Nyheter

Barnesoldater «døpes» for å bli uangripelige

Tshibola (15) og hennes ett år eldre bror Kadima ble tvangsrekruttert som barnesoldater i DR Kongo. En spesiell «dåpsseremoni» skulle gi søsknene mot og gjøre dem udødelige.

Bilde 1 av 2

Etter at de klarte å rømme fra den væpnede gruppen som rekrutterte dem, er søsknene nå i sikkerhet i et prosjekt i regi av Redd Barna. Ifølge organisasjonen blir barn ofte rekruttert av væpnede grupper med makt, dopet, skjenket alkohol og sendt i kamp med løfter om en belønning som aldri kommer.

Ble truet med

– Jeg var som alle andre barn før jeg ble med militsen. Vi flyktet fra landsbyen da de startet å skyte. De sa at de som ikke ble med i militsen deres ville bli arrestert og drept, forteller den tidligere barnesoldaten Kadima til Redd Barna.

Både 16-åringens og den ett år yngre søsterens navn er endret for å anonymisere dem. De forteller om en spesiell innvielsesseremoni som skulle sette mot i dem og dempe frykten for å bli skadet eler drept:

– På seremonialteret var det røde maur, et belte, en kniv og macheter. Alt dette lå på alteret. Vi gikk mellom beina på militslederne, gjennom leirbålet og svelget røde maur. Vi gjorde oss fryktløse og sa at «verken bomber eller våpen kan drepe oss», sier Kadima.

LES MER: Den skjulte flyktningkrisen

Ekstrem konflikt

DR Kongo er et av de siste tiårenes mest konfliktherjede land. 13 millioner kongolesere er nå avhengige av nødhjelp, og mer enn 5 millioner er enten internt fordrevet eller har søkt beskyttelse i nabolandene.

Da verdenssamfunnet før helgen var samlet til giverkonferanse for det sentralafrikanske landet, endte resultatet langt unna det anslåtte behovet. Av målet på 2,2 milliarder dollar ble det gitt løfter om en fjerdedel av beløpet, rundt 500 millioner dollar.

Det bekrefter trenden fra i fjor, da bare drøyt halvparten av pengene som verdenssamfunnet bad om ble lagt på bordet. Paradoksalt nok boikottet president Joseph Kabila og hans regjering giverkonferansen, som de hevdet overdrev den humanitære krisen og bidro til å skade Kongos rykte.

LES MER: Erkebiskop regimets fiende

Seremoni gav kamplyst

Den tidligere barnesoldaten Kadima sier at han på slutten av seremonien følte en sterk lyst til å gå i kamp. Senere kjente han det som om en kraft strømmet inn i kroppen når de drepte. Men etter bare seks dager i militsen klarte han å rømme da han så hvor mange barn som ble drept.

Søsteren Tshibola (15) sier at den frykten hun først kjente, forsvant i innvielsesseremonien, som gav henne «styrke til å gå og drepe og fortsette å drepe». Søsknene er nå i sikkerhet og deltar i et Redd Barna-prosjekt med mulighet til å leke, lære og ganske enkelt være barn i trygge omgivelser.

– DR Kongo preges av langvarige og intense konflikter med mange aktører, noe som øker faren for at barn blir brukt som soldater. Når militser er slitne etter lang tid kamp, griper de gjerne til barn for å utføre kamphandlinger, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politikk og samfunn i Redd Barna.

LES MER: Flere barn rammes av krig

Bruker kyniske metoder

Knag Fylkesnes bekrefter at såkalte dåpsritualer som de to søsknene forteller om, er blant flere kyniske metoder som blir brukt for å få barn til å yte i kamp. Barna blir manipulert – noen ganger også ved hjelp av rusmidler – til å gå uredd på og drepe. Med seg får de gjerne falske løfter om usårlighet og senere belønning og gjenforening med familie. Noen ganger er de bare utstyrt med pinner som våpen.

– FN beskrev i en rapport i fjor hvordan barnesoldater fra militsgruppen Kamuina Nsapu deltar i ritualer der de drikker sine ofres blod for å gi dem magiske evner. Det finnes ikke noe som rettferdiggjør slike handlinger, sier Knag Fylkesnes.

Hun sier at man ofte rekrutterer de mest sårbare barna, gjerne barn som lever på gaten uten familie. Disse barna kan lokkes av nærhet til voksne, med en følelse av omsorg og tilhørighet i en gruppe der de får både mat og løfter om framtidig belønning.

5.000 barnesoldater løslatt

Siden år 2000 har FN bidratt til å løslate mer enn 115.000 barnesoldater. Senest i februar ble det meldt om over 300 barnesoldater løslatt av væpnede grupper i Sør-Sudan, og i fjor ble mer en 5.000 barnesoldater løslatt og reintegrert i samfunnet.

Fortsatt blir imidlertid titusenvis av barn rekruttert, kidnappet, tvunget til å slåss eller arbeide for militser eller væpnede styrker, ifølge FNs generalsekretærs spesialrepresentant for barn og væpnet konflikt.

– Disse barna opplever et forferdelig omfang av vold, som trolig vil ha dramatiske fysiske og psykologiske konsekvenser for dem som voksne, sa FNs spesialrepresentant Virginia Gambia da den internasjonale dagen mot bruk av barnesoldater ble markert tidligere i år.

LES MER: Film om «mordene i Kongo»

Framskritt, men mye gjenstår

Kampen mot barnesoldater gjør ifølge rettighetsgruppen Child Soldiers International framskritt, men det er langt igjen. De la nylig fram den første globale indeksen over omfanget av barnesoldater, som viser at barn er blitt brukt i krig i minst 18 land siden 2016.

Siden traktaten mot bruk av barnesoldater ble inngått i år 2.000, har 167 land forbudt bruken av barn under 18 år i væpnet konflikt. 30 land har ikke ratifisert avtalen. Minst 85 land har kriminalisert rekruttering av banesoldater.

Like fullt tillater forsatt 46 av FNs medlemsland barn under 18 år i sine militærstyrker, inklusive 17 stater som lar barn helt ned til 16 år innrullere i forsvaret.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter