Nyheter

Ønsker ny biskop velkommen

– Den polariserte debatten om vielse av likekjønnede har overskygget andre store spørsmål, mener kantor som selv sier nei til ekteskap for alle.

– Det er viktig å ha en bredere palett enn bare å fokusere på uenighetene rundt likekjønnet vigsel. I totalbildet er det viktig å merke seg verdien av at urkirkens liturgiske tradisjon blir ivaretatt og brukt, sier kantor i Avaldsnes, Arnfinn Tobiassen.

Han står på konservativ side i spørsmålet om likekjønnet vigsel, men ønsker likevel domprost Anne Lise Ådnøy velkommen som ny biskop i Stavanger bispedømme.

Kirkerådets utnevnelse av Ådnøy har skapt storm i deler av Kirke-Norge. Mens Karmøy-prost Helge S. Gaard vant den kirkelige nominasjonsrunden, gikk Kirkerådet med 8 mot 6 stemmer for Ådnøy.

Etter det Vårt Land erfarer, var synet på liturgisk frihet for menighetene en viktig årsak til at valget falt på Ådnøy. Ådnøys ståsted tolkes som mer konservativt i liturgiske spørsmål enn Helge S Gaards.

LES OGSÅ: Kirkerådslederen har stor forståelse for dem som er skuffet

Lang tradisjon

Kantor Arnfinn Tobiassen i Avaldsnes mener at liturgisk ståsted er et underkommunisert tema i diskusjonen om bispeutnevnelsen.

Der står vi i en totusenårig tradisjon, med store rikdommer som fortsatt skal forvaltes og bæres videre – i et stort fellesskap – og på tvers av kirkelige kulturer, sier Tobiassen.

Alle de fem kandidatene har uttalt seg om liturgi i flere fora, blant annet kirkens presentasjon av kandidatene gjennom egen nettsending.

– Der redegjorde alle kandidatene for sitt syn på liturgi i gudstjenesten. Kirken selv har gjort sitt for å løfte frem både liturgi og andre viktige spørsmål. Men hos grasrota i kirken har den polariserte debatten om de ulike standpunktene om vielse av likekjønnede, overskygget store spørsmål som kirkeordning og hvordan vi skal skape engasjement rundt kirkens rolle i fremtiden, sier Tobiassen.

LES OGSÅ: Åste Dokka: Ådnøy blir en god biskop. Men var det strategisk å utnevne henne?

Ikke mange «likes»

– Det er synd at mange av de viktige spørsmålsstillingene ikke når bredt ut, selv om både kirken og bispekandidatene har gjort hederlige forsøk. Men synspunkter på liturgi og kirkeordning skaper ikke mange likes på sosiale medier, legger han til.

Han mener Anne Lise Ådnøy nå må ønskes velkommen som biskop i Stavanger.

– Hun har en klar, meningsbærende stemme – og er trygg på det liturgiske, med stor bevissthet også rundt mangfoldet. Hun er svært bevisst rundt å bygge gode, liturgiske rammer i gudstjenesten. Det kan være en høykirkelig liturgi, som bæres av et klassisk musikkuttrykk. Men det kan også være en mer svingende, latin-amerikansk messe med panfløyte og kor. Hun takler et stort spenn, og har hele tiden evne til å bygge en helhet rundt det liturgiske, sier han.

Han merker stor frustrasjon i Avaldsnes, Helge Gaards hjemmemenighet, over valget av Anne Lise Ådnøy.

– Det råder en sterk grad av oppgitthet over at man ikke er blitt hørt. Og selv om valget er kjempesurt for Helge Gaard, må vi nå ta godt i mot kandidaten Kirkerådet valgte, sier Arnfinn Tobiassen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter