Nyheter

DR Kongo: Flyktningkrisen som går under radaren

Treåringen Sony Solange (bildet) er en av over fire millioner kongolesere på flukt i og utenfor DR Kongo. Likevel hører vi knapt noe om den enorme humanitære krisen i det sentralafrikanske landet.

Bilde 1 av 2

Da Kirkens Nødhjelps medarbeidere Vegard Tjørhom og Håvard Bjelland nylig besøkte flyktningleiren Kakanda i Dundo rett over grensen fra DR Kongo i Angola, lot de seg sjarmere av treåringen som balanserte en sko på hodet.

Men bak det morsomme motivet skjuler det seg en humanitær katastrofe av dimensjoner. Sony likte å leke med dukker hjemme i Tshitondo, men en morgen måtte familien flykte hals over hode og uten sine eiendeler, da det oppstod kamper nær hjemmet.

Grov vold og massedrap

– Flyktningene forteller om utstrakt voldsbruk, brudd på menneskerettighetene og mange drap. Voldtekter med påfølgende drap, avkapping av hoder og massedrap er noe av det verste vi hørte om. Alle flyktningene hadde fått kampene nært på seg og sa at de flyktet i frykt for livet, sier Vegard Tjørhom i Kirkens Nødhjelp.

Han snakker om strømmen av flyktninger som kommer fra Kasai-regionen. FN melder at over 1,4 millioner har flyktet fra Kasai det siste drøye året, blant dem 850.000 barn.

De flykter fra en krigslignende tilstand som brøt ut i august 2016, da en lokal høvding ble drept i kamper med kongolesiske sikkerhetsstyrker. Siden har konflikten eskalert og fragmentert, der ulike militser kjemper både seg imellom og mot myndighetene.

LES OGSÅ: 600.000 på flukt fra Myanmar 

Halvparten er barnesoldater

FN har rapportert at folk fra Kasai brennes levende, halshogges og får kroppsdeler skåret av. Ifølge UNICEF er om lag halvparten av militssoldatene som kriger i Kasai-regionen barnesoldater.

I løpet av de to siste årene har antallet interne flyktninger i DR Kongo ifølge UNHCR doblet seg til 3,8 millioner mennesker i det vidstrakte landet med nær 80 millioner innbyggere.

Bare de tre siste månedene er rundt 430.000 kongolesere drevet på flukt fra sine hjem, men mangelen på mediedekning er påfallende.

Store nedbørsmengder gjør livet ekstra utfordrende for kongolesere i flyktningleiren Kakanda.

En neglisjert krise

– DR Kongo går dessverre igjen på våre årlige lister over neglisjerte kriser. Sett opp mot at sju millioner er avhengig av nødhjelp, og langt over tre millioner er på flukt, er dette en grovt underrapportert humanitær krise, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Han peker på flere grunner til at det er slik. Konflikt og uro har pågått i årtier, slik at en ny folkeforflytning knapt vekker oppmerksomhet. Dessuten er landet utrygt og krevende å reise i for journalister, og det er fransktalende.

– Det er et tankekors med den minimale dekningen i norske medier, sett opp mot den massive dekningen av French/Moland-saken, sier Nesse.

LES MER: Åtte trender om folk på flukt 

Mangler midler

Mangelfull er også finansieringen av den humanitære krisen. UNHCR melder at kun hver femte dollar av årets behov på 236 millioner dollar er dekket opp.

En nesten like omfattende krise som i Kasai utspiller seg i den østlige Tanganyika-provinsen, der 580.000 mennesker er internt fordrevne, mange av dem utsatt for plyndring og tortur.

Både i Tanganyika og i Kivu-provinsen er flukten forsterket av harde kamper mellom de to folkegruppene bantu og pygmé.

Valgte flukt over grensen

I flyktningleiren Kakanda i Dundo i Angola jobber Innocent Nigindu for Kirkens Nødhjelp. 31-åringen koordinerer flyktninger som tømmer latriner, søppel og frakter vann.

Tobarnsfaren kom dit som flyktning selv. Sammen med fem medarbeidere jobbet han tidligere med å lete etter diamanter i en landsby et stykke hjemmefra.

– Regjeringshæren hadde utstyrt folk fra Tchokwe-folket med våpen, og disse angrep landsbyen jeg var i. Jeg flyktet, men mer enn 85 prosent av de i landsbyen ble drept, og fire av mine fem venner ble drept.

Etter en dramatisk flukt over flere etapper, valgte han å ta med seg familien for å søke sikkerhet over grensen i Angola.

Innocent Nigindu jobber som koordinator for Kirkens Nødhjelp i flyktningleiren i Dundo. Han kom selv som flyktning til leiren.

600.000 har flyktet utenlands

Innocent Nigindu og familien er ikke alene om å ha flyktet ut av DR Kongo av frykt for livet. Mer enn 600.000 kongolesere hadde ved inngangen til dette året søkt tilflukt i andre land, ifølge Flyktninghjelpen.

Drøyt 200.000 har flyktet til Uganda, og over 70.000 befinner seg i Rwanda. I tillegg er det over 60.000 flyktninger fra DR Kongo i både Tanzania og Burundi, og fra Kasai-regionen er det i år registrert 33.000 kongolesiske flyktninger som har strømmet over grensen til Angola.

Samtidig har konflikter i nabolandene ført over en halv million flyktninger til DR Kongo:

• Rundt 230.000 flyktninger fra Rwanda er fortsatt i DR Kongo, drøye to tiår etter folkemordet.

• 167.000 er kommet fra Den sentralafrikanske republikk.

• Rundt 85.000 har flyktet til DR Kongo fra det politisk ustabile Burundi.

LES OGSÅ: Fond mot flyktninger fra Eritrea 

Presidentvalg utsatt igjen

Urolighetene skjer parallelt med at den politiske krisen i landet forlenges. President Joseph Kabila har sittet på overtid siden mandatperioden utløp i desember i fjor, etter å ha overtatt presidentmakten da faren, Laurent-Désiré Kabila, ble drept i 2001.

Nå er presidentvalget utsatt igjen, til tidligst i april 2019, ifølge landets valgkommisjon.

Senest mandag måtte FNs fredsbevarende styrker i landet fordømme arrestasjonen av 30 medlemmer fra opposisjonen, etter at myndighetene slo ned på protester mot regjeringen i byen Lubumbashi.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter