Nyheter

Ba om å holde valglokalene åpne en time lenger

Knesset kan bli uten arabiske representanter, advarer arabiske ledere.

Venstre-partiet Meretz appellerte til valgkommisjonen i Israel om ha valglokalene åpne til kokka 23, lokal tid. Årsaken er de skjulte kameraene Likud-tilhengere hadde plassert i lokaler nord i Israel.

– Folk er redde for å komme på grunn av kameraene, sa en representant for Meretz.

Skjulte kamera

Tidligere i dag ble det kjent at skjulte kameraer er utplassert i valglokaler i områder hvor det bor mange palestinske israelere, for å «avsløre valgfusk». Det er aktivister og støttespillere av Netanyahus Likud som har tatt med kameraer inn i stemmelokaler nord i Israel. Politiet har konfiskert mange av kameraene.

Dette skapte sterke reaksjoner, mens Netanyahu sa at det burde vært skjulte kameraer i alle valglokaler, for å sikre at valget er «kosher».

En talsmann for Israels sentrale valgkomité bekrefter at det er ulovlig å filme folk mens de avgir stemme.

– Dersom den arabiske valgdeltagelsen viser seg å være så lav når alle stemmer er talt opp, vil Likuds skremmekampaje med de skjulte kameraene få skylda, skriver kommentator Anshel Pfeffer i avisa Haaretz. I fjor kom han ut med en biografi om Benjamin Netanyahu.

Tuklet med

Samtidig hevder flere partier i Israel hevder å være rammet av uregelmessigheter og fusk. Representanter for Likud hevder at alle stemmesedler har forsvunnet fra 26 stemmelokaler i byen Petah Tikva, melder NTB. Den blå-hvite alliansen sier samtidig at stemmesedler med deres navn er gjort ubrukelige ved at det er tegnet merker på dem. Det samme hevder Netanyahu er gjort med Likuds stemmesedler.

Meldinger om lav deltagelse i arabiskdominerte områder har skapt uro i hele kveld.

– Vi går fra hjem til hjem for å få folk til å stemme. Vårt mareritt, som er statsministerens drøm, er et Knesset uten arabisk representasjon, ser plutselig ut til å bli virkelighet. Det sa Hadash-Tal-leder, Ayman Odeh i en uttalelse, selv om rapportene er foreløbige. Ved 15-tiden på ettermiddagen hadde bare 20 prosent av de palestinske israelerne avgitt stemme, ifølge avisa Jerusalem Post.

Analytikeren Camil Fuchs, sier at den lave valgdeltagelsen er alvorlig.

– Sånne tall har vi aldri sett før, og kan bli valgets største drama, sier han til avisa Haaretz.

Fellesliste

Ved forrige valg stemte nesten to tredjedeler av israelske arabere ved valget, mye på grunn av en fellesliste som ble dannet av de fire palestinske partiene i Israel. Blokken slo sprekker tidligere i år. Nå er det to allianser som vil ha stemmene: Hadash-Taal og Balad-United Arab List.

– Det er viktig å stemme. Men jeg kan ikke se noen å stemme for. Det er hardt å velge noen når jeg ikke tror på det de sier. Det sa den palestinske israeleren Christina Abu Ram (23) til Vårt Land mandag. Hun stemmer blankt i dag.

10000 valglokaler er i dag åpne for de rundt 6,3 millioner stemmeberettigede i Israel. Den siste meningsmålingen før valgdagen, ga høyreblokken med Netanyahu i spissen en ledelse over den blå-hvite alliansen (Kahol Lavan), som er Netanyahus største utfordrer.

Fridag

Valgdagen er fridag i Israel, og mange bruker dagen til fritidssysler – som å gå på stranda.

– Kom dere ut av vannet og stem for Likud, sa Netanyahu til dem.

– Dere kan bade etterpå.

Da han og kona Sara avga stemme tidligere i dag, sa han: – Med Guds hjelp vil staten Israel vinne.

Saken oppdateres

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter