Nyheter

Ba om tøffere tone fra Åpen folkekirke

Mange av medlemmene i Åpen folkekirke ønsker mindre imøtekommenhet og tydeligere krav foran Kirkemøtets behandling av vigselssaken.

Mange av medlemmene i Åpen folkekirke ønsker mindre imøtekommenhet og tydeligere krav foran Kirkemøtets behandling av vigselssaken.

– Vi må våge å være modige, våge å kreve. Hvis vi som organisasjon ikke går inn for bare én vigselsliturgi, bidrar vi til at det fortsatt blir diskriminering i kirken. Vi blir aldri ferdige med denne saken hvis vi skal ha to liturgier, sa Elisabeth Fongen i debatten under Åpen folkekirkes årsmøte, en debatt hun tidvis opplevde som «ganske ufin».

Inger Anne Naterstad, ledende studentprest ved Universitetet i Oslo, fikk 18 stemmer til sitt forslag om at Åpen folkekirke skulle gå inn for at Kirkemøtet «vedtar én ny vigselsliturgi i Den norske kirke for inngåelse av ekteskap».

LES OGSÅ: Åpen folkekirke vil ha dobbel vigselsliturgi

– To syn

Blant andre Karin-Elin Berg og Odd Einar Dørum, bispedømmerådsmedlemmer i henholdsvis Borg og Oslo, argumenterte for forslaget fra nyvalgt styreleder Gard Realf Sandaker-Nielsen, om å beholde dagens liturgi for mann og kvinne, men samtidig utarbeide en liturgi som kan brukes av alle. Forslaget fikk flertall.

– Jeg ble rekruttert til Åpen folkekirkes valgliste fordi jeg var imot kirkens diskriminering av homofile og lesbiske. Vi slåss for kirke for at det i kirken skal være plass til to syn. Jeg vil ha en ny liturgi som gjelder alle – ikke bare likekjønnede, som Bispemøtet vil, sa Dørum.

– Jeg har gått til valg på et program som sier at vi i kirken skal ha to syn og to praksiser i denne saken. Det føler jeg meg forpliktet på som valgt, sa Berg.

– Før valget var ikke Åpen folkekirkes krav én liturgi, men at homofile og lesbiske kan vies i Den norske kirke på lik linje med heterofile, sa Jan Otto Eek, den pensjonerte presten som sto på Åpen folkekirkes liste i Tunsberg.

LES OGSÅ: Kirkevalget ble ikke kuppet av kirkefremmede

Reservasjonsrett

Bare to av årsmøtets 79 tilstedeværende stemte for et forslag fra diakon Edgar-Stark Dobie-Njaastad om nei til å «inngå ekteskapskompromiss» og ja til «å jobbe for at reservasjonsretten bare skal gjelde for allerede ansatte ordinerte.»

Derimot var det så godt som full oppslutning om styrets forslag om at «Åpen folkekirke anerkjenner en kirkelig vigslers rett til å nekte å foreta vigsel dersom brudefolkene er av samme kjønn».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter