Nyheter

Avviser to stater

Ilan Pappe avviser at tostatsløsningen er eneste vei videre for en fredsløsning.

Historikeren mener enstatsløsning under mottoet «leve og la leve» er der eneste rettferdige og holdbare. Han avviser som skremselspropaganda forestillinger om at palestinerne da vil hevne seg i en blodig vendetta mot jødene, i et land der begge gruppene vil utgjøre rundt seks millioner innbyggere hver.

– Man hørte den samme fryktpropagandaen fra hvite før de måtte gi fra seg mindretallsstyret i Sør-Afrika, om at de svarte da ville gå løs på dem. Det skjedde som kjent ikke, påpeker Pappe, som mener det er mye å lære av Nelson Mandelas forsoningspolitikk etter apartheidstyret.

LES OGSÅ: Den israelske historikeren Ilan Pappe stemples som forræder av mange israelere.

Forstår frykt

– Man kan forstå israelernes frykt, men det er en frykt som går hånd i hånd med rasisme. Israelske jøder som meg vil konfrontere frykten i vårt eget samfunn slik at vi kan håndtere den, men ikke ved å rettferdiggjøre undertrykking og fordrivelse av palestinerne fra sitt hjemland, sier den venstreorienterte Pappe.

– Du er ingen populær myteknuser blant dine egne, heller ikke blant israelske historikere?

– Myteknusere er sjelden populære, særlig ikke i samfunn som må opprettholdes gjennom strid og krig. Akademikere er dessuten ikke modige av natur, de unngår å gjøre noe som kan skade karrieren. De kan være enige i mye av det faktiske jeg legger fram, men de vil ikke si noe om de historiske implikasjonene. Der er jeg ganske alene, sier Pappe, den mest omstridte blant de såkalte nye historikerne i Israel, som har bidratt til en nasjonal sjelegransking rundt den unge statens historie.

Osloavtalen

Pappe kaller Osloavtalen «et feilgrep og en katastrofe», og mener en tostatsløsning er både feilslått og usannsynlig. Selv om Israel skulle trekke seg ut av Vestbredden og tilbake til grensene fra før okkupasjonen i 1967, så mener han det bare vil endre konfliktens natur.

– Det er tilstrekkelig å se på hvilke fakta Israel har klart å etablere på bakken. Det er utenkelig at palestinerne etter en nasjonal frigjøringskamp som har pågått i snart 150 år, vil kunne akseptere en løsning der de ender opp med det som i realiteten vil bli begrenset autonomi, i en bantustan-lignende statsdannelse som bare utgjør 20 prosent av deres opprinnelige hjemland.

LES OGSÅ: – Snart ikke plass igjen til oss palestinere

Mangler legitimitet

Pappe mener Osloavtalen har bidratt til å sløse bort mange år på å snakke om en tostatsløsning, mens undertrykkingen av palestinerne har fått fortsette:

– Selv om man klarer å etablere en stat med blomstrende kultur, avansert teknologisk utvikling og regionens sterkeste våpenmakt, så vil det alltid bli sådd tvil om den moralske legitimiteten så lenge denne staten er tuftet på fordrivelsen av et annet folk.

Pappe sier at en enstatsløsning vil kreve mange reguleringer og kompromisser, og prosessen vi bli smertefull, men han mener alternativene er verre.

– Vi må være klar over at Israel er et samfunn som ikke vil endre politisk hovedkurs i overskuelig framtid. Selv om statsminister Benjamin Netanyahu skulle bli tvunget til å gå av på grunn av korrupsjon, så vil høyresiden fortsette å kontrollere Israel. Netanyahu personlig kan tape, men ideologien han tror på er dominerende i dagens Israel.

Palestinsk kamp

Pappe mener derfor endringen primært må komme fra palestinerne selv, og at de da må utmeisle en mer samlet visjon om hvordan de vil bygge framtiden.

– Et okkupert folk har rett til å slåss for sin frihet. Jeg mener det mest effektivt kan skje gjennom ikkevoldelig kamp, som må støttes med boikott og annet internasjonalt press mot Israel. Det vokser nå opp en ny generasjon palestinske unge som vil håndtere motstanden på en bedre og mer effektiv måte, tror Pappe.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter