Nyheter

Avtale-håp avløst av nye budsjettrunder

KrFs Hans Olav Syversen håpet å se sluttstreken. Men møtet endte med nye omganger om budsjettløsning.

Etter dager med stillingskrig hadde Høyre/Frp med seg det som var antatt å være et siste budsjettilbud til Venstre og KrF.

– Om tilbudet er godt nok, er det parten på andre siden som avgjør, sa Høyres Svein Flåtten før forhandlingsmøtet onsdag formiddag.

Og i sentrumspartienes leir var optimismen på plass:

– Avstanden er alltid et definisjonsspørsmål. Men spør du meg så er den nå veldig liten, sa Venstre-forhandler Terje Breivik før møtet.

– Vi må erkjenne at tiden går og nå må vi kanskje begynne å si at loddet er kastet og at vi bør komme til en konklusjon, sa KrFs Hans Olav Syversen.

LES MER: Sentrum sliter med å redde egen budsjettære

Men etter møtet var stemningen mer avmålt. Både Venstre og KrF tok tilbudet med til sine respektive gruppemøter.

Innrømmelser ikke store nok

Vårt Land har grunn til å tro at de to partiene ikke fikk på bordet så store innrømmelser som de hadde håpet. Dermed kan forhandlingene igjen trekke noe ut i tid.

LES MER: Frp hevet stemmen før asyl-maraton

På vei ut ville ikke Venstres Terje Breivik gi særlig med kommentarer. KrFs Syversen utelukket ikke at det gikk mot nye forhandlingsrunder igjen på kveldstid:

– Det ser jeg ikke bort fra, sa han.

Tidligere på dagen håpet alle partene i den svært forsinkede budsjettprosessen å lande risset til en avtale om budsjettet. For om ettermiddagen er det avgjørende gruppemøter i både Høyre, Frp, KrF og Venstre.

«Forhåpentligvis ikke lenge til»

Høyre og Frp håper uansett at sentrumspartiene kan godta tilbudet. De venter en tilbakemelding i kveldingen, etter gruppemøtene.

Om det ikke blir noen avtale onsdag kveld, sier Høyres Svein Flåtten at den kommer «forhåpentligvis om ikke lenge».

Frp-forhandler Hans Andreas Limi gikk langt i å bekrefte at fremstøtet fra regjeringspartiene var et siste tilbud.

– Har de siste innrømmelsene vært smertefulle for Frp?

– Budsjettbehandlinger skal alltid være gi og ta. Man må ha respekt for ulike utgangspunkt. Det er mye som kan smerte underveis, med det er sluttresultatet som er avgjørende, svarer han.

LES MER: Norge tjener på bistandskutt

Stillingskrig

De siste dagene har det vært stillingskrig, spesielt mellom Venstre og Frp. I helgen var alle de fire partilederne på borgerlig side aktive i å få fart på budsjettprosessen. De store hindrene for en avtale er det store kuttet innenfor tradisjonell bistand og strid om innretning av grønne avgifter.

Om det skulle bli en intensjonsenighet i kveld, vil mye detaljarbeid gjenstå. Partiene skal ha sine hjertesaker. Også alle småsummer i en avtale må også forankres i de departementene som budsjettposten angår. Dermed kan det fortsatt gjenstå budsjettarbeid torsdag, dersom dagens møteøkter klaffer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter