Nyheter

Ba om amnesti for eldre einslege kvinner

Organisasjonen Rettferdighet i Asylpolitikken fann 62 einslege kvinner over 50 år på norske asylmottak. Alle delte same lagnad.

– Ei av desse var nok Almetu Etana Gudissa, seier Brit Nustad, fram til måndag denne veka leiar i Rettferdighet i Asylpolitikken (RIA).

Organisasjonen gjennomførte i fjor ei kartlegging på asylmottak. I oversikter frå Utlendingsdirektoratet (UDI) fann dei «62 enslige kvinner over 50 år med endelig avslag på asylmottak i Norge».

Kvinnegruppa i RIA gav ut rapporten Hvem skal holde meg i hånden når jeg dør? etter å ha møtt 13 av kvinnene. Alle var i midten av 50-åra til sist i 70-åra. Tida dei har budd på asyl­mottaka strekte seg frå 6 til 17 år.

– Desse kvinnene lever under forferdelege vilkår. Eg vil seie det så hardt: Dei døyr langsamt, seier Nustad, som var med på kartlegginga.

LES OGSÅ: Får bli etter 15 år på asylmottak

Sjuke

I oppsummeringa skriv RIA Kvinnegruppe at «Mange har traumer etter vonde hendelser, noen har vært utsatt for seksualisert vold på flukten. Kvinnene velger å bli værende til tross for avslagene og begrunner dette med at de har ingenting igjen i hjemlandet. For noen kan det være farlig å dra tilbake. En frivillig retur forutsetter gyldig pass fra hjemlandet. Ikke alle kvinnene har dette. De forteller at de er syke og flere sier at de ikke kan få behandling for sine sykdommer i hjemlandet. Enkelte er så psykisk nedkjørte eller så alvorlig syke at de ikke kan utsettes for uttransportering. De bor alle på asylmottak og blir flyttet til nye kommuner når asylmottak blir nedlagt».

Alle dei 13 kvinnene RIA intervjua var sjuke, fysisk eller psykisk – eller begge delar. Men utan opphaldsløyve har dei få offentlege helsetenester. «De har kun rett til innleggelse og behandling når de er akutt syke og trenger medisinsk hjelp», står det i rapporten.

Kroner

– Fleire av kvinnene vi kartla har barn og barnebarn i Norge som har fått opphald, og melder at dei ønskjer at mor og bestemor kan flytte til dei, men dei har faktisk ikkje råd, for summen desse kvinnene får til livsopphald er svært låg, seier Nustad.

UDI opplyser at «beboere med endelig avslag på søknad om beskyttelse» som bur på mottak får utbetalt 1.861 kroner kvar månad til livsopphald.

Uaktuelt

RIA Kvinnegruppe fremma eitt forslag som kunne betre levekåra til dei drygt 60 kvinnene: Amnesti.

«Deres situasjon er så spesifikk at et amnesti kan forklares med bakgrunn i humanitære og menneskelige hensyn, uten at det vil få noen signaleffekt», meinte organisasjonen.

God idé, sa KrF til Vårt Land. Fungerande innvandringsminister Per Sandberg (Frp) svarte på vegne av Solberg-regjeringa: Ikkje aktuelt å gje ­amnesti eller utvida rettar til personar som ikkje samarbeider om retur og som oppheld seg ulovleg i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter