– Bedehuskulturen tar nye former. Det bygges nye bedehus, men den formen som dette prosjektet handler om er i ferd med å forsvinne, som resultat av oppussing eller nedleggelser. De fleste husene jeg har fotografert brukes bare et par ganger i året, sier Berge.

– Er det et prosjekt drevet frem av melankoli og nostalgi?

– Ja, men også varme og humor. Jeg har selv vokst opp med søndagsskole og guttelag på bedehuset. Så det er også en reise i min egen barndom.

Det er fortsatt mulig å sende tips om steder som bør dokumenteres, særlig på Østlandet, til e-postadressen tips@bedehusland.no. Prosjektet avsluttes i sommer og blir bok på Vårt Land forlag til høsten.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter