Nyheter

Banken sier den må være 100 prosent sikre, 99 er ikke nok

Danske Bank beklager at de stopper penge­­overføringene til Syria, men sier at de må være helt sikre på at rett mottaker nås.

Danske Bank sier til Vårt Land at de berømmer Per Kristian Heitmann «for hans genuine ønske å om å hjelpe mennesker i en meget vanskelig situasjon».

– Samtidig er det slik at 
regler, krav og lover knyttet til overførsel av penger slik det gjøres i dette tilfelle er meget strenge og har blitt skjerpet
ytterligere de siste årene. Vi som bank må være så sikre som vi over hodet kan få blitt på at penger samlet inn her i Norge ikke havner i feil hender, sier Øystein Schmidt, pressesjef i Danske Bank Norge.

På spørsmål om banken har stoppet andre overføringer av lignende karakter, svarer Schmidt at «dette er ikke første gang vi har måttet si at vi dessverre ikke kan bistå i slike øyemed, og det blir nok heller ikke den siste».

Gir ut penger

– Hvorfor stoppes overføringene fra Middle East Mission til menigheten i Syria?

– Måten man i dette tilfellet har gått frem på har innebåret at man har gitt fra seg kontanter fra en person til en annen, og så kanskje også til en tredje­part. Da blir det utfordrende for oss å kunne helt sikkert vite hvor pengene til sjuende og sist havner, forklarer Schmidt, og
holder fram:

– Dette er da også noe Per Kristian og vi har en felles forståelse rundt. Syria er i dag et meget uoversiktlig land, folk må ofte ty til bestikkelser for å få gjennomført det de ønsker, og i et slikt klima er det vanskelig å få trukket opp rene og klare linjer for hva som skjer hvor, og om ting blir gjort på en forsvarlig måte.

Banken sier de har brukt lang tid på å behandle saken for å se om det var mulig å finne løsninger Heitmann og foreningen kunne akseptere. Det fant de ikke.

Nøye kontroll

Finanstilsynet sier at formålet med hvitvaskingsregelverket er å «forebygge og avdekke transaksjoner med tilknytning til utbytte av straffbare handlinger og terrorfinansiering». Videre sier tilsynet at det nye regelverket krever at banker og andre rapporteringspliktige «skal kontrollere opplysninger om
potensielle kunder ved etablering av kundeforhold, samt at
etablerte kundeforhold skal følges opp løpende».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter