Nyheter

Barn fikk helvetesangst – kirke beklager for andre gang

Enkelte barn som gikk i menighetene eller skolene til Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) fikk helvetesangst. Nå har ledelsen beklaget for andre gang.

«Vi kjenner en dyp sorg over at DELK har bidratt til at enkelte menneskers liv har blitt unødvendig smertefulle og ufrie», står det i brevet som ledelsen i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) denne uken har sendt til 2.300 tidligere elever på kirkesamfunnets skoler.

«Varige sår»

Brevet er sendt fra kirkens rådsmøte som består av DELKs «eldste» og prester og er signert tilsynsmann Rolf Ekenes, som er øverste leder.

Tidligere har kirken erkjent at barn har fått helvetesangst av en streng domsforkynnelse. Dette «har skapt varige sår hos enkelte».

LES OGSÅ: Prest foreslår samboerkontrakt for kristne

Bud og påbud

Dette er andre gang kirken sier unnskyld for at de har påført barn og unge traumer.

I 1995 innså ledelsen i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn at barn var blitt krenket i deres regi. «Bekjennelse fra DELKS styre» ble trykket i kirkens blad, Underveis, og henvendte seg til dem «som har fått et anstrengt forhold til kirkesamfunnet».

De erkjente at advarsler og formaninger om livsstil ble praktisert som bud og forbud. For eksempel ble det å delta i idrett noe som «lett kunne føre til synd», og det ble advart mot å omgås folk utenfor kirken. De som brøt «budene» fikk et oppgjør når de skulle konfirmeres, når de meldte seg til nattverd eller skulle gifte seg.

Beklagelsen kom på TV-nyhetene, og blant andre Vårt Land skrev om den sommeren 1995.

LES OGSÅ: Kan bli mobba fordi dei er kristne

Ble ikke sett

– Hvorfor beklager dere nå for andre gang?

– De fleste leste ikke Underveis i 1995, eller var tilstede i våre sammenhenger. Ganske mange fikk det faktisk ikke med seg. De gikk videre med sin bitterhet og sitt sinne, sier tilsynsmann Rolf Ekenes.

Kirken innså at det var nødvendig med et direkte brev, 23 år etter. Her peker de på at det særlig var den strenge utenatlæringen i kristendomstimene som skapte nederlagsfølelse og skadet elever. Derfor går det nye brevet til de som har vært elever ved skolene fra midten av 50-tallet til ut 1980.

LES OGSÅ: 65 år og yngst i menigheten

Pugging

– Det var et puggeregime der kristendom ble synonymt med utenatlæring. De fikk et ødelagt bilde av hva kristen tro er, sier Rolf Ekenes.

De som ikke klarte å lære utenat bibelvers, salmevers, Luthers katekisme og Pontoppidans forklaring til katekismen ble straffet med kjeft og gjensitting. Behandlingen beskrives som mobbing. Både lærere og medelever gjorde dette.

LES OGSÅ: Kristen friskole isolerte mobbere

«Påført skade».

Også etter Frelst-debatten i 2016 la kirken ut en artikkel på sine nettsider med tittelen «DELK til besvær»: «I våre rekker er det mennesker som har blitt påført skade og kanskje opplevd nederlag de aldri har greid å reise seg fra igjen – forårsaket av vår måte å være kirke, menigheter og skole på. I tillegg fulgte kanskje hjemmet opp langs de ødeleggende linjene og ble en del av et destruktivt regime».

Hjelp videre

Noen av dem som fikk med seg beklagelsen fra 1995 forventet at DELK skulle hjelpe dem å komme videre. Det skjedde ikke. Derfor inviterer nå kirkeledelsen til samtaler og til å få profesjonell hjelp gjennom Institutt for Sjelesorg ved Modum bad. De ber også om at familiemedlemmer snakker sammen om det de har opplevd.

LES OGSÅ: DELK snur – tar i bruk ny bibeloversettelse

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter