Nyheter

Avlyser fredagsbønn og fraråder pilegrimsferd på grunn av korona-viruset

Ennå er det mulig å hindre koronaviruset i å spre seg over hele verden og forårsake en pandemi, mener professor Rebecca Cox.

Så langt er koronaviruset påvist i over 70 land, og det sprer seg raskt i Sør-Korea, Italia og Iran. I hvert av disse landene er det nå flere tusen smittede.

Samtidig fortsetter antall nye tilfeller i Kina å synke. Onsdag ble det bare meldt om 119 nye tilfeller i landet hvor sykdommen oppsto.

– Kina har klart å snu en ganske alvorlig situasjon, sier Rebecca Cox, professor i medisin og leder for Influensasenteret ved Universitetet i Bergen.

Avlyser fredagsbønnen

Verden rundt tas ulike forholdsregler for å hindre smitte:

• Iran avlyser fredagsbønn av virusfrykt. Nærmere 3.000 mennesker er smittet og 92 er døde av koronaviruset i Iran.

• Saudi-Arabia forbyr landets innbyggere å reise på pilegrimsferd til Mekka av frykt for risiko for spredning av koronaviruset.

• Israel innfører karantene for tilreisende fra flere europeiske land, i et forsøk på å hindre spredning av koronaviruset.

A woman has her temperature checked and her hands disinfected as she enters the Palladium Shopping Center, in northern Tehran, Iran, Tuesday, March 3, 2020. Iran's supreme leader put the Islamic Republic's armed forces on alert Tuesday to assist health officials in combating the outbreak of the new coronavirus, the deadliest outside of China. (AP Photo/Vahid Salemi)
92 mennesker er døde og 2.922 har fått påvist smitte av koronaviruset i Iran, opplyser myndighetene i landet. Foto: AP / NTB scanpix

Ekstreme tiltak

Cox mener Kina har vist at det er mulig å begrense spredningen med svært strenge karantene-tiltak. Kinesiske byer med flere millioner mennesker ble tidligere i år nærmest isolert, og innbyggere fikk beskjed om å holde seg hjemme.

– Jeg tror situasjonen hadde vært mye verre nå hvis ikke Kina hadde innført så strenge tiltak, sier Cox til NTB.

Tross Kinas ekstrem-håndtering har flere eksperter spådd at det omtrent er umulig å unngå at virussykdommen covid-19 blir en pandemi. Det vil si at viruset sprer seg ukontrollert og smitter svært mange mennesker over store deler av verden.

Men Cox mener det ikke er gitt at covid-19 får et så stort omfang.

– Vi er fortsatt i en fase der vi kan stanse dette hvis innsatsen er sterk, sier hun.

Health officials check tourists' temperatures on arrival in hopes of containing the spread of the COVID-19 virus at the Suvarnabhumi Airport in Bangkok, Thailand, Wednesday, March 4, 2020. (AP Photo/Sakchai Lalit)
Også økonomien merker viruset. Koronaviruset bremser veksten i verdensøkonomien, ifølge IMF. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix

Helsemyndighetene innrømmer at det ikke er nok smittevernutstyr

I Norge jobber Helsedirektoratet med en sentralisert, nasjonal løsning for å sikre utstyr til å håndtere koronasmitte.

Helsedirektør Bjørn Guldvog innrømmer at Norge ikke har nok utstyr tilgjengelig i dag.

– Nei, det er ikke nok utstyr om du ser fremover i tid, svarer han på spørsmål fra NTB under Helsedirektoratets daglige pressekonferanse om sykdommen.

– Vi trenger hjelp for å få mer utstyr til smittevern. Vi har utstyr i flere uker, men vi trenger hjelp til å få mer leveranser eller får alternative løsninger på plass.

Han opplyser at de jobber med en sentralisert løsning for å skaffe utstyr både til spesialisthelsetjenesten, altså sykehusene, og til kommunene.

Tirsdag opplyste Folkehelseinstituttet at 33 personer er bekreftet smittet i Norge. Det ventes en ny oppdatering på de nasjonale smittetallene onsdag kveld, men allerede nå er det bekreftet flere nye smittetilfeller.

LES MER OM KORONA-VIRUSET:

I Norge arbeides det fram vaksiner som kan redde verdens helse

• Une Bratberg: «Selv om du ikke blir syk, må du tenke på dem som kan bli det»

Avis: Paven er ikke smittet av koronaviruset

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter